Véges értékű függvények

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Predikátumok Dr. György Anna BMF-NIK Szoftvertechnológia Intézet.
Advertisements

A polinomalgebra elemei
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Algebrai struktúrák.
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 2. előadás
Adatbázis rendszerek I Relációs kalkulus Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Matematikai logika.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Lambda kalkulus.
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi
Algebra a matematika egy ága
Halmazok, relációk, függvények
Az informatika logikai alapjai
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
A digitális számítás elmélete
A digitális számítás elmélete
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
Differenciál számítás
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
A számfogalom bővítése
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Halmazelmélet és matematikai logika
1 Boole-Algebrák. 2 más jelölések: ^ = *, &, П v = +, Σ ~ = ¬
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
Boole-algebra (formális logika).
Operátorok Értékadások
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Alapsokaság (populáció)
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Lagrange-interpoláció
1 Példa. 2 Észrevételek 1. G i következő tulajdonságai invariánsak a direkt szorzat képzésre: asszociativitás, kommutativitás, egységelem létezése, invertálhatóság.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
Logikai műveletek és áramkörök
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
előadások, konzultációk
Valószínűségszámítás II.
előadások, konzultációk
előadások, konzultációk
Halmazok Érettségi követelmények:
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
Függvények aszimptotikus viselkedése: A Θ jelölés
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Integrálszámítás.
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
15. óra Logikai függvények
Nulladrendű formulák átalakításai
Algebrai struktúrák 1.
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Véges értékű függvények Több értékű logika Jelölje Ek a {0,1,…,k-1} halmazt. Def: n változós k értékű függvény: az kEkn=Ek´Ek´... ´Ek Ek leképezés. Az összes k értékű függvény halmazát Pk-val jelöljük. A számítástechnikában használt a P2 elnevezése: Boole függvények. Tétel: |Pkn|=kkn. Értelmezési tartománya: |DPkn|=|Ek´Ek´... ´Ek|=kn. Egy adott függvény: Minden DPkn-beli elemhez rendelünk egy Ek-beli elemet. Ez |Ek||DPkn|= kkn -féleképpen tehető meg. Az n változós Boole függvények száma=|P2n|22n Def: Az n változós k értékű függvény xi változója fiktív, ha mindegy, hogy milyen értéket vesz fel f(x1,…,xi-1,0,xi-1,…, xn)=f(x1,…,xi-1,1,xi-1,…, xn)=…=f(x1,…,xi-1,k-1,xi-1,…, xn). A többi változó valódi.

Példa: Az egyváltozós Boole függvények száma=221=4. x 0 x ~x 1 0 0 0 1 1 1 0 1 0 1 A 0 és 1 függvény változója fiktív. x: identitásfüggvény, ~x: tagadásfüggvény A kétváltozós Boole függvények száma=222=16. xy f0 f1 f2 f3 f4 f5 f6 f7 f8 f9 f10 f11 f12 f13 f14 f15 00 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 01 0 0 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 1 1 1 1 10 0 0 1 1 0 0 1 1 0 0 1 1 0 0 1 1 11 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 f0,f15: 0, ill. 1 konstans mindkét változója fiktív f1: konjunkció ÉS xy f3,f12: x, ill. y projekció (vetítés), másik változója fiktív f6: kizáró VAGY, mod 2, x+y f7: diszjunkció VAGY xvy f8: Pierce művelet (NOR) x¯y f9: ekvivalencia x=y f13: implikáció xy f14: Sheffer művelet (NAND) x|y

Tulajdonságok idempotencia 1: xx=x xvx=x x+x=0 kommutativitás 2: xy=yx xvy=yvx x+y=y+x 3: x(yz)=(xy)z xv(yvz)=(xvy)vz x+(y+z)=(x+y)+z 4:x(yvz)=(xy)v(xz) xv(yz)=(xvy)(xvz) x(y+z)=xy+xz 5: x0=0 xv0=x x+0=x 6: x1=x xv1=1 x+1=~x 7: x~x=0 xv~x=1 x+~x=1 8: ~(xy)=(~x)v(~y) ~(xvy)=(~x)v(~y) Biz: behelyettesítéssel (igazságtábla) HF Megjegyzés: prioritási sorrend: zárójelek, tagadás, konjunkciók, diszjunkciók és kizáró VAGY,implikációk és ekvivalenciák kommutativitás asszociativitás disztributivitás DeMorgan

