Szervezetfejlesztési Program

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Tudásmenedzsment eszköztár a KKV szektorban
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Szervezetfejlesztési Program
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
DPR kommunikáció alapelvei
A pedagógusminősítési rendszer
Minőségmenedzsment alapelvek
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák bemutatása ELTE Innovációs Nap február 23.
Reintegrációs tanácsadó munkakör
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program
Szervezetfejlesztési Program ÁROP November 12. Teljesítménymenedzsment fejlesztési módszertan Előadó: Tóth Dorottya.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A projekt általános szakmai célkitűzései
Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató És Szakmai Támogató Hálózat.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Az üzleti terv megalapozása – röviden a szükségletfelmérésről OFA Kooperáció projekt Műhelymunka november 12.
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Országos Statisztikai Tanács
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Tájékoztatás jogszabály változásokról
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Szervezetfejlesztési Program ÁROP-1.2.18-2012-2012-0001 Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia 2013. június 18-19. Munkacsoport: 5. Előadó: Hajnal Virág Nemzetpolitikai Államtitkárság Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztály

Pályázattechnikai kérdések Pályázat megjelenésének időpontja: várhatóan június 21-ig A MAG Zrt. és az NFÜ közös pályázattechnikai eligazítást tart a megjelenést követően, ennek időpontjáról hirdetést tesznek közzé. A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén: elszámoltathatósági, pénzügyi kérdésekben a MAG Zrt. munkatársai, a szakmai kérdésekben a KIM projektvezetése áll rendelkezésre. A módszertanok bevezetését egy 15 főből álló szakmai tanácsadói csapat segíti 2013. szeptemberétől. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalban dolgozó tanácsadókat a nyertes pályázók ingyenesen vehetik igénybe. (erről bővebb tájékoztató szeptember elején lesz)

A szervezetfejlesztés célja belső hatékonyság növelése; 1. A tudásmenedzsment módszertan tárgya: fogalmi keretek közös értelmezése A szervezetfejlesztés célja belső hatékonyság növelése; a szervezet működésének javítása, optimalizálása. Illeszkedő specifikus cél: a szervezeti tudás kiaknázásának; a szervezetfejlesztés motorjának számító szervezeti kultúra kialakításának hatékonyabbá tétele. Módszertan tárgya: a tudásmenedzsment mint a szervezet szellemi javai kiaknázásának eszköze; az egyes tudásmenedzsment eszközök hatása a szervezet működésére; a tudásalapú megközelítésen alapuló szervezeti kultúra jelentősége.  

1. A tudásmenedzsment módszertan tárgya: fogalmi keretek közös értelmezése az információból keletkezik akkor válik az információ tudássá, amikor felhasználják Tudás az információt birtoklónál cselekvési kényszert okoz az információ így szükségszerűen kiegészül az emberi készségekkel, tapasztalattal, értékekkel. kontextusba rendezett Információ értelmezett adatok, amelynek jelentése van önmagukban nincs jelentésük Adat belőlük kell az információkat kinyerni összefüggés nélküli adatelemek Jel összességükben jelkészletet alkotnak

Személyes tudás differenciálása 1. A tudásmenedzsment módszertan tárgya: fogalmi keretek közös értelmezése Személyes tudás differenciálása Tacit tudás Explicit tudás egy ember személyes tudása tapasztalat útján szerez személyiségével formálja nehezen kommunikálható nehezen leírható formálisan nem könnyen átadható formalizálható dokumentálható kommunikálható gond nélkül átadható A tudás szintjei egyéni szervezeti

A tudásmenedzsment alapfolyamata A tudásmenedzsment célja, irányai 1. A tudásmenedzsment módszertan tárgya: fogalmi keretek közös értelmezése A tudásmenedzsment alapfolyamata A tudásmenedzsment célja, irányai tudás azonosítása tudás szervezése tudás fejlesztése tudás megőrzése tudás felhasználása a tacit tudás explicitté tétele az egyéni tudás szervezeti tudássá konvertálása a tudás felismerése és megosztása

2. A tudásmenedzsment módszertan tartalma, felépítése 1. A módszertan célja és a tudásmenedzsment elméleti hátterének áttekintése    2. Jogi háttér    3. A módszertan bemutatása    4. A módszertan alkalmazásának sikertényezői és buktatóinak összefoglalása    5. Mellékletek

3. A módszertan végrehajtásának menete I. szakasz: A szervezet érettségi szintjének meghatározása a tudásmenedzsment területén II. szakasz: A tudás architektúra létrehozása III. szakasz: A tudás tárolása IV. szakasz: Tudás megosztása V. szakasz: Tudás alkalmazása/felhasználása

4. A módszertan végrehajtásának menete A módszertani fejezet felépítése Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök

