A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Formula 2: Multivitamin-komplex
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Egészséges táplálkozás
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Táplálékok, tápanyagok
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Az ásványi anyagok forgalma
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Gyermekkori depresszió
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A kutya táplálóanyag szükséglete
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
Takarmányok fehérjetartalma
A szervezet energiaforgalma
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
A helyes táplálkozás.
Takarmányok fehérjetartalma
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Fehérjék.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
A szervezet energiaforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A cukorbetegség.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A szervezet energiaforgalma
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Egészségtudatos gasztronómia
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Egészségtudatos kávéházi sütemények
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
Anaemia Dr. Boda Márta.
Előadás másolata:

A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma TÁPLÁLKOZÁSÉLETTAN A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma

A fehérjék és az aminosavak szerepe a szervezetben Az emberi test fehérjetartalma: 16-18% (~ 10 kg) - 46% vázizomban - 18% csontrendszerben A fehérjék és aminosavak szerepe: - enzimek, hormonok, immunfehérjék, hemoglobin - víz megkötése - sav-bázis egyensúly szabályozása - energiaszolgáltatás Egyéb N-tatalmú anyagok: - aminok, nukleinsav-bázisok, porfin-vázas vegyületek

A fehérjék és az aminosavak szerepe a szervezetben Az aminosavak felosztása: - esszenciális aminosavak - leucin, izoleucin, valin, treonin, metionin, lizin, fenilalanin, triptofán, hisztidin - a szénlánc nem előállítható - limitáló aminosav (elsődleges, másodlagos) - feltételesen esszenciális aminosavak - részben pótolható más aminosavval - fenilalanin > tirozin, metionin > cisztin - nélkülözhető aminosavak A fehérjeszintézis igénye: - esszenciális és nem esszenciális aminosavak megfelelő aránya, mennyisége és - egyidejű jelenléte

A fehérje- és nitrogén-egyensúly Fehérje-anyagcsere: - állandó lebomlás és újraképződés - szövetenként eltérő sebességgel - egyes fehérjék „féléletideje”: > vérplazma fehérjék ~ 10 nap > izomfehérjék ~ 100 nap N - egyensúly (~ fehérje-egyensúly): - a kiürített és a táplálékkal felvett N egyensúlya Negatív N - mérleg - tartós fehérjehiány és/vagy energiahiány - fokozott mértékű N-veszteség (pl. fertőzés) Pozitív N - mérleg - növekedő szervezet, izomfejlesztés - terhesség, szoptatás

A fehérjék biológiai értéke A fehérjék biológiai értékét meghatározza: - aminosav összetétel - emészthetőség - felszívódás hatásfoka - nem fehérje összetevők hatása - az anyagcsere sajátosságai Teljes értékű (komplett) fehérjék: - a szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az aminosavakat, ezért egyedüli fehérjeforrásként is használhatók - az állati fehérjék nagy része teljes értékű (hús, tej, tojás) - értékes növényi fehérje: szója, burgonya

A fehérjék biológiai értéke Nem teljes értékű (inkomplett) fehérjék: - egyes esszenciális aminosavakat nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak Éles határt a növényi és állati fehérjék között húzni nem lehet ! - Pl. az állati kötőszöveti fehérjék, kollagén biológiai értéke alacsony

A fehérjék biológiai értéke Kémiai indexek (Chemical score): - az aminosav összetétel és a táplálkozási érték közötti összefüggésen alapulnak - egy referencia-fehérje összetételéhez hasonlítják a vizsgálandó fehérjét (FAO/WHO) - a referencia-fehérje összetétele korosztályonként eltérő – az esszenciális aminosav szükséglet változik a korral - nem adnak felvilágosítást a felszívódásra és az intermedier anyagcsere kölcsönhatásaira - célszerű a biológiai módszerekkel végzett vizsgálatok eredményeivel együtt felhasználni őket

A fehérjék biológiai értéke Aminosav-érték (Amino Acid Score): - limitáló aminosav meghatározása: a legkisebb viszonyszámmal jellemezhető aminosav - egyes fehérjék komplettáló (kiegészítő) hatásúak

A fehérjék biológiai értéke Az aminosavak becsült szükséglete (mg/ttkg)

A fehérjék biológiai értéke A különböző életkorú emberek számára javasolt fehérje esszenciális aminosav tartalma és néhány komplett fehérjeforrás összetétele

A fehérjék biológiai értéke Esszenciális aminosav index (EAAI): - a relatív aminosav-arányok geometriai átlaga

