Folyadék és vasopressor terápia, táplálás acut vesekárosodásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szívbetegség és várandósság
Advertisements

Perioperatív vérveszteség
Krónikus veseelégtelenség
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Predonáció előtti GFR jelentősége
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
Idült vesebetegség felismerésének és beosztásának új hazai irányelve
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
A köszvény Arthritis urica.
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Kiszáradás.
10. témakör Homeosztázis Vizelethajtók (ATC: C03)
A vizeletürítés gyógyszertana
Volumenpótlás.
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
A veseelégtelenség és az össszmortalitás-,
Krónikus veseelégtelenség és kardiovaszkuláris kockázat
CT és MR kontrasztanyagos vizsgálatok veszélyei vesebetegekben
A hypertonia és kezelése krónikus veseelégtelenségben
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Schwartz-Bartter szindróma ismétlődő fellépése desmopressin
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
Nem tervezetten kezdett dialízis és a túlélés
A háziorvos szerepe a dializált, transzplantált betegek ellátásában
Elmúlt év fontos vizsgálatainak áttekintése
Új típusú dializáló PD oldatok
Vesebiopsziával igazolt thromboembolizáció
Az akut vesekárosodás (AVK) korszerű diagnosztikájáról
POLYCYSTÁS OVÁRIUM SZINDROMÁS CSALÁD
Víz- só-háztartás.
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
PARENTERÁLIS KÉSZÍTMÉNYEK GYÁRTÁSÁNAK
Teljes Parenterális Táplálás
Plazmapótszerek Követelmények A plazmával megegyező viszkozítás
Homeostasis = Belső egyensúly
szakmérnök hallgatók számára
Perioperatív táplálás a felső tápcsatorna radikális műtéteinél
A renális anémia és kezelése dr
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A vérkeringés szerepe.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Renalis osteodystrophia
Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek?
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
Az alendronát hosszú távú hatékonysága 10 évet átfogó adatok a III. fázisú osteoporosis kezelési vizsgálatokból Bone HG, et al. NEJM 2004;350:
Progresszió-csökkentés, antihypertenzív kezelés
Folyadékpótlás krisztalloidokkal – a balanszírozott oldatok jelentősége Dr. Tamási Péter Főv. Önk. Péterfy Kórház-rendelőintézet és Baleseti Központ Központi.
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Bevezetés: miért a szepszis?
Stroke-os dializált betegek ápolásának sajátos szempontjai
Kérdés a ’90-es évek végén
A folyadékterápia alapjai Molnár Zsolt 2009
Szepszis – 2012 „Atyám, kétségeim vannak…” Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem 2012.
A balanszírozott volumenpótlás aktuális kérdései
A beteg 65 éves férfi 2 napja gyenge, lázas - SBO Észleléskor
A szervezet vízháztartásának megfigyelése, folyadékegyenleg vezetése
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Kiszáradás.
Előadás másolata:

Folyadék és vasopressor terápia, táplálás acut vesekárosodásban Dr. Szűcs Attila klinikai főorvos Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet Intenzív osztály, Debrecen

Folyadék, vasopressor terápia és táplálás akut vesekárosodásban XVIII. Debreceni Nephrológiai Napok 2013. május 29-junius 01. Dr. Szűcs Attila DE OEC Belgyógyászati Intézet Intenzív osztály

Akut vesekárosodás az intenzív osztályon Nagyon változó adatok. Gyakorisága Európában 20-50% közé tehető Az átlagosnál gyakoribb a sebészeti, égett és főleg a szepsisben szenvedő betegek körében , ritkább traumát követően Minél súlyosabb egy beteg állapota, annál inkább valószínű a vesekárosodás kialakulása Mortalitása 40-80% között volt, de a vesetámogató (RRT) kezelés bevezetése óta 20-30 %-al csökkent!! Ma már az érintett betegek nagy része akut vesekárosodással és nem akut vesekárosodás miatt hal meg!!

Akut vesekárosodás az intenzív osztályon Kialakulásában az intenzív osztályon a prerenális okok a leggyakoribbak Ezek nagy része egy kiváltó okra vezethető vissza – ez pedig a vese perfúziójának (RBF) a csökkenése. A jelenség általában a globális perctérfogat (CO) csökkenés része Kevésbé ismert, hogy a szöveti ödéma és emelkedett hasüri nyomás is okozhat akut vesekárosodást Nem elhanyagolható az intenzív osztályon alkalmazott gyógyszeres terápia kóroki szerepe sem

A folyadékterek Az átlagos felépítésű férfi szervezetének kb. 60%-a folyadék (a nőé 55%). A szervezet víztartalma 70kg-os férfi esetén - 42 liter. Intracelluláris folyadék: a testtömeg 40%, az összfolyadék 2/3-a, kb.28liter. Extracelluláris folyadék: a testtömeg 20%, az összfolyadék 1/3-a, kb. 14 liter: - Intravasalis folyadék: a testtömeg 5%, kb. 3,5 liter. Ez megfelel a plazma volumenének - Interstitialis folyadék: a testtömeg 15%, kb. 10,5 liter A harmadik ún. transzcellularis folyadék: a testtömeg 1,5- 2,5%. Mennyisége csekély, a szecernált mennyiségek visszaszívódnak ( belső folyadékforgalom). Kóros körülmények között (gyulladás, ileus, ascites) a mennyiségük nagy mértékben nő és a folyadék terápiás tervben figyelembe kell venni.