Függvények megadása/függvényösszetételek n változós függvény megadható - igazságtáblával (nagyméretű) - elemi függvényekból függvényösszetétellel Def: Ha F={fi(x1,…,xni)} függvények egy halmaza, akkor F feletti kifejezések alatt a következőket értjük: - F minden eleme F feletti kifejezés is - ha fi F egy eleme, fi pedig F feletti kifejezés vagy változó, akkor a fi(f1,…, fni) kifejezést F feletti kifejezésnek mondjuk - minden F feletti kifejezés a fentiek véges sokszori alkalmazásával áll elő

Teljesség Minden F feletti kifejezéshez hozzárendelhető egy függvény - az fi(x1,…,xni) kifejezéshez sajátmagát rendeljük hozzá - ha a f1,…, fn kifejezésekhez a g1,…gn függvényeket rendeltük, akkor az f(f1,…, fn) kifejezéshez tartozzon az f(g1,…gn) függvény Def: Ha F F feletti kifejezéshez az f függvényt rendeltük, akkor azt mondjuk, hogy F realizálja f-et. Ilyenkor azt is mondjuk, hogy f az F-beli függvények szuperpozíciója Def: Ha F k értékű függvények egy halmaza, akkor azt mondjuk hogy F teljes, ha Pk minden eleme, azaz minden k értékű függvény realizálható F elemeivel. Tétel: az F={ xy, xvy, ~x } Boole függvényhalmaz teljes. Biz: (a következő oldalon)

Általánosítva x1a1,…,xnan=1ha x1=a1,…, xn=an, Biz: 1. Ha f(x1,…,xn)º0, akkor f(x1,…,xn)=xi~xi nyilvánvalóan teljesül. (Megjegyzés: Az igazságtábla 1-t tartalmazó sorait állítjuk elő. Vagyis olyan fveket adunk meg, amelyek értéke=1, ha a változókombináció az igazságtábla sora. 2. Vezessük be a köv jelölést (egyváltozós függvény): xa=~x ha a=0, x ha a=1, ahol x,aºÎ{0,1}. Világos, hogy xa=1 ha x=a. („a” az igazságtábla egy négyzete a=1. Ha f(x)=x akkor f(x)=1x=1. Ha f(x)=~x akkor f(x)=1x=0 Általánosítva x1a1,…,xnan=1ha x1=a1,…, xn=an, f(x1,…,xn)=f(a1,…,an)=1V x1a1,…,xnan Az igazságtábla egy sorának előállítása A teljes igazságtábla 1 értékű sorainak előállítása

A teljesség általánosítása A Boole függvények általánosítása tetszőleges k értékű függvényekre: - max(x,y) a diszjunkció általánosítása - min(x,y) vagy xy mod k a konjunkció általánosítása - tagadást háromféleképpen is lehet: (x+1) mod k - Ii(x)=k-1, ha x=i; 0, ha x<>i - ji(x)=1, ha x=i, 0; ha x<>i Tétel: az Rk={0, 1,…,k-1,I0(x),…, Ik-1(x), max(x,y),min(x,y)} függvényhalmaz teljes Pk-ban Biz: nélkül… Logikai értékek ábrázolása számítógéppel

További teljes függvényhalmazok Tétel: Ha az F={f1(x1,…,xn),…,fn(x1,…,xn)} teljes függvényhalmaz, akkor a G={g1(x1,…,xn),…,gn(x1,…,xn)} teljes ha a gi függvények előállíthatók fi-k szuperpozíciójaként. Biz: HF Következmény: pl, teljesek a köv. Boole függvényhalmazok: {xvy, ~x} {xy, ~x} {x|y} (NAND logika) {x¯y} (NOR logika) { xy, x+y, 1} teljes Biz: HF…

Boole függvények normál alakjai Vegyük a {xvy, xy, ~x} függvényhalmazt teljes tetszőleges Boole függvény realizálható vele, sőt nem is csak egyféleképpen Példa: Ha F kifejezés az f függvényt realizálja, akkor a Fvx1~x1,…,Fvx2~x2v…vxn~xn kifejezések is. Def: Egy kifejezés bonyolultságán a benne előforduló változójelek számát értjük. Példa: az x1(x2vx2)vx3 bonyolultsága 4. Keressük egy f függvényt megvalósító F kifejezések közül a legkevésbé bonyolultat.

