European Lifelong Guidance Policy

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európai tagállami munkaügyi szervezetek 2020-ban
Advertisements

Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
C szekció, Életpálya-tanácsadás modelljei Életpálya-tanácsadás a felsőoktatásban Vitaindító szekció-előadás április Dr. Borbély-Pecze Tibor.
„Erasmus + Új szemlélet, új lehetőségek”
A TÁMOP (NSZFI) és TÁMOP (FSZH); TÁMOP
Karrier és munkatanácsadás
Az LLG Tendenciák a világban, tendenciák az EU-ban … és mi lesz itthon? november Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai.
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
A pályaorientáció hazai rendszere és kapcsolódása a világtendenciákhoz Borbély Tibor Bors stratégiai szakmai tanácsadó ÁFSZ, FSZH október 18. „Felhasználók.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Az Európai Unió oktatáspolitikája résztárgy
Az LLG Tendenciák a világban, tendenciák az EU-ban … és mi lesz itthon? Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó BAZ megyei.
Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
A német és a finn nemzeti pályaorientációs rendszerek
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Pályaorientáció, mint a foglalkoztathatóságot támogató eszköz
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
A tanácsadó és a mentor szerepe
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Történetünk Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja 2000-től FSZH alatt (2007.jan.1-től) Európai Bizottság, Leonardo Da Vinci > LLL 65 központ.
A skót és a hazai nemzeti pályaorientációs rendszerek
Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Szeged, december 15. Országos áttekintés a Foglalkozás Információs Pontok működtetéséről,
Az életpálya- (és munka) tanácsadás felhasználói körének kiszélesedése a tudásalapú poszt-indusztriális társadalmakban és az alkalmazott humán szolgáltatásokat.
Életút-támogató pályaorientáció
Az IKT szerepe a kompetencia alapú oktatásban. THE EDUCATION INFRASTURCTURE IN HUNGARY I. The number of personal computers and users in educational institutions.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje Az egyéni pályatanácsadás.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Iskola és felnőtté válás - a pályaorientáció
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
Az NPT tevékenységének bemutatása Borbély-Pecze Tibor Bors, NPT titkár március A szakadékok áthidalása Nemzeti Pályaorientációs Tanács – OÉT.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Történetünk  Nemzeti Pályainformációs Központ – 1999 óta  Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja  Európai Bizottság: Leonardo Da Vinci >
A magyarországi pályatanácsadók kompetenciajegyzékének összeállítása és harmonizálása az európai standardokkal Kutatási beszámoló Előadó: Fejér Noémi 2009.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
„Hazai pályaorientációs szabályzók áttekintése - javaslattétel egy nemzeti szintű szabályzó és finanszírozási rendszer kialakítására” Kutatási beszámoló.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
A TÁMOP es projekt eredményei, lehetőségek és kilátások a jövőre nézve, a projekt keretében készült on-line eszközök használatának lehetőségei Borbély-Pecze.
Regionális stratégiák és kistérségi pályaorientációs ellátási tervek kialakítási lehetőségei és a társadalmai partnerek (munkaadók, szakszervezetek) bevonása.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
NPT március 24..
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
2/2010 sz. előterjesztés A Nemzeti Pályaorientációs Tanács és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok kapcsolattartási folyamata Borbély-Pecze.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Kompetencia alapú közvetítés
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Social Renewal Operational Programme
Előadás másolata:

European Lifelong Guidance Policy Életutat támogató pálya/karrier/munka tanácsadó rendszer kialakítása Európában - Esélyek és veszélyek European Lifelong Guidance Policy Borbély-Pecze Tibor Bors borbelytibor@lab.hu Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH SZIE GTK (MA) 2008. november 7.

I. Új munkapiac, Új gazdaság … Kockázati társadalom „Megetetetett társadalom” Fogyasztói társadalom Tudásalapú társadalom Poszt-indusztriális gazdaság A szolgáltató szektor alapú munkapiac Atipikus munkapiac (vö. decent work ILO)

Megváltozott gazdaság (munkapiac) és társdalom Jelen- jövő Elfeledett mesterségek - a leggerek (UK) "lábalók"  Múlt

II. Szakpolitikai előzmények – új koncepció

Ld http://www.fn.hu/index.php?id=16&cid=69770

Life Long (Counselling) Guidance A modern elképzelések szerint a karrier-, pálya-, munkatanácsadás a tudásalapú poszt-indusztriális, szolgáltatásalapú társadalmakban, az élethosszig LLL (életszélig LWL) tartó tanulás – képzés állandó kísérőjévé válik. Így elkíséri az egyéneket és a közösségeket teljes életútjuk során.

Az egész életutat támogató pályaorientáció/ karrier-fejlesztés felépítése szektorokon át

…de mire is építkezünk - Fogalmi zavarok a pályatanácsadás területén a mindennapokban pályairányítás pálya-felvilágosítás információs pedagógiai tanácsadás egyéni/ csoportos pedagógiai tanácsadás pályaválasztási tanácsadás pszichológus által végzett pályaválasztási tanácsadás Pályaorientáció Életpálya-fejlesztés Karrier tanácsadás Munkatanácsadás / munkavállalási tanácsadás Rehabilitációs célzatú munkatanácsadás Reszocializációs / pótlólagos én-fejlődést elősegítő munkatanácsadás

A pálya, munka, karrier tanácsadó (counsellor) CEDEFOP 2009

A professzió - Alapvető kompetenciák IAVEG 2003

…és a hozzá kapcsolódó szolgáltatási filozófia (ld. OECD-EU (2004) közös ajánlása a három lépcső kompetencia modellről /1. karrier, pálya információnyújtás 2. szakképzett tanácsadó, 3. pálya- munka szakpszichológia [1]/ Wiegersma (1974) öt lépcsős modellje alapján egyszerűsítve) [1] Ugyanezt a hármas felosztást használt Watts és Van Esbroeck, 1998-as az európai felsőoktatás karrier-tanácsadási szolgáltatásait felmérő munkájában: Watts, A.G. and Van Esbroeck, R. (1998), New Skills for New Futures, VUB Press, Brussels.

