A beteg mint gyógyító Nékám Kristóf Marketing, PR, reklám X. Budai Irgalmasrendi Kórház 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Advertisements

Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Mi a marketing?.
Utazás, szabadidő és turizmus csoport Az egészségturizmus éve Oláh László igazgató Stratégiai Termékek Igazgatósága Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése.
Lengyelország: Allegro Magyarország: TeszVesz és Vatera
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Budapest, november 12.1 A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapest, Logodi u
Analógiák Egészségügyi vezetői konferencia Előadó: Bari András cégvezető.
Image kutatások helye, szerepe a gyógyszeripari piackutatásokban
dr. Szalai Zsuzsanna szakmacsoportvezető főorvos
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
AIR WOLF.
Dr. Berzéky József április 15.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A MILLIOMOS KÉPZÉS © Success Systems International – 2006
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
GfK LHS HealthCareDr. Lantos Zoltán – Az egészségügyi reform az orvosok szemszögéből2008. február 21. Az egészségügyi reform az orvosok szemszögéből Dr.
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
Újabb eredmények az allergia prevenciójában Várkonyi Ágnes Várkonyi Ágnes SZTE ÁOK Gyermekklinika SZTE ÁOK Gyermekklinika Baja Baja.
SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
Az LTRA-k helye a terápiában
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Allergia dr.Hella Zoltán.
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
A leszokás támogatás farmakoterápiája
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Légzőrendszerre ható gyógyszerjelöltek hatásossága Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform, Gyógyszerhatásossági munkaértekezlet.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Amit az allergiáról tudni kell, megelőzés, gondozás, szűrés
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Befektetői csomag. NAGY BEVÉTELI LEHETŐSÉG! LIMITÁLT IDŐ 2011 áprilisig A MAGAS JÖVEDELEMÉRT.
Az OGYEI kiemelt programjai
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Hatásos kommunikációs technikák – a predializált betegek edukálása
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
Hogyan, és miért gondolkozzunk vállalkozóként rendszerben az üzleti tervezés során és a gyakorlatban? „Ötletből pénzt”
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Magyar Agrárközgazdasági Egyesület Budapesti Corvinus Egyetem
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
A humán tényező: fék-e vagy gázpedál a gyógyszeres terápiában ? Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról október 19, Budapest.
Allergia vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf 2009 Budai Irgalmasrendi Kórház.
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
Idősek az idősekért Győrben
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
….mert a ritka betegségek ellátása
Előadás másolata:

A beteg mint gyógyító Nékám Kristóf Marketing, PR, reklám X. Budai Irgalmasrendi Kórház 2008

Honnan jött az elképzelés ? Az allergiák számának növekedése világszerte meghaladja a szolgáltató kapcitásokat Az allergiák számának növekedése világszerte meghaladja a szolgáltató kapcitásokat A betegek elvárásai és szerepe változik: a „paternalista” orvosszerep eltűnt A betegek elvárásai és szerepe változik: a „paternalista” orvosszerep eltűnt

Az allergiás rhinitisz világprevalenciája (%) ISAAC study

Az allergiás rhinitisz prevalenciája Magyarországon 1980 előtt < 1-2 % 19908,5 % 19935,9 % 20006,6 % 20008,6 % ,0 % 2004≥ 20,0 %

Atopiás dermatitisz tüneteinek évprevalenciája (%)

Asztma prevalencia (%) European White Paper on Allergy

Asthma bronchiale morbiditás Magyarországon új betegek összes regisztrált

Előrejelzések allergiákról : Egyre nagyobb beteglétszám, egyre súlyosabb betegek WHO szerint : 2025-re a világ lakosainak 50 %-a lesz allergiás. Minden órában meghal egy asztmás Európában. EAACI szerint : 2015-re az európaiak fele allergiás lehet. Már ma minden harmadik gyermek allergiás. Az asztma aránya 12% -ra fog nőni.