Legegyszerűbb kifejezés meghatározása Legyen S(n,M) az n változós, és legfeljebb M bonyolultságú függvények halmaza S(n,M) véges, S(n,M)ÍP2M S(n,M) tartalmaz egy sor fiktív változós stb… felesleges függvényt is. Emiatt a bonyolultsága nagyobb, mint feltétlenül szükséges lenne… Adott változószámú fn függvény legegyszerűbb megvalósításának meghatározása a teljes kimerítés módszerével: 1. i=1 2. do while not fn=FÎS(n,i) 3. i=i+1 4. loop 5. Az eredmény: S(n,M) valamelyik (legkisebb bonyolultságú) eleme… Gond: S(n,M) elfogadható időn belül nem fut le… Vlsz nem is létezik ennél hatékonyabb algoritmus  az egyszerűség kritériumát gyengíteni kell Exhaustive enumeration

Zsegalkin polinomok Def: Az olyan E1+…+ En formájú kifejezéseket, ahol Ei vagy konstans, vagy x1ix2i…xmi szorzat, Zsegalkin polinomoknak nevezzük. Tétel: Minden Boole függvény kifejezhető Zsegalkin polinommal. Miért is? 1. { xy, x+y, 1} teljes 2. xx=x miatt az x1ix2i…xmi szorzat minden tényezője egymástól különbözhet. 3. Ei+Ei=Ei miatt a tagok is különböznek egymástól Hány n-vált. Zsegalkin polinom létezik? n db. változóból j-t kiválaszthatunk nCj=(n alatt j)=n!/(j!*(n-j)!)-képpen, ahol j=0,…,n. Hány n-vált. Zsegalkin polinom létezik? Az összes Zsegalkin polinom száma= j=0Σn(n alatt j)=2n Mivel minden Boole függvényhez tartozik egy Zsegalkin polinom, és a számossága megegyezik a Boole függvényekével Zsegalkin tétele: minden Boole függvényhez pontosan egy Zsegalkin polinom tartozik

Dualitás: Önduális függvények Az f(x1,…,xn) függvény duálisán azt a f* függvényt értjük, amelyikre f*(x1,…,xn)=~f(~x1,…,~xn) Példák: 1. (~x)*=~(~~x)=~x 2. (x)*=~(~x)=x 3. (xy)*=~(~x~y)=xvy 4. (xvy)*=~(~xv~y)=xy 5. (x+y)*=~(~x+~y)=1+x+1+y+1=x+y+1 Tétel: Függvényösszetétel duálisa megegyezik az egyes duálisfüggvények összetételével. (f(g1,…gn))*=f*(g1*,…gn*) Biz: f*(g1*,…gn*)=~f(~g1*,…~gn*)= ~f(~~g1(~x11,…,~x1m1),…,~~gn(~xn1,…,~xnmn))= ~f(g1(~x11,…,~x1m1),…,gn(~xn1,…,~xnmn))= (f(g1,…gn))*

Monoton függvények Def: Azt mondjuk, hogy egy a=<a1,…,an> megelőzi a b =<a1,…,an> Boole n-est, ha ai<=bi minden 1<=n-re. Jelölése: a<=b. Példa: <0,0,0,0> <= <0,1,0,1> <= <0,1,1,1> Ellenpélda: <0,1,0,1> és <1,0,0,0> között sem a <=, sem a >= reláció nem áll fenn. A <= reláció tulajdonságai: 1. a<=a (reflexív) 2. Ha a<=b és b<=a, akkor a=b. 3. Ha a<=b és b<=g, akkor a<=g. (tranzitivitás) Tehát a <= reláció részleges rendezés a Bn felett.

Def: a<=b szomszédosak, ha legfeljebb 1 bitben térnek el egymástól. Def: Ha van egy a1<=…<=ai<=…<=an sorozat, azt n elemű láncnak nevezzük. Tétel: Ha a<=b, akkor mindig létezik egy lánc, melynek hossza az a b-tól különböző bitjeinek a számával egyezik meg. Biz: HF. Nyilvánvaló Def: Azt mondjuk, hogy az f(x1,…,xn) monoton, ha bármely a=<a1,…,an> <= b=<b1,…,bn> esetén f(a)<=f(b). A monoton függvények halmazát M-mel jelöljük Példa: Az xy és az xvy függvények monotonak.

