Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szervezet vízháztartásának megfigyelése, folyadékegyenleg vezetése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szervezet vízháztartásának megfigyelése, folyadékegyenleg vezetése"— Előadás másolata:

1 A szervezet vízháztartásának megfigyelése, folyadékegyenleg vezetése

2 A homeosztázis összetevői
Belső környezet állandósága - fontos, hogy folyamatosan működjenek a homeosztatikus tényezőket szabályozó rendszerek. Izovolémia (folyadékterek állandósága) Izozmózis (ozmotikus koncentráció állandósága, érpályában tartása) Izoionia (ionok egyensúlya) Izohidria (vegyhatás, pH állandósága/power hidrogen-ion – a hidrogén ereje/ Izothermia (hőmérséklet állandósága)

3 A FOLYADÉK KÖRFORGÁSA 1. Külső folyadékforgalom
Folyadékfelvétel /24 h Folyadékveszteség/24h - Folyadék fogy.: ml vizelettel – 1500 ml - táplálék ml széklettel ml - Oxidációs víz: ml Perspirátio insensibilis:a légutakon és a bőrön át történő izzadás nélküli párolgás, hőleadás - bőrön ml - légzéssel ml 2000 – 3000 ml – 3000 ml Napi folyadékigény : 30 ml/tskg

4 2. Belső folyadékforgalom A szervezetben termelődő nyál, gyomornedv, bélnedv, pancreas nedv, epe, amelyek összmennyisége 8 liter / nap. Fiziológiás keretek között ennek csaknem 100 %-a visszaszívódik. Kóros körülmények között ezeket elveszíti a szervezet, mely a folyadékegyensúly felborulásához vezet. pl. hányás, hasmenés, bél-atónia, ileus

5 A SZERVEZET FOLYADÉKTEREI
a szervezet teljes víztartalma a testsúly 60 %-a Extracelluláris – ECF - 20 % Intracelluláris - ICF - 40 % 1. Sejtközötti állomány 15 % (sejten belüli) (intersticiális - ISF) - K-ion túlsúly 2. Intravasalis – IV 5 % - Na-ion túlsúly Ezek kapcsolatban vannak egymással, közöttük a folyadék koncentráció-grádiensnek megfelelően áramlik. (az alacsony koncentrációjú helyről – a magasabb koncentrációjú hely felé áramlik)

6 A szervezet folyadékterei

7 A folyadékegyenleg mérésének szabályai
Pontos megfigyeléssel kiszűrhetők azok a betegek, akik a folyadék, elektrolit és sav-bázisegyensúly zavarokra fokozott kockázatnak vannak kitéve. Általános szabály, hogy minden esetben mérni kell a bevitt és leadott folyadék mennyiségét. Orális bevitelhez számítjuk az összes szájon át fogyasztott folyadékot. A folyadékleadás a vizelettel, széklettel, egyéb testnedvekkel leadott folyadékkal együtt értendő. Kórházban folyadéklapot vezetünk, amin a bevitt és leadott folyadék mennyiségét rögzítjük.

8 A folyadékegyenleg mérésének szabályai
Bármilyen változást jelenteni kell az orvosnak, hiszen sokféle betegség kialakulására adhat figyelmeztető jelet a folyadékegyensúly megváltozása. Víz és ionvesztés miatti ápolói beavatkozások: A folyadékháztartás mérésének invazív módszerei: Kivett folyadékok mérése: Hólyag katéteres vizeletmennyiség, has- és mellkascsapoláskor nyert folyadék mennyiség és a drénekből nyert váladékok mennyiségének mérése ml-es beosztású mérőedénnyel. A folyadékok szemrevételezéses vizsgálata, (szín, átlátszóság, üledék mennyiség stb.). Orvosi rendelkezésre a megfelelő laboratóriumba küldünk mintát. A mintán a beteg neve, szül adata,TAJ száma szerepeljen. Az eredményeket, észrevételeket a lázlapon, a folyadék lapon és az ápolási dokumentációba bejegyezzük.

9 Bevitt folyadék mérése:
A napi összes folyadék bevitele fedezze a beteg folyadékszükségletét. Mely történhet itatással(noninvazív) és/vagy infuzióval (invaziv). Mindenkor az orvos utasításának megfelelő időpontban és mennyiségben adagoljuk. A mennyiséget dokumentáljuk. A folyadékegyenleg dokumentálásának szabályai: Infúziós terápia esetén: Dokumentációban az ápoló rögzíti a bekötés idejét, tényét Súlymérés naponta: képes a beteg minden látható oedema nélkül 2-3 l vizet visszatartani. Azonos időpontban kell végezni, azonos mérleggel, azonos ruhában vizeletürítés után.

10 Bevitt folyadék mérése
Felvétel és leadás mérése: az mérjük, hogy a vesén keresztül túl sok, vagy túl kevés folyadék ürül. Enterális folyadékpótlás: itatni kell a beteget Folyadékbevitel korlátozása: fontos, hogy a beteg tudja mennyi folyadék mennyiséget fogyaszthat el! Nagyon fontos, hogy a beteget megfelelően tájékoztassuk és el tudja fogadni a folyadék megszorítást. (közreműködésének elnyerése) Infúziós oldat adagolásának rendjét, oldat fajtáját, cseppszámát, és ha volt akkor a hozzáadott gyógyszer tényét nevét, mennyiségét Beteg állapotát, esetleges szövődményeket Észlelt megtett beavatkozásokat

11 Bevitt folyadék mérése
Reakciómentes beavatkozás tényét Infúziót bekötő és megszüntető ápoló aláírásának a lázlapon minden esetben szerepelnie kell. Testtömeg mérés infundált betegnél naponta Bevitt és ürített folyadék mennyiségének dokumentálása: A folyadéklapon, lázlapon és az ápolási dokumentációban. Értékeli a folyadék elektrolit-háztartás zavaraiban végzett ápolói feladatokat, ápolási diagnózisokat állít fel ápolási tervet készít értékeli azt. A kivett folyadék dokumentálása: Az eredményeket, észrevételeket a a lázlapon, a folyadék lapon és az ápolási dokumentációba bejegyezzük.


Letölteni ppt "A szervezet vízháztartásának megfigyelése, folyadékegyenleg vezetése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések