Élelmiszerjárványok HUS szövődménnyel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
Az élelmiszerek mikrovilága
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Gégegyulladás - Laryngitis
Újszülött-, és csecsemőkori húgyúti infectio és/vagy pyelectasia előfordulása osztályunkon az elmúlt 7 hónapban. Bodrogi Tibor, Svorenj Gábor, Nagy Katalin.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Öko-ni és Trifender mikrobiológiai készítmények gyakorlati alkalmazása a Sclerotinia elleni védekezésben Dr. Bohár Gyula BIOVÉD 2005 Kft.
Bélférgek ;).
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
VÉRBETEGSÉGEK.
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Szemerszki Csilla Csernobil
A HACCP rendszer alapelvei
Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
A vércukor-önellenőrzés jelentősége diabetes mellitusban
Családorvosok legfontosabb feladatai
Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák (Enterobacteriaceae)
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Epeúti betegségek.
A baktériumok törzse.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Mikrobiológiai veszélyek
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
Egészséges Táplálkozás
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az App jelentősége ma Dr. Sárközi Rita SZIE-ÁOTK, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék Budapest, november 22.
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vírusok.
Az élelmiszerek romlása
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Bakteriális fertőzések
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Bakteriális megbetegedések
Világjárványok az emberiség életében
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
Testünk építőkövei – a vitaminok
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
A probiotikumok II..
Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
SALMONELLA Gr - pálcák, csillók, bifázisos, H1 és H2 antigének
A nemi betegségek napjainkban
Fágtípusok, antibiotikum rezisztenciák és az 1-es típusú integronok jelenléte ban izolált humán eredetű, nem-typhoid Salmonella törzsek esetében.
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
ESCHERICHIA COLI Enterobacteriaceae család, Escherichia genus
T: Fonálférgek.
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Előadás másolata:

Élelmiszerjárványok HUS szövődménnyel Szeitzné Szabó Mária Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal XVI. Debreceni Nephrológiai Napok 2011. június 1-4

Mason Jones, 2005 Öt éves Hasfájás, láz, hasmenés, véres széklet Kórház Veseelégtelenség Sárgaság Hallucináció 157 beteg, Wales, 31 kórházba. Pulykahús. “Szeretném, ha mindenki tudna róla, mennyire veszélyes ez a baktérium, és milyen szörnyű érzés volt kisfiam betegágya mellett állni, reménytelenül figyelni, ahogy meghal”.

Escherichia coli E.Coli a normál bélflóra tagja. De: Patogén E. coli törzsek Enteropatogén (EPEC) Enterotoxin termelő (ETEC) Enteroinvazív (EIEC) Enteroaggregatív (EAEC) Enterohemorágiás (EHEC, VTEC, STEC) valamint egyéb tulajdonságú E. coli baktériumok.

EHEC (VTEC, STEC) Kórokozó: patogén E. coli EHEC: verotoxin, shiga-like toxin (STEC stx1,stx2) Jellemző szerotípus: O157 H7 7-50 oC fok közt képes szaporodni, 37 oC fok optimum Sav:4- 4,4 pH, 0,95 vízaktivitás 1982: első felderített EHEC élelmiszerjárvány, USA „Hamburgerjárványok” Azóta számtalan újabb. Napjaink fenyegetése. Növényi élelmiszerek növekvő szerepe Egészséges életmód, nyersen fogyasztás Alig kivédhető

Néhány járvány a sok közül 1996. május-augusztus Japán: E. coli, retekcsíra-saláta, >10.000 fő 1996. USA: E. coli O157:H7, almabor, 66 fő, 1 halott 1999. USA: E. coli O157:H7, jégsaláta, 72 fő 2006. USA, Kanada, Mexikó: E. coli O157:H7, spenót, 206 fő, 3 halott, 100 Mio $ 2006. USA: E. coli O157:H7, darabolt jégsaláta (TACO), 71 fő 2006. USA: E. coli O157:H7, darabolt jégsaláta (TACO), 81 fő 2011. Kanada-USA: dió (?) 2011. Németország ???

1996, Japán 9451 beteg, főleg gyermek 1808 kórházba került, 12 meghalt Hat járványgóc az év során, legnagyobb Sakai városban, 5727 beteggel. Közvetítő élelmiszer: retekcsíra, de egyéb is

2006, USA 2006. szeptember-október E. coli O157:H7 (hasmenés, HUS) friss, csomagolt spenót / csomagolatlan spenót (1 kaliforniai cég) globális kereskedelem (!): Kanada, Mexikó, Tajvan, Kína, Izland betegszám: 205 fő (26 államban) + 1 fő kanadai 95%-uk nyers spenótot fogyasztott a megbetegedés előtti 10 napban kórházban kezeltek száma: 104 fő, veseelégtelenség: 31 fő elhunytak száma: 3 fő (1 kétéves gyermek, 2 idős nő) szennyezett öntözővíz, trágyalé, szarvasmarha-legeltetés (ürülék), csomagolás 7 7

8 8

Tünetek Alacsony infektiv dózis! (10-100 baktérium) 3-8 nap lappangás 5-7 nap: többségük spontán gyógyul DE: Súlyos, életveszélyes fertőzések, vérzéses bélnyálkahártya-gyulladás, gyakori szövődménnyel HUS: hemolitikus urémiás szindróma TTC: trombotikus trombocitopéniás purpura

HUS Súlyos betegségérzet A vizelet mennyiségének csökkenése (oligúria) A bőr és a lehelet vizeletszagú (húgyvérűség) A vese működése leállhat. A vérsejtek pusztulása miatt vérszegénység alakulhat ki. A beteg hajlamos lesz a vérzékenységre, a koncentrálóképesség romlása, bágyadtság, eszméletvesztés, akár kóma és görcsös rohamok is kialakulhatnak.