IV. Új szakpolitika

Az EU új lifelong pályaorientációs szakpolitikája A pályaorientáció nem luxusszolgáltatás, hanem a társadalmi befogadást, a jól működő munkaerőpiacot és a képezhetőséget megalapozó- támogató eszköz A pálya-, karrier tanácsadást minden állampolgár számára elérhetővé kell tenni! Az új pályaorientációs megközelítés az egész életutat támogató rendszert jelent (Lifelong Guidance: LLG) Az új LLG rendszerben megvalósul az intézmények és szakpolitikák közötti koordináció (oktatásügy, művelődés, szociális szféra, munkaügy)

tagállami LLG&C fórumok Az szupranacionális és inter-szakpolitikai koordináció sémaábrája az EU szintjén ICCDPP FEDORA IAEVG Peer-learning activities Euroguidance network Kutatók, kutatóintézetek LLL/LWL projektek érintett uniós intézmények pl. CEDEFOP, ETV, Foglalkoztatási Bizottság, Oktatási és Kulturális Bizottság stb. Munkaügyi szervetek hálózata, MISEP EU „mega fórum” LLG&C tagállami LLG&C fórumok

Új uniós szakpolitika?

OMC és ELLGP

Az egész életutat támogató pályaorientációs szakpolitika területi szintezése ELGPN – európai hálózat Nemzeti Pályaorientációs Tanács RFKB, RFÜ, RMK, OH régiós igazgatóságok Pályaorientációs szolgáltatás-nyújtás az egész életút támogatására

Irodalmak Pályaorientáció: Kézikönyv szakmapolitikai döntéshozók részére  [PDF, 549KB] Szilágyi Klára Munka- pályatanácsadás, mint professzió Kollégium, Budapest 2000 Pályaorientációs portálok szerkezeti és tartalmi vizsgálata Tematikus hazai és nemzetközi áttekintés FSZH 2008 Borbély-Pecze Tibor Bors Az európai munka-, pálya-, és karrier tanácsadók kompetenciarendszereinek áttekintése (kézirat) Borbély Tibor Bors Felsőoktatási karriermenedzsment Munkaügyi Szemle 2004/3 Borbély Tibor Bors Negyedszer gyűltek össze a munka-, pálya-, karrier tanácsadás szakpolitikájával foglalkozó szakemberek 2007. nov. Borbély Tibor Bors Az életpálya-építési tanácsadásról Munkaügyi Szemle 2007/4, 44-47 old. Borbély Tibor Bors   Életvégig tartó tanulás Munkaügyi Szemle 2007/9 14-17 old. Borbély Tibor Bors Az élethosszig tartó pálya-, karrier-tanácsadásról EU-s nézőpontból Munkaügyi Szemle 2007/11-12 28-34 old.

References Gothard-Mignot-Offer-Ruf Careers Guidance in Context SAGE 2001 Watts, Tony Occupational Profiles of Vocational Counsellors, a synthesis report CEDEFOP 1992 McCarthy, John THE SKILLS, TRAINING AND QUALIFICATIONS OF GUIDANCE WORKERS National Centre for Guidance in Education, Ireland OECD 2001 CEDEFOP Sultana, Ronald A. (2004) Guidance policies in the knowledge society – Trends, challenges and responses across Europe –A CEDEFOP synthesis report 188 old. Plant, Peter (2006) On the Shop floor: Guidance in the Workplace Danish University of Education 35 old Vuorinen, Raimo (2006) Internet ohjauksessa vai ohjaus internetissä? (The Internet in guidance or guidance in the Internet? Perception of guidance practitioners on the use of the Internet as a toll in guidance 247 old. Jyvaskylai Egyetem PhD. Értekezés (angol nyelvű abstract 212-220 old.) Watts, Tony Computers in guidance Ch.15; 267-283. old. = Watts- Law – Killeen- Kidd- Hawthorn (1996/2007) Rethinking careers education and guidance Routledge London – New York 404 old. Word Bank Watts, Tony – Fretwell, David H. (2003) Public policies for career development – Policy strategies for designing career information and guidance systems in middle-income and transitions economies (draft, discussion paper)

Nemzeti Pályaorientációs Tanács, Magyar LLG Tanács honlapja http://internet.afsz.hu/engine.aspx?page=full_kulfoldi_palyaor_eu_magyar_llg_tanacs

A NPT 2008-as állásfoglalása Nemzeti Pályaorientációs Tanács Szakpolitikai állásfoglalása az uniós követelményekkel harmonizált élethosszig tartó életút támogató (pályaorientációs) tanácsadási/ orientációs nemzeti rendszer kialakításáról elérhető a weblapon angol és magyar nyelven magyar: http://internet.afsz.hu/resource.aspx?ResourceID=full_kulfoldi_palyaor_eu_magyar_lllg_szakpolitikai English: http://internet.afsz.hu/resource.aspx?ResourceID=full_kulfoldi_palyaor_eu_magyar_llg_szakpol_ang

Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség: borbelytibor@lab.hu http://www.borbelytiborbors.extra.hu/home.html