Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”
Advertisements

Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
C szekció, Életpálya-tanácsadás modelljei Életpálya-tanácsadás a felsőoktatásban Vitaindító szekció-előadás április Dr. Borbély-Pecze Tibor.
„Erasmus + Új szemlélet, új lehetőségek”
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az LLG Tendenciák a világban, tendenciák az EU-ban … és mi lesz itthon? november Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai.
Foglalkozási és munkaerő-piaci ismeretek
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Az LLG Tendenciák a világban, tendenciák az EU-ban … és mi lesz itthon? Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó BAZ megyei.
European Lifelong Guidance Policy
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Passzív és aktív eszközök a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) felosztásában - célok, előnyök.
A német és a finn nemzeti pályaorientációs rendszerek
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Pályaorientáció, mint a foglalkoztathatóságot támogató eszköz
A tanácsadó és a mentor szerepe
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
A tanácsadó és a mentor szerepe
AGE & Career Hálózat 2014 / első szakmai műhelybeszámoló Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Munkanélküliség fogalma, típusai
Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Szeged, december 15. Országos áttekintés a Foglalkozás Információs Pontok működtetéséről,
Életút-támogató pályaorientáció
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje Az egyéni pályatanácsadás.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Iskola és felnőtté válás - a pályaorientáció
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
Az NPT tevékenységének bemutatása Borbély-Pecze Tibor Bors, NPT titkár március A szakadékok áthidalása Nemzeti Pályaorientációs Tanács – OÉT.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
A TÁMOP es projekt eredményei, lehetőségek és kilátások a jövőre nézve, a projekt keretében készült on-line eszközök használatának lehetőségei Borbély-Pecze.
Regionális stratégiák és kistérségi pályaorientációs ellátási tervek kialakítási lehetőségei és a társadalmai partnerek (munkaadók, szakszervezetek) bevonása.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Kompetencia alapú közvetítés
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
5. Tétel – A Life Long Learning
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Előadás másolata:

Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe Andragógia - munkavállalási tanácsadó minor alapszak I. Az életpálya tanácsadás társadalmi-gazdasági környezete a XXI. században Borbély-Pecze Tibor Bors borsborbely@yahoo.com

I. Új munkapiac, Új gazdaság … Kockázati társadalom „Megetetett társadalom” Fogyasztói társadalom Tudásalapú társadalom Poszt-indusztriális gazdaság A szolgáltató szektor alapú munkapiac Atipikus munkapiac (vö. decent work ILO)

Megváltozott gazdaság, munkapiac és társadalom Jelen Elfeledett mesterségek – a leggerek (UK) "lábalók"  jövő Múlt

Life Long (Counselling) Guidance életpálya tanácsadás (ÉT) A modern elképzelések szerint a karrier-, pálya-, munkatanácsadás a tudásalapú poszt-indusztriális, szolgáltatásalapú társadalmakban, az élethosszig LLL (életszélig LWL) tartó tanulás – képzés állandó kísérőjévé válik. Így elkíséri az egyéneket és a közösségeket teljes életútjuk során.

Életpálya pályaadaptáció pályatevékenység általános képzés szakmai képzés szakmai beilleszkedés hasznos szakmai tevékenység pályaválasztási érettség pályaérettség önmegvalósítási érettség Személyiségfejlődési folyamat Szakképzésre való alkalmasság beválás pályaalkalmasság Alkalmasság kialakulásának folyamata Pszichológiai összetevők Szilágyi-féle modell

XXI. század elei modern társadalmak egyéni kihívásai a pályaépítésben Hosszú várható átlagélettartam Hosszú iskolaévek A kf szakképzés és a felsőoktatás összecsúszása (OKJ / FSZ / Ba/Sc) az MA/Sc és PhD. szintek még diszfunkcionálisan működnek Magyarországon: nem kötik össze a szakképzést és a foglalkozás gyakorlását korai fogyasztói szerep Kései állampolgári (politikai) szerep Későn vállalt szülő szerep (pl. Olaszo. „a mama spagettijén élni” - azaz későn vállalat háztartásfenntartói szerep Kevés házasság, idősebb korban, gyakori válás, élettársi kapcsolatok első gyerek 30 felé

Ld http://www.fn.hu/index.php?id=16&cid=69770

Egyén és a pálya kapcsolódása Elkerülhetetlen továbbképzés/ átképzés igénye (vö. tanuló társadalom technológiai fejlődés) Munka- munkanélküliség- munka-… ismétlődő állapotai a hosszú pályafutás alatt A népesség jelentős részénél nincsen professzió, csak munkahely Egy pályafutás számos munkakör Megszűnő statikus nyugdíjba vonulási kor, elmosódó aktív / nyugdíjas határvonal

Az egész életutat támogató pályaorientáció/ karrier-fejlesztés felépítése szektorokon át

Összegzés Pályagondozás folyamat elvre épül Nem egyszeri esemény Poszt-indusztriális társadalomban nem csak az iskoláskorhoz kötődik Azaz integratív elmélet szükséges a pályaválasztási tanácsadástól a karrier tanácsadásig Ez az új elmélet a LLG, életpálya tanácsadás