DEOEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás tanszék, Debrecen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gégegyulladás - Laryngitis
Advertisements

A Flutter és a PEP maszk hatékonyságának összehasonlítása a váladékürítés szempontjából cisztás fibrózisban Svábhegyi Orsz. Allerg., Imm. és Pulm. Eü.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
Parathyreoidea, csontanyagcsere
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Agyi aneurizmás betegek kezelésének összehasonlítása a Szegedi
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Saját tapasztalatok M.É 64 éves nő 2007 óta ismert HCV pozitivítás 2008-ban ½ éves sikertelen pegIF+ribavirin th. HCV-PCR: IU/ml Genotípus 1.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
Thrombosis profilaxis vesebetegekben
CT és MR kontrasztanyagos vizsgálatok veszélyei vesebetegekben
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
A sepsis klinikai spektruma
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
Új gyógyszeres terápiás lehetőségek a
Hyperuricaemia és hypertonia Hypertonia Központ Óbuda, Budapest
H1N1 vírusfertőzésben meghaltak pathologiai elemzése Prof. Dr. Iványi Béla egyetemi tanár Szegedi Tudományegyetem Pathologia Intézet, Szeged.
Akut szívtranszplantáció
Akut légzési elégtelenség
TÖBBSZÖRÖS REGRESSZIÓS SZÁMÍTÁSOK II
szakmérnök hallgatók számára
Perioperatív táplálás a felső tápcsatorna radikális műtéteinél
Pákozdy Ildikó dr, Marjanek Zsuzsa dr, Kelenffy Gábor dr.
Dinamikus májfunkciós próba diagnosztikus
Perkután tracheosztómia Mikor?
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
A LÉGZÉS ÉS LÉGZÉSSZABÁLYOZÁS ALAPJAI
Csak a III-as ellátási szinten végezhető tevékenységek teljes parenteralis táplálás 24 órán túl koraszülöttek, érett újszülöttek gépi lélegeztetése speciális.
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
Kormányszóvivői tájékoztató Közmegbecsülés a köz szolgálatáért.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Korányi Sándor a nephrológus
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Szegedi Intenzíves Napok
ARDS és spontán légzés: biztonságos?
Esetbemutatások tanulságokkal ÜLÉSELNÖKÖK: Dr. Tóth Judit1
Gépi lélegeztetés Zöllei Éva Szegedi Tudományegyetem
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A főszereplők PaO2~100 Hgmm PvO2~40 Hgmm PAO2~ 120 Hgmm.
A tartós házi oxigén terápia kardiológiai és pulmonológiai kórképekben
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Újdonságok az anyagcsere betegségek területén
Bevezetés: miért a szepszis?
25 éves a Pentaglobin Molnár Zsolt SZTE, AITI
Multidisciplinaris intenzív terápia speciál kollégium
Alkalmazott élettan – II: Légzés, oxigénterápia Molnár Zsolt 2009
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Stroke-os dializált betegek ápolásának sajátos szempontjai
Gépi lélegeztetés: élettani alapok Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem SzINT
Kocsi Szilvia SZTE AITI
Leszoktatás gépi lélegeztetésről Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem 2012.
Szepszis – 2012 „Atyám, kétségeim vannak…” Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem 2012.
H1N1 fertőzéshez társuló szeptikus shock
Légzési elégtelenség 3..
17. Országos Védőoltási Tanfolyam, Tapolca Az oltást követő nemkívánatos esemény észleléstől a vizsgálat lezárásáig. Mi történik a gyakorlatban? Esetbemutatás.
NYME Savaria Egyetemi Központ, Vas Megyei Markusovszky Kórház
Sepsis pathomechanizmusa, immunglobulinok alkalmazása
Acut vesekárosodás és szervpótló kezelések: új dimenziók
17. Országos Védőoltási Tanfolyam, Tapolca Az oltást követő nemkívánatos esemény észleléstől a vizsgálat lezárásáig. Mi történik a gyakorlatban? Esetbemutatás.
SZELEKTÍV AFEREZIS TECHNIKÁK MULTIDISZCIPLINÁRIS MEGKÖZELÍTÉSSEL
Előadás másolata:

DEOEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás tanszék, Debrecen A H1N1 fertőzés klinikai valósága (esetbemutatások) Prof. Dr. Fülesdi Béla tanszékvezető egyetemi tanár DEOEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás tanszék, Debrecen

Dr.Fülesdi Béla DE OEC AITT H1N1 tapasztalataink Dr.Fülesdi Béla DE OEC AITT

A konvencionális lélegeztetési módok során alkalmazhazó stratégiák Ha a PaCO2-t akarjuk csökkenteni: TV növelése Frekvencia növelése Ha a PaO2-t akarjuk növelni: PEEP emelése (nyitható alveolusok) Csúcsnyomás emelése FiO2 emelése

Ami a PaO2 emelését illeti, kétfajta alveolus van: toborozható: külső erők határozzák meg az alveolusok collapsusát (oedema) 2. nem toborozható az alveoluson belüli tényezők

Az 1. eset 69 éves nő polycystás vesebetegség következtében kialakult CVE 5 hónappal halála előtt cadaver vese allotranszplantáció Immunmoduláns kezelés Felvétel: hőemelkedés, nehézlégzés miatt

Az 1. eset folytatása 5 nap múlva ARDS Intubatio, PSV lélegeztetés Magas csúcsnyomás, PEEP emelés 100 % O2 PTX-becsövezzük MOF alakul ki 14. kezelési napon exitus