TTC Bőrvérzés (sok, piciny piros pont, és kis sérülés hatására kis szétterjedő foltok) Fogíny vérzés, vér a székletben és vizeletben is. Elhúzódó menstruációs vérzés Egyre súlyosbodó vérzékenység. Vérzés a bélbe, agyvérzés Vérrögök kialakulása, trombózisok, infarktusok. Fejfájás, zavartság, görcsroham, kóma, aritmiás szívműködés, vesekárosodás, vérvizelés, hasfájás…

TTC

EHEC az EFSA – ECDC által készített 2009-es zoonózis jelentésben The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2009 EFSA Journal 2011;9(3):2090

Humán fertőzések Európában A verotoxikus Escherichia coli (VTEC, EHEC) 3573 emberi megbetegedést okozott 2009-ben, ami 13,1%-os emelkedést mutat 2008-hoz képest. Legnagyobb arányban (7,2/100000 fő) 0-4 éves gyermekek fertőződtek. Szerotípus szerint 51,7 %-ban az O157 típust azonosították. O104-et külön nem említik. HUS-t (hemolitikus urémiás szindróma) 242 esetben jelentettek, ez a 2008 évi (146) adathoz képest 66% növekedést jelent A fertőzés oka 98%-ban nem ismert, 15 esetben marhahús, 12 esetben víz volt

Humán fertőzések alakulása 2009 megerő-sített 2008 2007 2006 2005 EU 3573 3159 2905 3357 3269 Magyar-ország 1 3 5

A fertőzés forrása Állat és (néha) ember Főleg kérődzők, elsősorban szarvasmarha Egészséges állat, tünetmentes ürítés Farmlátogatás! Nyers tej! Ember: fecal-oral, beteg, ill. tünetmentes hordozás Széklettel, ürülékkel kerül a környezetbe (trágya, szennyvíz)

Túlélés környezetben Patogének hosszú ideig túlélhetnek a trágyázott talajban (6 hónap- 3 év).

Közvetítő élelmiszerek Állati eredetű: hamburger, érlelt kolbász, szalámi, joghurt, sajt, tej, Növényi eredetű: pasztőrözetlen almalé/almabor (cider) gyümölcsök, zöldségek (csírák, salátafélék, dió) stb. Víz (állóvizek, folyóvizek ill. ivóvíz) vízjárványok Nem szükséges szaporodnia az élelmiszerben! (alacsony infektív dózis)

A sérülések elősegítik a mikrobák megtapadását és nehezítik az eltávolítást E. coli O157: H7 tapadása zöld paprika felületéhez Ép felületen Sérült felületen Az ép felületen a mosás kb. 2,5 nagyságrenddel, míg a sérült felületen csak mintegy 1-1,5 nagyságrenddel csökkentette a mikrobaszámot. (Han et al., 2000) Sérült felületen (fertőzés, mosás, inkubálás)

A feldolgozási lépések rendszerint növelik a mikrobaszámot Aprítás Szeletelés Hámozás

2011, Németország Május 24. (Kedd) Az Európai Unió Járványügyi Gyorsriasztó Rendszerének (EWRS) értesítése: STEC, Németország: több mint 80 HUS, 2 haláleset, Újabb és újabb megbetegedések Május 26. (Csütörtök) 15:24: Előzetes e-mail értesítés a RASFF-ban: hamburgi hatóság 4 uborka mintában (3 különböző tétel) EHEC-et mutatott ki Május 29. (vasárnap): Magyarországra is került az uborkából Május 30. (hétfő): Az uborkán nem a betegségeket okozó törzs volt Június 1 (hivatalos adatok) 1064 bejelentett beteg, 460 HUS, 13 haláleset A valós számok valószínűleg magasabbak 21

Jelenlegi járvány 2011. április vége-május, megbetegedések halmozódása Véres hasmenés, HUS Főleg nők és felnőttek (korábbi járványok: főleg gyermekek) Gyakori a súlyos szövődmény Az eddigi legsúlyosabb EHEC járvány Közel (több, mint?) 500 HUS, közel (több mint?) 15 halott

Jelenlegi járvány E. coli O104 szerotípus (rendkívül ritka!) Shiga toxin 2 (vtx2a) termelő Intimin (eae)-negativ Enterohaemolysin (hly)-negatív. Nagymértékű rezisztencia harmadik generációs cefalosporin ellen (through extended spectrum beta-lactamases, ESBL, CTX-M-type); trimethoprim/sulphonamide és tetraciklinnel szemben. Antibiotikum adása a betegséget súlyosbítja, a HUS szövődmény kialakulását elősegíti! „Székletfogók” alkalmazása is ellenjavallt.

Jelenlegi járvány A nemzetközi zöldségforgalmazás ellenére csak Németország érintett. Zöldségfélék közvetítő szerepe valószínűsíthető, de más élelmiszer sem kizárt. Szennyezett termék esetén a hűtés, a mosás, a felületfertőtlenítés, a hámozás nem ad biztos védelmet, csak a hőkezelés! (felforr vagy belseje is érje el a 75 oC-ot Járvány esetén, amíg a közvetítő élelmiszer nem azonosított, nyers zöldség-gyümölcs fogyasztás kerülése javasolt (BfR állásfoglalás) „BfR recommends that for the time being consumers should, by way of precaution, continue to refrain from eating tomatoes, cucumbers and green salads raw” Hatása a zöldségpiacra és az étkezési szokásokra? Hazai kapacitás tömeges HUS megbetegedés esetére?

25