Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Szakfelügyelet a fizioterápiában
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A Mobil Orvosi Segélyhely (MOS)
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
a Nyugat-dunántúli Operatív Program
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Statisztika Érettségi feladatok
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
A szerzett decubitus WHO NEVES program összefoglaló
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
A dystrophiától a gyermekbántalmazásig
Egészségügyi intézmények kontrollingja Kórházi kontrolling Fekete Daniel, Szőke Kristóf, Zila László 2006.
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
Kozik Árpád Műszaki Igazgató ALFA-NOVA Kft május 13.
Az áttérési költségek hatása a versenyre a távközlési piacokon Lőrincz László július 28.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Perkután tracheosztómia Mikor?
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Dokumentációs kötelezettség
A megelőzés szintjei, formái és lehetőségei
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A KÖZMUNKA PROGRAM TAPASZTALATAI AZ ÁLLAMIGAZGATÁS OLDALÁRÓL ÁPOLÁSI IGAZGATÓK FÓRUMA Budapest, JÚNIUS 24. Dr. Csák Réka Egészségügyi Minisztérium.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
STROKE BETEGEKET ELLÁTÓ AKTÍV FEKVŐBETEG OSZTÁLYOK ÁPOLÁS-SZAKFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE 5.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Sebészeti mátrix Traumatológia dr. Bertalan István szakmacsoportvezető főorvos.
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Decubitus Mobil Team 2013 évi tevékenysége
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
Humánerőforrás menedzsment lehetőségei a szakdolgozó hiány mérséklésre
Győztesek és vesztesek
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Tapasztalataink a központi decubitus-kezelő csoport tevékenységéről az elmúlt 2 évben Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Szeptikus Sebészeti Osztály Nyíregyháza

A munkacsoport megalakulása Időpontja: 2007. szeptember 1.: a Szeptikus Sebészeti Osztályon (az ápolókat 80 órában képeztük ki, a decubitus megelőzésének és kezelésének elméleti és gyakorlati ismereteiből) Állománya: 8 ápoló, önkéntes jelentkezés alapján, teljes nappali műszakban 1 csoportvezető ápoló 1 sebész-traumatológus szakorvos 1 sebész-traumatológus-rehabilitációs szakorvos, osztályvezető főorvos

A decubitus-kezelő munkacsoport.

A munkacsoport működtetése A csoport a Szeptikus Sebészeti Osztály mobil csoportjaként működik. Finanszírozása külön központi keretből, önálló vételezési kóddal történik (a jelenlegi keret 500.000, - Ft/hó). A Szeptikus Sebészeti, a Higiéniai és a Finanszírozási és Controlling Osztály folyamatos ellenőrzése alatt tevékenykedik.

A munkacsoport működtetésének tárgyi feltételei az osztályokon megfelelően felszerelt kötözőkocsik, melyek feltöltése naponta történik az alacsony decubitus-beteg létszámú osztályokon kötöző egységcsomagok zárható raktárhelyiségek

A decubitus jelentősége Az USA-ban, csak az aktív fekvőbetegek között 2,5 milliót kezelnek évente (2002). A civilizált államokban a várható élettartam növekedésével együtt, a decubitusos betegek száma is nő. A decubitus súlyos alapbetegségek, immobilizációval járó állapotok szövődménye. Primer és szekunder kockázati tényezőinek felmérése osztályainkon kötelező, a Norton- táblázat szerint, már a beteg felvételekor. A decubitus nagy szenvedés a beteg számára, kezelése komplex tevékenységet igényel, hosszú és költséges. Megelőzése, a kockázati tényezők csökkentésével, az ápolási protokollban leírtak alapján felvételkor elkezdődik.

Összehasonlító vizsgálat a decubitus gyakoriságában (2005 – Sebinko) Hely Prevalencia Incidencia USA 4% - 69% 0,4% - 38% EU 8,3% - 22,9% 0% - 5,3% HUN 1,3% - 39% 0% - 4,6% kórházunk 2008 2,5% kórházunk 2009 2,15%

Decubitus-kezelésben részesült betegek kórházunkban 2008/2009-ben Év Betegek száma (fő) Sebek száma (db) 2008. 1 729 38 965 2009.10.01-ig 1 131 24 661 2009.12.31-ig ≈ 1 500 ≈ 32 800 mind a betegszám, mind a sebek száma csökkent 2008-hoz képest 2008-ban átlag napi 100, 2009-ben eddig átlag napi 80 beteget kötöztünk

A decubitusos betegek megoszlása intézetünkben osztályonként

A decubitusos betegek életkor szerinti megoszlása kórházunkban 2008-ban n=1653

A decubitusos betegek ellátásának jellemzői kórházunkban 2007-ig Preventív szemlélet és kockázatfelmérés hiánya. Szakszerűtlen, ötletszerű sebkezelés az éppen szolgálatban lévő ápoló által. A betegtől való „szabadulás” szándéka ,a sebészeti vagy szeptikus sebészeti osztály irányában. Hosszú, gyakran sikertelen gyógykezelés, magas költséggel. Ellenőrizhetetlen anyagfelhasználás. Szakmai és gazdasági dokumentáció hiánya.

A központi decubitus-kezelő team céljai A preventív szemlélet meghonosítása minden osztályon. Az osztályok valamennyi dolgozójának megnyerése ,a decubitusos beteg komplex kezeléséhez. Decubitus-kezelési protokoll beiktatása az ápolási protokollok közé. Egységes szemléletű és anyagfelhasználású kötözés. A sebek azonos személy általi követése. Pontos dokumentáció a seb állapotáról és az anyagfelhasználásról.

A decubitus-kezelő team napi tevékenysége Az osztályokról reggel 8 óráig, online bejelentett betegek megkeresése és kötözése. Az osztályok dolgozóival a decubitus- megelőzés, illetve komplex ellátás folyamatos megbeszélése. A necrectomia szükségességének jelzése a kezelőorvosnak vagy a szeptikus sebészet orvosainak. A kötözőkocsi anyagainak feltöltése. Az elvégzett munka dokumentálása a Sebkezelési és észlelési lapon.

Sebkezelési és észlelési lap

A decubitus-kezelő csoport vezető ápolójának tevékenysége A napi statisztika elkészítése (új betegek, távozó betegek, napi létszám, sebek száma). Kötszer és más szükséges anyag vételezése hetente. Anyagfelhasználás visszajelzése a központi gyógyszertárnak havonta, osztályos bontásban. Beteglétszám és sebszám lejelentése havonta a controlling osztálynak. Kapcsolattartás és konzultációk a higiénés osztály és a szeptikus sebészet vezetőjével.

Szakmai eredményeink Az osztályok vezetőivel és dolgozóival sikerült elfogadtatni a decubitus-megelőzés és komplex kezelés elméletét és gyakorlatát. A sebészeti konzíliumok száma jelentősen csökkent. Mind a decubitusos betegek, mind a sebek száma csökkenő tendenciát mutat. Betegeink teljes gyógyulását 2008-ban 11,3%-ban, 2009-ben 15,5%-ban értük el. A sebek részleges gyógyulását 2008-ban 45,7%-ban, 2009-ben 52%-ban észleltük.

Szakmai eredményeink

Gazdasági eredményeink Az anyagfelhasználás szakszerűvé és ellenőrizhetővé vált. A központi anyagkeretet egyszer sem léptük túl. A modern, sebtípusnak megfelelő kötszerek alkalmazásával csökkent az ápolási napok száma (erről konkrét adataink még nincsenek). Összehasonlítva a 2008.09.01. – 2009.02.28. és a 2009.04.01. – 2009.09.30. közötti időszakokat, a fél év alatt felhasznált intelligens kötszerek költségmegtakarítása 560.269, - Ft volt.

Intelligens kötszerek anyagköltségei

Mindezek alapján reméljük, hogy a decubitus elleni küzdelem nem fog már hasonlítani Don Quijote szélmalomharcához.