Tétel: Az n változós monoton függvények számossága: |M|=2 Tétel: Az n változós monoton függvények számossága: |M|=2**(n alatt n/2). Bizonyítás nélkül… Tétel: az M függvényhalmaz zárt. Biz: Ha f, g1,…,gn monoton függvények, és a<=b, akkor g1(a)<g1(b),…,gn(a)<gn(b). Viszont f(g1(a),…,g1(a))<=f(g1(b),…,g1(b))az f és a gi függvények összetételével képzett függvény is monoton lesz…

Lineáris függvények Korábban: minden Boole függvényt pontosan egy Zsegalkin polinom valósít meg. Def: Az f(x1,…,xn) Boole függvényt lineárisnak mondjuk, ha az őt megvalósító Zsegalkin polinom lineáris, azaz nincsenek benne többváltozós szorzatok. Jelölése: L. A lineáris polinomok felírási módja: a1x1+…+anxn, ahol aiÎ{0,1} Példa: 1. f(x,y)=x+y+1 lineáris 2. f(x,y,z)=xyz nem lineáris. Tétel: A L függvényosztály zárt. Biz: HF.

Tétel (dualitási elv): Legyen F Boole függvények vmilyen halmaza: F={f1(x1,…,xn1),f2(x1,…,xn2)}, és a duálisaik halmaza: G={f1*(x1,…,xn1), f2*(x1,…,xn2)}. Ekkor, ha egy F feletti F kifejezésben az f1,f2,… függvényjeleket kicseréljük az f1*,f2*,…duális függvényjelekre, akkor egy olyan G feletti y kifejezést kapunk, amely éppen a F által megvalósított függvény duálisa tartozik. Biz: Ha a F rangja=1, akkor nyilvánvaló. Tfh. minden l-1 rangú kifejezésre igaz, és legyen F l rangú. Ekkor F=fi(j1,j2,…jni). Cseréljük ki most az összes fi függvényjelet a fi* duálisára. fi*(j1*,j2*,…,jni*).

Ha ji rangja>0, akkor ji Ha ji rangja>0, akkor ji* úgy származik ji-ből, hogy a benne szereplő fi* függvényjeleket kicseréljük fi*-ra. Az indukciós feltevés miatt, ha ji a gi függvényt valósította meg, akkor ji a gi*-ot. Ha ji rangja=0 (változó), akkor a ji által megvalósított gi (identitás) függvényre, gi*=gi, tehát ji* gi*-ot valósítja meg. Mindkét esetben: ha a F kifejezés a fi(g1,g2,…gni) függvényt valósítja meg, akkor a y-hez a fi*(g1*,g2*,…gni*) tartozik. …=(fi(g1,g2,…gni))* Példa: x(yvz) duálisa az xv(yz) függvény

(Ellentett paraméter n-eseken ellentett értéket vesznek fel) Def: Az f(x1,…,xn) függvényt önduálisnak mondjuk, ha f*(x1,…,xn)=f(x1,…,xn). (Ellentett paraméter n-eseken ellentett értéket vesznek fel) Példa: az x identitásfüggvény és a ~x negáció önduális. Tétel: Az önduális függvények halmaza zárt. Biz: Legyenek egy fi(g1,g2,…gni) kifejezés fi és gni függvényei önduálisak. Ekkor: (fi(g1,g2,…gni))*= (fi* (g1*,g2*,…gni*))=fi(g1,g2,…gni) Állítás Az összetétel dualitása miatt Az öndualitás definíciója miatt

Diszjunktív normál alak Def: a K=x1a1x2a2…xnan kifejezést, ahol aiÎ{0,1}, elemi konjunkciónak nevezzük. (magyarul: változók és negáltjaik konjunkciója) Def: Ki elemi konjunkciók diszjunkcióját diszjunktív normál alaknak nevezzük Egy f(x1,…,xn) Boole függvényt megvalósító di-no alakot akkor nevezünk minimálisnak, ha a bonyolultsága a függvény di-no alakjai közül a legkisebb. (legegyszerűbb). Def: n változós függvények olyan elemi konjunkcióit, amely minden változót tartalmaz, teljes konjunkciónak nevezzük. Azt a di-no alakot, amely csak teljes konjunkciókból áll, teljes di-no alaknak nevezzük.