A fehérjék biológiai értéke Biológiai vizsgálatok: - kísérleti személyek vagy állatok segítségével - a diétában a vizsgálni kívánt fehérje minősége a limitáló tényező Emészthetőségi hányados: - Látszólagos emészthetőség: Értéke jelzi, hogy az elfogyasztott táplálék N-tartalmának hány %-a szívódik fel (a széklet endogén N-tartalmát külön nem vesszük figyelembe)

A fehérjék biológiai értéke Néhány élelmiszerfehérje átlagos emészthetősége

A fehérjék biológiai értéke Emészthetőségi hányados értéke: - állati fehérjék: ált. > 90% - növényi fehérjék: ált. < 80% - egyéb befolyásoló tényezők: pl. élelmirost-tartalom

A fehérjék biológiai értéke Biológiai érték (Biological value - BV): - Megmutatja, hogy a felszívódott N hány %-át képes a szervezet visszatartani.

A fehérjék biológiai értéke Néhány élelmiszerfehérje biológiai értéke a teljes tojáshoz viszonyítva

A fehérjék biológiai értéke Nettó fehérjehasznosítás (Net Protein Utilisation – NPU) - Megmutatja, hogy az elfogyasztott N hány %-a hasznosul a szervezetben.

Fehérjeszükséglet A szükségletet meghatározó statikus tényezők: - testtömeg - testösszetétel - életkor - élettani állapot (pl. terhesség, szoptatás) A szükségletet meghatározó dinamikus tényezők: - egészségi állapot - adaptációs készség - az energia- és fehérjeszükséglet kapcsolata

Fehérjeszükséglet Az abszolút fehérjeminimum: - Obligát N-veszteség: - Fehérje-, illetve N-mentes étrend esetén is fellépő N-veszteség (~44-56 mg/ttkg). - Nagy részét a vizelettel kiürülő N-tartalmú anyagok teszik ki (karbamid, húgysav,stb.) - Székletben: bélfalról leváló sejtek, enzimek bélbaktériumok. - A szervezet átlagos napi 19-25 g fehérjeveszteségé- nek táplálékból történő pótlását jelenti az abszolút fehérjeminimum.

Fehérjeszükséglet Biztonsági fehérjeszükséglet (élettani szükséglet): - Az a teljes értékű fehérjemennyiség, amely feltétlenül szükséges a kérdéses népességcsoport 97,5%-a szükségletének fedezéséhez. - A N-veszteség pótlására átlagosan 0,75 g/ttkg jó minőségű fehérje felvétele elegendő. - Nagysága és összetevői változnak az életkorral: a gyermekek és serdülők szükséglete > felnőttek

A biztonsági fehérjeszükséglet alakulása az életkor szerint

Fehérjeszükséglet Ajánlott fehérjebevitel: - Egészséges felnőttek: - vegyes táplálkozás: 0,8 g/kg/nap - idősek: 1,0-1,1 g/kg/nap - Terhesség: - fehérjeszükséglet folyamatosan növekszik + 10 g/nap többletbevitel javasolható - Szoptatás - a kiválasztott tej mennyiségétől és összetételétől függ - anyatejben: 1,3-1,15 g/100 ml fehérje - maximális tejelválasztás: 850 ml/nap - szükséglet: 9,8 g/nap - bevitel: +17,5 g/nap komplett fehérje - vegyes táplálkozásnál: +20 g/nap

A terhesség és a szoptatás hatása a fehérjeszükséglet növekedésére

Fehérjeszükséglet Ajánlott fehérjebevitel: - Gyermekek és serdülők - minél fiatalabb a szervezet, annál nagyobb az egységnyi testtömegre vonatkoztatott fehérjeszükséglet - vegyes táplálkozás: 1,5-2,5-szerese is lehet a felnőttekének - Sportolók: - 1,2-1,5 g/ttkg/nap

A gyermekek számára javasolt fehérjebevitel Fehérjeszükséglet A gyermekek számára javasolt fehérjebevitel

Fehérjeszükséglet Az energiaforgalom és a fehérjeszükséglet kapcsolata: - A táplálékfehérjék hasznosulása függ az energiabeviteltől. - Energiahiányban: a fehérjék is az energiatermelő folyamatokban hasznosulnak. - A fehérjék javasolt étrendi aránya: - 12-15 energia % (E%) - idősebb korban 14 E% - sportolás: 13-15 E%