Napi folyadékforgalom Bevitel: felvett folyadék - 1500ml táplálék - 800ml oxidációs víz - 300ml összesen kb. 2600 ml Ürítés: vizelet - 1300-1500ml széklet - 300ml perspiratio insensibilis - 800ml összesen kb. 2600ml Izzadás (NaCl+víz) : 200 ml – 500 ml (akár 1l is) Egyéb: gyomornedv-2l, pancreasnedv-1l, máj-epe-1l, bélnedv- 3l, nyál-1l

Napi folyadékszükséglet Számos egyenlettel kiszámítható: Napi veszteség + 800 ml, de a már meglévő hiányt is pótolni kell! 30 ml/tskg/die 100ml/tskg a testtömeg első 10 kg-jáig, 50ml/tskg a következő 10 kg-ig, majd 20ml/kg minden további tskg-nak megfelelően (70 kg esetén=2500ml) A bevitt folyadéknak a „perspiratio insensibilis” pótlására bizonyos mennyiségű „szabad vizet” is tartalmaznia kell Figyelembe kell venni a rendkívüli veszteségeket vagy ellenkezőleg, a cardiopulmonális vagy veseelégtelenséget A folyadék:kalória arányba állítása -1:1 Mindig napi infúziós-folyadék tervet, folyadékegyenleget kell készíteni!

__________________________________________________

_____________________________________________________ _______________________________________________________________ ___________

Krisztalloidok 1. Izotóniás elektrolitoldatok: Ringer, Ringer lactat, 0,9% NaCl (300 mosmol/kgH2O) 2. Balanszírozott krisztalloidok:IsolyteR, RingerfundinR Összetételük a plazma összetételének és ozmolaritásának megfelel, Na+ és Cl- tartalma csökkent, pH-ja 7,4. Krisztalloidokból a beadás után 30 perccel a beadott mennyiségnek kb. 1/4-e - 1/3-a, 2 óra után pedig alig 20%-a marad az intravascularis térben, míg a többi az interstitiális térbe kerül át! Amennyiben tisztán krisztalloidokkal próbálnánk pótolni a hiányzó volument, úgy a hiányzó folyadék 3-4szeresét kellene infundálni! Elektrolitmentes szénhidrátoldatok (nem krisztalloid): vízben oldott glucose (IsodexR, 5% Glucose): A víz biológiai membránokon való szabad vándorlása következtében beadásukat követően 30 perccel az infundált mennyiség 1/12-ed része marad intravasalisan.

Hydroxyethyl Starch 130/0.42 versus Ringer,s Acetate in Severe Sepsis (6S) Trial N ENGL J MED 367;2 NEJM.ORG July 12,2012 TetraspanR (6% HES130/0.42) versus Sterofundin ISOR (Ringer acetat) B. Braun Norvégia, Dánia, Finnország és Izland 26 intenzív osztálya 798 beválogatott beteg: 398 a HEK és 400 a Ringer acetat csoportban Az elsődleges végpont a 90 napos mortalitás: 51% (202 beteg) a HEK csoportban és 43% (173 beteg) a Ringer acetat csoportban ( relative risk, 1,17; ) 95%CI, 1.01 to 1.36, P=0,03). A mortalitási mutatók a 20. nap után váltak szét. Több másodlagos végpont közül kiemelendő: a HEK csoportban significansan több vesepótló kezelés vált szükségessé ( 22% vs. 16%, P=0.04), több volt a súlyos vérzés is ( 10% vs.6%, P=0.09). A vesepótló kezelés szükségessége a teljes beteganyagban szignifikáns 90. napos mortalitás emelkedéssel járt (61% vs.44%, P≤0.001)!

CHEST TRIAL _______________________________ __________________________________ ____________

HEK 1g HEK 15-20 ml vizet képes megkötni 6%-os oldat volumennövelő hatása 100% 3-6 órás hatástartammal, 10%-os oldaté 140% 3 órás hatástartammal Maximális dózis : 50 ml/tskg/nap Veseelégtelenségben nem javasolt, nem is dializálható!? Több 2012-ben befejeződött tanulmány ( Crystmas study, Crystal study, BaSES vizsgálat) a HEK vesekárosító hatását nem igazolta!