Allergic Rhinitis: Only 1 patient out of 4 is treated Figyelem !!

The Allergy Report, AAAAI, 2004 ajánlása: Minden ételallergia gyanús esetben allergológus szakorvos konzultálása szükséges. Minden ételallergia gyanús esetben allergológus szakorvos konzultálása szükséges. Nincs elég gyakorlott szakemberünk erre a célra. Nincs elég gyakorlott szakemberünk erre a célra.

Allergiás beteg : allergológus arányok USA : : = beteg jut egy orvosra USA : : = beteg jut egy orvosra Magyarország : : 250 = beteg jut egy orvosra Magyarország : : 250 = beteg jut egy orvosra

ORIGO [egészség] Tapasztalt-e már önmagán allergiás tüneteket ? Tapasztalt-e már önmagán allergiás tüneteket ? Allergiás vagyok és kezelem 58,9% Allergiás vagyok és kezelem 58,9% Allergiás vagyok és orvoshoz kellene mennem 12,2% Allergiás vagyok és orvoshoz kellene mennem 12,2% Lehetséges 12,5% Lehetséges 12,5% Még nem 16,4% Még nem 16,4%

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság(2008.február): „… a jogérvényesítés kevésbé egyszerű, mint korábban: a rendszer feltételezi a fogyasztó aktivitását „ „… a jogérvényesítés kevésbé egyszerű, mint korábban: a rendszer feltételezi a fogyasztó aktivitását „

AAAAI Kongresszus,2002, FDA: Direct-to-Consumer Prescription Drug Promotion: What Changed ? Direct-to-Consumer Prescription Drug Promotion: What Changed ? Consumer empowerment Consumer empowerment desire for more involvement in own care desire for more involvement in own care consumers actively seeking information consumers actively seeking information

GfK LHS Healthcare felmérés A patikán kívüli gyógyszervásárlás a teljes forgalom < 1 %-a, a szokások alig változtak. A patikán kívüli gyógyszervásárlás a teljes forgalom < 1 %-a, a szokások alig változtak. A betegek továbbra is igénylik a széleskörű felvilágosítást, ismerik a saját problémájukat,de nem a termékkínálatot : a gyógyszertárak ügyfélközpontúbbakká válnak. A betegek továbbra is igénylik a széleskörű felvilágosítást, ismerik a saját problémájukat,de nem a termékkínálatot : a gyógyszertárak ügyfélközpontúbbakká válnak.

Asthma programmme in Finland : community problems need community solutions (2)guided self-management as the primary form of treatment (2)guided self-management as the primary form of treatment (6)increase in knowledge about asthma in patient groups (6)increase in knowledge about asthma in patient groups Haahtela T, et al: Asthma programme in Finland THORAX, 56, , 2001

Haahtela T, et al: Asthma programme in Finland THORAX, 56, , 2001

Az allergiás beteg gondozása ma (WAC, 2007) : A betegeket az érdekli,hogyan érzik magukat, kifogástalanul szeretnének élni Az orvosok a betegség kezelését tanulták : Eltérő nézőpontok

A betegek szerepe nő, ha:  eléggé edukáltak és egészségtudatosak  ha az allergia gyógyszerek támogatása alacsony, és a beteg ideje drágább, mintsem hogy a váróban üldögéljen.  az alacsony támogatás azonban méginkább csökkenti a prevenció lehetőségeit, és hajlamossá tesz a tünetek semmibevételére,amíg lehet.

Változások az asztma kezelés koncepciójában (GINA): A cél a teljeskörű asztma kontroll, beleértve az életminőség javítását is A cél a teljeskörű asztma kontroll, beleértve az életminőség javítását is Az asztma kontroll eléréséhez a kezelés költségei mind a beteg,mind a társadalom számára magasnak tűnhetnek, de az asztma nem eléggé hatékony kezelésének költségei még sokkal magasabbak ! Az asztma kontroll eléréséhez a kezelés költségei mind a beteg,mind a társadalom számára magasnak tűnhetnek, de az asztma nem eléggé hatékony kezelésének költségei még sokkal magasabbak !