4. A módszertan végrehajtásának menete 2. ábra: Tudásmenedzsment célok levezetése a szervezeti célokból Tudásmenedzsment célok   Célok (példák) Példa a célok megvalósítására Tudás belső hasznosulása - alkalmazotti ismeretek megosztásának növelése - a szervezet meglévő elektronikus adatbázisaiból kinyerhető tudás megosztása - csapat munka ösztönzése a meglévő tudás átadására - a szervezet meglévő elektronikus adatbázisaiból kinyerhető tudás rendszerezése, megosztása, megosztás formáinak kidolgozása Tudás külső hasznosulása - intézményen belüli szakértői tudás külső hasznosítása - intézmények közötti együttműködés (pl.: részvétel Twinning projektekben) - tudás hasznosítása saját bevétel generálása érdekében

4. A módszertan végrehajtásának menete I. szakasz: A szervezet érettségi szintjének meghatározása a tudásmenedzsment területén II. szakasz: A tudás architektúra létrehozása III. szakasz: A tudás tárolása IV. szakasz: Tudás megosztása V. szakasz: Tudás alkalmazása/felhasználása

4. A módszertan végrehajtásának menete I. szakasz 1. módszertani lépés: tudásmenedzsment munkacsoport felállítása, szakmai koordinátor kijelölése Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök Tudásmenedzsment munkacsoport felállítása, szakmai koordinátor kijelölése Szervezet vezetője vagy az általa kijelölt személy (lehetőség szerint másik vezető) Kötelező Szervezet vezetője, felsővezetők, illetve szervezetben dolgozók -

4. A módszertan végrehajtásának menete Végrehajtásért felelős I. szakasz 2. módszertani lépés: az egyén és a szervezet szintjén a tudás és tudásmenedzsment fogalmának definiálása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Típusa Érintettek Támogató eszközök Az egyén és a szervezet szintjén a tudás és tudásmenedzsment fogalmának definiálása Szakmai koordinátor/ tudásmenedzsment munkacsoport Kötelező Szervezet vezetője, szervezetben dolgozók - 1. számú melléklet: Strukturált interjú - 2. számú melléklet: Tudásmenedzsment kérdőív - Mentális térkép - Tudásmenedzsment folyamatok térképe

4. A módszertan végrehajtásának menete Végrehajtásért felelős I. szakasz 3. módszertani lépés: a szervezetnél már létező tudás beazonosítása (tacit és explicit) Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Típusa Érintettek Támogató eszközök Kiemelt tudásbirtokosok feltérképezése (tudástérkép) Munkacsoport kijelölt tagja Javasolt szervezetben dolgozók Tudásmenedzsment kérdőív (2. melléklet) Szervezeti tudásvagyon felmérése Kötelező Szervezeti tudásvagyont felmérő táblázat (3. számú melléklet)

4. A módszertan végrehajtásának menete I. szakasz 4. módszertani lépés: a szervezetnél már működő tudásmenedzsment folyamatok beazonosítása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök Tudásmenedzsment folyamatok beazonosítása   Szakmai koordinátor Kötelező Szervezet vezetője, szakmai koordinátor Helyzetértékelő sablon (3. ábra)

4. A módszertan végrehajtásának menete I. szakasz: A szervezet érettségi szintjének meghatározása a tudásmenedzsment területén II. szakasz: A tudás architektúra létrehozása III. szakasz: A tudás tárolása IV. szakasz: Tudás megosztása V. szakasz: Tudás alkalmazása/felhasználása

4. A módszertan végrehajtásának menete II. szakasz 5. módszertani lépés: a szervezeti tudásmenedzsment céljának meghatározása a szervezet stratégiai célkitűzéseivel összhangban Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök A szervezeti tudásmenedzsment céljának meghatározása a szervezet stratégiai célkitűzéseivel összhangban Szakmai koordinátor Kötelező A szervezet vezetője, szakmai koordinátor Problémafa Célfa Tudásmenedzsment célok levezetése a szervezeti célokból (2. ábra)

4. A módszertan végrehajtásának menete II. szakasz 6. módszertani lépés: a meghatározott tudásmenedzsment cél eléréséhez szükséges tudásfolyamatok meghatározása és kialakítása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök A meghatározott tudásmenedzsment cél eléréséhez szükséges tudásfolyamatok meghatározása és kialakítása Szakmai koordinátor Kötelező Szakmai koordinátor /munkacsoport kijelölt tagja Helyzetértékelő sablon (4. ábra)