Kórbonctani vizsgálat Öntvényszerű fibrines exsudatum a légutakban Gócos bevérzések és oedematosus tüdő

2. eset 36 éves kolléga Nem kapott védőoltást Bejövetelkor láz és köhögés, PaO2: 78 Hgmm Éjszaka: O2, majd NIV mellett is csökkenő PaO2, zavartság Intubálás, gépi lélegeztetés 2. napon: magas nyomások és PEEP, FiO2-t emelni kell Szedáció Este az anticoagulálás ellenére MVT- PE Lysis 3 nap: kritikus PaO2 értékek MOF (vese, máj, septicus shock) 4. nap hajnalán exitus

A Rtg-kép változása az 1-5. nap között

Súlyos H1N1 ARDS kezelése Szokványos lélegeztetési módok alig működnek Nagy csúcsnyomás és PEEP (barotrauma) Magas FiO2 Alternativ módok: IRV APRV HFO ECMO

ECMO? A Davies-study (JAMA 2009;302:1888-1895) A PEEK study (Lancet 2009;374:1351-1363)

A Davies-study 68 beteg H1N1 ARDS ECMO azokban, akiknél úgy ítélték, hogy a convencionális kezelés nem hatékony Legalacsonyabb PO2 (56 Hgmm) Legmagasabb PEEP (18 vízcm) Legmagasabb csúcsnyomás (36 vízcm) Legalacsonyabb pH (7,2) Egyéb rescue- kezelések sikertelenek voltak (prone, HFOV, NO, prostacyclin) A közlés idején a mortalitás 23% volt (de még voltak kórházban, meg ITO-n is belőlük)

Az ECMO centrumba utalt betegeknek is csak egy része részesült a kezelésben

A Peek study „Conventional ventilation or ECMO for severe adult respiratory failure trial” (CESAR) 180 beteg, súlyos ARDS A pH-t nem lehetett 7,2 fölé vinni Randomizálták: Szokásos ellátás ECMO központba továbbítás Disability-free survival: ECMO centrumban: 63% Szokásos ellátás során: 47% Δ=16%

Az ellenpélda… Chest 2010;137:752-758

47 H1N1-ben szenvedő beteg 4 akadémiai központ 30 betegnek lett ARDS-e Kezelés: 13 betegnél NIV indult→ 11 invazív lett Invazív: Alacsony TV (6 ml/tskg) PSV APRV Senki nem részesült: ECMO, prone, HFOV 27% a mortalitás Abból a 9 betegből, akit először más kórházban kezeltek és a súlyosbodás miatt be lett utalva, 8 halt meg.

Mi a bajom az AUSNZ study-val? Nem volt randomizált vizsgálat Egyénileg történt a döntés az ECMO mellett És hát azok a paraméterek…: Legalacsonyabb pH:7,2 (7,1-7,3) Legmagasabb pCO2: 69 (54-83) Legalacsonyabb pO2: 56 (48-63) Legmagasabb PEEP: 18 (15-20) Peak airway pressure 36 (33-38)

Felvetődő kérdések Hol húzzuk meg a sikertelen mesterséges lélegeztetés határát? Eddig: Pplat >30 vízcm FiO2: 100% tartósan Sat O2<90% pH <7,2 De ezek egyébként önkényesen meghúzott határok, nincs rájuk evidencia!

Vegyük pl. a platónyomást A barotrauma incidenciája 0-49% Ugrásszerűen 35 vízcm fölött nő 35 vízcm alatt: 10-12% (Az ECMO mellett a katéter-infekció aránya 10%)

Vegyük pl. az agyat… A 90% alatti szaturáció időtartama és a neurocognitiv diszfunkció között nem volt összefüggés (Hopkins et al. Am. J Respir. Crit Care Med 2005;171:340-347) Az ARDS miatt kezeltek 75%-ában nem volt kognitiv eltérés (Rotenhausler et al. Gen Hosp Psychiat 2001;23:90-96) A magasabb oxigén szaturáció nem feltétlenül jelent megfelelő szöveti oxigenizációt (Chifetz et al. Respir Care Clin North Am 2006;359-369) Ha van kognitiv eltérés, annak lehetséges egyéb okai: Szedativumok Hypotensio Eleve károsodott érrendszer Glucose háztartási zavar, diabetes Delirium

A belekre is igaz…

ECMO és ARDS Beválogatás: Nem volt különbség PaO2 50 Hgmm alatt, 2 órán át FiO2 1 mellett 5 vízcm-t meghaladó PEEP Nem volt különbség A két hetes A harminc napos túlélésben JAMA 1979;242:2193-2196

A CESAR study háttere Csak az ECMO centrumba utalt betegek 75%-a részesült is az ECMO-ban Annak a 25%-nak akik nem részesültek ECMO-ban, a konvencionális kezelés mellett jobb volt az outcome-ja, mint a beküldő intézet ugyanilyen kezelése mellett (de azok is benne voltak a statisztikában-103 centrum) (Lancet 2009;374:1351-1363)

Tapasztalatot nyertünk…: Arra volt jó a H1N1, hogy újragondoljuk az ARDS lélegeztetési stratégiáját és változtassunk a filozófiánkon. Az ECMO használata néhány valóban sikertelen kritikus esetre korlátozódik Elérhetősége korlátozott (még Angliában is) Lényeges a tapasztalt centrumok szerepe Az ARDS lélegeztetésében Az egyéb alternativ kezelési módok alkalmazásában ECMO használatában (szívsebészeti háttér)

Köszönöm a figyelmet!