Változások az asztma kezelés koncepciójában 2 (GINA): A kulcs, hogy a beteg azt érezhesse, hogy saját maga befolyásolhatja a leghatékonyabban asztmáját A kulcs, hogy a beteg azt érezhesse, hogy saját maga befolyásolhatja a leghatékonyabban asztmáját A betegnek szüksége van az orvosra, de nem mint vezetőre, hanem mint segítőjére az önállósághoz A betegnek szüksége van az orvosra, de nem mint vezetőre, hanem mint segítőjére az önállósághoz

ARIA a patikában: a gyógyszerészi gondozás szerepe allergiás rinitiszben Az egész országot lefedő gyógyszertári hálózat Az egész országot lefedő gyógyszertári hálózat Közelség az igénybe vevőkhöz Közelség az igénybe vevőkhöz Széles idősávban (akár 24 órában) elérhető szolgáltatás Széles idősávban (akár 24 órában) elérhető szolgáltatás Gyors / ingyenes kapcsolatfelvételi és kapcsolattartási lehetőség ismerős személyekkel Gyors / ingyenes kapcsolatfelvételi és kapcsolattartási lehetőség ismerős személyekkel Mi teszi lehetővé:

ARIA a patikában: a gyógyszerészi gondozás szerepe allergiás rinitiszben A speciális szakmai ismeretek A speciális szakmai ismeretek OTC gyógyszerek lehetősége OTC gyógyszerek lehetősége Megfelelő kapcsolatrendszer a beteg továbbirányításához, ha ez szükséges Megfelelő kapcsolatrendszer a beteg továbbirányításához, ha ez szükséges Mi teszi még lehetővé:

ARIA a patikában: a gyógyszerészi gondozás szerepe allergiás rinitiszben A folyamatosan növekvő betegszám A folyamatosan növekvő betegszám A szélsőségesen ingadozó kapacitásigény (január → augusztus között húszszoros különbség is lehet) A szélsőségesen ingadozó kapacitásigény (január → augusztus között húszszoros különbség is lehet) Az alacsony szakorvos létszám Az alacsony szakorvos létszám A gyakori allergiás rinitisz → allergiás asztma átmenet megelőzése és a korai kezelésbe vétel egyéb előnyei A gyakori allergiás rinitisz → allergiás asztma átmenet megelőzése és a korai kezelésbe vétel egyéb előnyei Mi teszi szükségessé:

előidéző okok Allergiás betegségek kialakulásának folyamatábrája: egészség szenziti- zálódás ALLERGIA genetikai tényezők TOLERANCIA +enhancerek (allergén) Pl: Rhinovirus triggerek (nem spec) allergiás gyulladás Pl: dohányfüst és más környezetszennyezők életmód elemek

Betegaktivitások lehetőségei: Rizikó felmérés Rizikó felmérés Személyre szabott otthoni és munkahelyi prevenció Személyre szabott otthoni és munkahelyi prevenció A tünetek életminőség befolyásoló szerepének személyre szabott ismerete A tünetek életminőség befolyásoló szerepének személyre szabott ismerete A személyre szabott gyógyszerelés közös meghatározása és elfogadása A személyre szabott gyógyszerelés közös meghatározása és elfogadása Enyhe tünetek esetén (a rinitiszesek 1/3-ában!) nem-gyógyszeres technikák alkalmazása Enyhe tünetek esetén (a rinitiszesek 1/3-ában!) nem-gyógyszeres technikák alkalmazása

A siker titka: tudni valamit, amit senki más nem tud. amit senki más nem tud. (Aristotle Onassis) (Aristotle Onassis)

A beteg mint gyógyító sikerének titka, hogy többet tud önmagáról, mint a kezelői.