Fehérjeszükséglet Az energiaforgalom és a fehérjeszükséglet kapcsolata: Egyéb befolyásoló tényezők: - egészségi állapot pl. láz, cukorbetegség esetén nagyobb fehérjebevitel - intenzív verítékezés növeli a fehérjeszükségletet

A fehérjeszükséglet biztosítása Kiegyensúlyozott fehérjefogyasztás: - A fehérjebevitel a szervezet biztosítja a szervezet N- és fehérje egyensúlyát. - Komplettálás: A fehérjekeverék biológiai értéke a legtöbb esetben meghaladja az alkotó komponensek külön-külön mért biológiai értékét. - Állati fehérjék részaránya - csecsemőknél min. 70 % - kisgyermekeknél 50 % - terhes és szoptató nőknél 40-50% legyen - Az állati eredetű fehérjeforrások teljes értékű fehérjére vetített ára nem azonos !

A fehérjeszükséglet biztosítása Kiegyensúlyozott fehérjefogyasztás: - A hazai lakosság fehérjebevitele - 70%-ban a cereáliákból és húsféleségekből - 15-17%-a tejből és tejtermékekből származik A növényi fehérjék előtérbe kerülése: - aminosav összetétele kedvezően hat a zsírháztartásra - a növényi élelmiszerek nem tartalmaznak rejtett zsiradékot - célszerű a növényi fehérjék társítása, komplettálása pl. hüvelyesek + cereáliák, gabonafélék + burgonya - szójakészítmények: kedvező biológiai érték, nagy fehérje- és lizintartalom, hús részleges kiváltása, gabonafehérjék komplettálása

A fehérjeszükséglet biztosítása Fehérjebevitel a főbb élelmiszercsoportok szerint

A fehérjeszükséglet biztosítása Néhány alapvető élelmiszer átlagos fehérjetartalma

A fehérjeszükséglet biztosítása Élelmiszerkeverékek fehérjéinek biológiai értéke a fehérjenitrogén-tartalom alapján

A fehérjeszükséglet biztosítása Az állati eredetű fehérjeforrások fehérjére vetített fajlagos ára

A fehérjefogyasztással összefüggő betegségek Fehérjehiányos táplálkozás: - következményei főleg az esszenciális aminosavak hiányával függnek össze - gyengeség, fáradékonyság, ellenálló-képesség csökkenése, negatív N-mérleg, csökkenő testtömeg csontritkulás, vérszegénység, emésztési zavarok - gyermekeknél: - kwashiorkór - éhezéses marazmus

A fehérjefogyasztással összefüggő betegségek Túlzott mértékű fehérjefogyasztás: - savas kémhatású anyagcseretermékek felhalmozódása - növekszik a N-tartalmú bomlástermékek kiválasztása, ami megterheli a kiválasztó rendszert - nő a hajszálerek tágultsága, vérbőség, agyvérzésre való hajlam fokozódik - a vizelettel ürülő kalcium mennyisége nő - szükséglet feletti fehérje energiaként hasznosul - drága és növelheti a zsírdepókat

A fehérjefogyasztással összefüggő betegségek Fehérjeallergia: - A táplálékallergia a táplálék, vagy a táplálék egyes összetevői által kiváltott, specifikusan reprodukálható tünet együttes, amelyben kóros immunrendszeri aktivitás figyelhető meg. - Emésztőrendszeri, bőr- illetve légúti tünetek a leggyakoribbak. - Csecsemő- és kisgyermekkori kialakulása jellemző: - kisebb teljesítőképességű emésztőfunkció - a bélfal áteresztőképessége fokozott - Tehéntej, tojás, szója, liszt stb. fehérjéi a leggyakoribb kiváltó okok. - Lisztérzékenység: örökletesen meghatározott kóros gluténérzékenység (alfa-gliadin okozza) - > gluténmentes étrend javasolt

A fehérjefogyasztással összefüggő betegségek Fehérje-intolerancia: - A kóros immunreakció nem következik be, de a tünetek hasonlóak. - Oka lehet valamely örökletes anyagcserezavar, pl. enzimhiány, ami miatt a szervezet a kérdéses alkotót nem képes hasznosítani. - Előfordulása gyakori: tejcukor, galaktóz, glutén, proteázinhibitorok, biogén aminok (pl. hisztamin) A ételallergiák és -intoleranciák tünetei gyakran teljesen átfedik egymást ! Gyógykezelés: a kérdéses összetevőt tartalmazó élelmiszer mellőzése.