4. A módszertan végrehajtásának menete II. szakasz 7. módszertani lépés: a tudásmenedzsment célok szervezeti egységre történő lebontása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök A tudásmenedzsment célok szervezeti egységre történő lebontása Szakmai koordinátor, szervezeti egységek munkacsoport tagjai Kötelező Szakmai koordinátor, szervezeti egységek tudásmenedzsment felelősei 2. számú ábra, 5. és 6. módszertani lépés támogató eszközei

4. A módszertan végrehajtásának menete II. szakasz 8. módszertani lépés: szervezeti tudáskultúra megalapozása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök Szervezeti tudáskultúra megalapozása Szakmai koordinátor, munkacsoport tagjai Kötelező Szervezet Tréning

4. A módszertan végrehajtásának menete I. szakasz: A szervezet érettségi szintjének meghatározása a tudásmenedzsment területén II. szakasz: A tudás architektúra létrehozása III. szakasz: A tudás tárolása IV. szakasz: Tudás megosztása V. szakasz: Tudás alkalmazása/felhasználása

4. A fejlesztés végrehajtásának menete III. szakasz 9. módszertani lépés: a tudásmegosztó folyamatokhoz szükséges informatikai háttér megoldások meghatározása és kialakítása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök A tudásmegosztó folyamatokhoz szükséges informatikai háttér megoldások meghatározása és kialakítása Pl.:dokumentumkezelő rendszer kialakítása, szervezeti közösségi portál kialakítása Szervezet vezetője Javasolt Szervezet vezetője, szakmai koordinátor, szervezet munkatársai -

4. A fejlesztés végrehajtásának menete III. szakasz 10. módszertani lépés: a szervezet munkatársai ismereteinek/képességeinek/szakterületi tapasztalatainak összesítése Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök A szervezet munkatársai ismereteinek/képességeinek/szakterületi tapasztalatainak összesítése Munkacsoport Háttérintézmény kijelölt munkatársa Kötelező Szervezet munkatársai Szervezeti ábra A szervezet munkatársainak tudására vonatkozó adatok (4. számú melléklet) A szervezeti egységek szervezeti tudásvagyonára vonatkozó adatok (5. számú melléklet) A szervezethez tartozó háttérintézményekre vonatkozó adatok (6. számú melléklet) Szervezeti eljárások (6. ábra) Szervezeti eljárásokhoz kapcsolódó mellékletek

4. A módszertan végrehajtásának menete I. szakasz: A szervezet érettségi szintjének meghatározása a tudásmenedzsment területén II. szakasz: A tudás architektúra létrehozása III. szakasz: A tudás tárolása IV. szakasz: Tudás megosztása V. szakasz: Tudás alkalmazása/felhasználása

4. A módszertan végrehajtásának menete IV. szakasz 11. módszertani lépés: formális tudásmegosztási folyamatok kialakítása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök Formális tudásmegosztási folyamatok kialakítása Szakmai koordinátor, munkacsoport tagjai Kötelező Szervezetben dolgozók, munkacsoport Hírlevél Tematikus műhelymunka

4. A módszertan végrehajtásának menete IV. szakasz 12. módszertani lépés: informális tudásmegosztási folyamatok kialakítása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök Informális tudásmegosztási folyamatok kialakítása Szervezet dolgozói Javasolt Informális találkozások Kötetlen beszélgetések  

4. A módszertan végrehajtásának menete IV. szakasz 13. módszertani lépés: értékteremtő, hatékonyságnövelő tudásmegosztó folyamatok meghatározása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök Értékteremtő, hatékonyságnövelő tudásmegosztó folyamatok meghatározása Szakmai koordinátor, munkacsoport/ tudásmenedzsment kulcsszereplői Javasolt Szervezetben dolgozók Tudásmenedzsment kérdőív

4. A módszertan végrehajtásának menete I. szakasz: A szervezet érettségi szintjének meghatározása a tudásmenedzsment területén II. szakasz: A tudás architektúra létrehozása III. szakasz: A tudás tárolása IV. szakasz: Tudás megosztása V. szakasz: Tudás alkalmazása/felhasználása

4. A módszertan végrehajtásának menete V. szakasz 14. módszertani lépés: a tudásmegosztó folyamatok gyakorlati alkalmazása Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök A tudásmegosztó folyamatok gyakorlati alkalmazása Szervezet munkatársai Kötelező -

4. A módszertan végrehajtásának menete V. szakasz 15. módszertani lépés: a tudásmegosztás eredményességének mérése Lépés rövid leírása Végrehajtásért felelős Kötelező vagy javasolt elem Érintettek Támogató eszközök A tudásmegosztás eredményességének mérése Munkacsoport Kötelező Szervezet vezetője Helyzetértékelési sablon (TÉNY-TERV_EREDMÉNY) Folyamatos visszacsatolás Javasolt Szervezet dolgozói Hírlevél

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!