Tétel: A teljes di-no alak (a konjunkciók és diszjunkciók kommutativitásán és asszociativitásán túl) egyértelmű Biz: HF. Diszjunktív normál alak használata: logikai áramkörök tervezésekor (ld. később)

Konjunktív normál alak Def: a D=x1a1vx2a2v…vxnan kifejezést, ahol aiÎ{0,1}, elemi diszjunkciónak nevezzük. (magyarul: változók és negáltjaik diszjunkciója) Egy diszjunkció egy elemét literálnak nevezzük. Ha ai=0, akkor negatív, ha ai=1, akkor pozitív a literál. Def: Di elemi diszjunkciók konjunkcióját konjunktív normál alaknak nevezzük. A dualitás miatt minden hasonló, mint a di-no alaknál. Használata: főleg gépi tételbizonyító programoknál (pl. Prolog)

Klóz (clause) alak A ko-no alakból kapjuk meg az implikáció (következtetés) művelet definíciójának FK=~FvK alkalmazásával. Vagyis: x10x20...xn0 y11vy21v... vym1 Más jelöléssel: y1;y2;...;ym:- x1,x2,...,xn. Használata: főleg gépi tételbizonyító programoknál (pl. Prolog)

Feladatok Alakítsuk di-no alakra: Alakítsuk ko-no alakra: A(BC) A(BA) Alakítsuk ko-no alakra: ~((AB)(~B~A)) (AvB)(AvBvC) Fejezzük ki a v,.,~ teljes fvrendszerben a köv.t f(a,b,c)=true  ha a paraméterek közül legalább kettő igaz g(a,b,c)=true  ha a paraméterek közül páratlan igaz h(a,b,c,d)=false  ha pontosan egy paraméter hamis

Kapuhálózatok Integrált áramkörökben használatos elemi (kapu-) áramkörök modelljei Egy Boole függvény megvalósításának egy módja Egy kapu egy f(x1,…,xn) Boole függvényt valósít megn db bemenettel és 1 db kimenettel. Kapuhálózatok: irányított, körmentes hálók, melynek csomópontjai a kapuk. Egy bemenetre legfeljebb 1 kimenet csatlakozhat Egy kimenetre azonban több bemenet is csatlakozhat Adott: elemi kapukészletből akárhány, de ebből csak véges számút építhetünk össze.

v . + ~ f(x1,x2,x3,…,xn) diszjunkció konjunkció kizáró vagy negáció Két elemből álló kapuhálózat. Bemenetei: x1, x2, x3. Kimenetei: x1vx2, (x1vx2)x3 . x3 v x1 x2

Tétel: A hozzárendelés egyértelmű A kapuhálózat bemenetei: amelyekhez nem kapcsoltunk kimenetet. Kimenetei: az elemi kapuk kimeneteinek egy részhalmaza Tfh. E1,E2,…, En kapuk az f1(x1,…,xn1),…, fm(x1,…,xnm) függvényeket valósítják meg, és létezik egy H hálózat, amelyet a fenti elv alapján hoztunk létre. Ekkor a H hálózat megvalósít egy F={f1,…,fn} fölötti kifejezést a következőképpen: A hálózat bemeneteihez változókat rendelünk Ha egy Ei kapu bemenetein változók vannak, vagy az oda csatlakozó kimenethez már rendeltünk egy j függvényt, akkor a kapu kimenetéhez rendeljük az fi(j1,…,jn) Tétel: A hozzárendelés egyértelmű

Példa: Bináris egybites összeadó cn zn xn. yn: összeadandók cn-1: carry, áthozat az előző bitről zn: eredmény cn: carry, átvitel a következő bitre HF: a VAGY kapuk helyett + kapukkal megvalósítani v + v . . . + cn-1 xn yn

Kapuhálózatok tervezése Minden f(x1,…,xn) Boole függvényhez lehetséges kapuhálózatot tervezni. Kapuhálózatok tervezésének kaszkád módszere: kapuk={xy,xvy,~x} Alapelv: f(x1,…,xn)=xnf(x1,…,xn-1,1)v~xnf(x1,…, xn-1,0). Vagyis n változós fvek létrehozását visszavezetjük n-1 változósokra. Def: az f(x1,…,xn) részfüggvényeinek nevezzük azokat, amelyekben valamelyik xi-t (az utolsókat) konstanssal helyettesítjük. Jelöljük Bk(f)-fel azokat a részfüggvényeket, amelyekben az utolsó k változót konstansként rögzítettük. Nyilvánvalóan |Bk(f)|=2k

Kaszkádmódszer: 1. lépés v . . ~ xn f(x1,…, xn-1,1) f(x1,…, xn-1,0) B1 elemei láthatók itt…

Kaszkádmódszer: Példa Tervezzük meg kaszkádmódszerrel az x+y+z+u függvényt megvalósító hálózatot B0=x+y+z+u B1={x+y+z, x+y+z+1} B2={x+y, x+y+1} B3={x, x+1}