Humán Albumin Stabilizálószerként 0,08 mmol/g fehérje nátriumkaprilátot és 0,08 mmol/g fehérje N-acetil-DL-triptofánt tartalmaz, Na-ion tartalma 145mmol/l, K-ion tartalma max. 2 mmol/l, klorid-ion tartalma max. 130 mmol/l. Volumenhatás nagy, kb. 18 ml/g. Az intravaszkuláris volumenhatás 4 órán keresztül áll fenn, ha a kapilláris permeabilitás nem növekedett. Az extracelluláris albumin csupán 40%-a van intravaszkulárisan, de biztosítja az intravaszkuláris kolloid ozmotikus nyomás (KONY) 80%-át. KONY norm. = 20-25 Hgmm. Csak a májban képződik, 0,2g/tskg/24 óra ütemben (9-12g/nap). Féléletideje kb. 18 nap. Kritikus esetben az Albumin oldat alkalmazásának nincs mennyiségi korlátja!

___________________________ __________________________________________________ _________________________________________________ ___________________________________

Vasopresszorok Noradrenalin: vasoconstrictio által (alfa hatás) növeli a MAP-t, csak minimális hatással van a szívfrekvenciára és a stroke volumenre. Dopamin: elsődlegesen a szívfrekvencia és a stroke volumen emelése ( béta hatás) által növeli MAP-t. Epinephrin: ártalmas hatása van a splanchnikus keringésre, a sceletális izmok béta 2-adrenerg receptorainak stimulálása által növeli az aerob lactat termelést. A vasopressin koncentráció a septikus shock korai stádiumában emelkedik, majd csökken az elkövetkező 24-48 órában. A hypotensió relatív vasopressin hiányra utalhat! VASST study TERLIVAP study CATS study CAT study SOAP II Investigators

Monitorozás Az extracellularis (EC) térrel van kapcsolatunk: felvett – ürített folyadék vizelet koncentrációja, mennyisége keringés: RR, pulzus, CVP, GEDI, ITBI,PPV,SVV laboratóriumi vizsgálatok: Htk, CN, Crea, fehérje Az intracellularis (IC) tér megítélése nehezebb: bőrturgor, nyelvszárazság vvt-k térfogata szubjektív panaszok: szomjúság, szájszárazság Kevert/centrális vénás vér oxigén saturatiója(ScvO2) Cave: klinikum és folyadékegyenleg!

______________ ___________________________________________________

______________________

Mesterséges táplálás vesekárosodásban I. A táplálás feladata AVK esetén a kalóriaszükséglet fedezésén túl a fokozott fehérjelebontás csökkentése és a szervezet fehérjeállományának megőrzése. Ezt a célt lehetőleg az azotaemia fokozódása nélkül kell elérni. Folyadékegyensúlyra kell törekedni azaz a bevitel nem haladhatja meg a kiadást, a veszteséget. Az oxidációs vizet is figyelembe kell venni (300ml)! A korszerű „ szervpótló” eljárások esetén ezek a szigorú mennyiségi korlátok némileg lazíthatóak. Az enterális táplálási út preferálandó, de a szondatáplálás időnként a hányinger, hányás, esetleg paralytikus ileus miatt nehezen kivitelezhető.

Mesterséges táplálás vesekárosodásban II. A napi kalóriaszükséglet 20-30 kcal/tskg., melyet glükózzal és zsírral kell fedezni mindaddig, amíg a plazma triglicerid szintje kevesebb 3mmol/l-nél. Kizárólag a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazó ún „vese-oldat” alkalmazása helytelen, mert bebizonyosodott, hogy AVK esetén egy sor, egyébként nem esszenciális amonisav, mint pl. a hisztidin, az arginin, a szerin, a glicin és a tirozin esszenciálissá válik. Optimális eljárás a „vese-oldat” és a szokványos amonisavoldat 1:1 arányú adagolása. Ha a szervpótló kezelések folyamatosak 1,5g/tskg/nap standard aminosavoldat adandó. 6 órás HD kezelés alkalmával 10 gr., folyamatos arteriovenosus hemofiltratio egy napja alatt pedig 5 gr. aminosav megy veszendőbe.

__________________________________________________

Záró gondolatok Az akut vesekárosodás az intenzív osztályon gyakori kórállapot Kezelése komplex, amely magába foglalja a szervpótló kezelés mellett a korrekt folyadék és vasopressor terápiát illetve a megfelelő mesterséges táplálást is A fehérje kalória malnutritio az akut vesekárosodásban szenvedő betegek kórházi mortalitásának független prediktora A kezelést a nagy nemzetközi és hazai irányelvekre kell alapozni, de az adott betegre individualizálni „Psysiology based – evidence supported volumentherapy” (Matthias Jacob ESA, 2012, München)

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!