Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009. A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Valós idejű tesztlefedettség- monitorozás JEE környezetben Dr. Ferenc Rudolf, Szegedi Tudományegyetem Bakota Tibor, FrontEndART Szoftver Kft.
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Trendek a szoftveriparban: e-business és e-development Csontos Péter IQSOFT Rational e-development szakmai nap 2000 február 16.
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
A munka világával kapcsolatos tudás
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Informatika.
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Számonkérés Vizsga, vizsgaidőszakban szóbeli Témakörök: tematika sorai Megajánlott jegy: órai feladatok teljesítése.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK AUDITÁLÁSA
MINŐSÉGMENEDZSMENT Értékteremtő folyamatok menedzsmentje - IX. előadás
Előnyök és alkalmazási területek
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Szoftverminőség biztosítása A minőségirányítási kézikönyv
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A minőség céljai #1  A minőség szabványos megfogalmazása (ISO 9000:2000): A minőség annak a mértéke, hogy mennyire.
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009
Információrendszer architektúrák I. gyakorlat
Szoftverminőség biztosítása célok, dokumentációk, a minőség költségei Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009.
Szoftvertechnológia Bevezetés.
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Szervezeti viselkedés Bevezetés
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK (ISO, TQM, HACCP)
A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. minőségirányítási rendszere
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI OKTATÁS Anda Tivadar, minőségügyi szakértő
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Az ISO 9001 szabvány szerepe a felszámolói tevékenységben.
Készítette: Szirmai István
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
KULCSKOMPETENCIÁK AZ MVMI FEJLESZTÉSI IGAZGATÓSÁGÁN
Az informatika logikai alapjai
Minőségbiztosítási ismeretek
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Integrált Irányítási Rendszer
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Biztonságos szoftverfejlesztés kipipálva!? TickIT követelmények
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
IT szolgáltatás-irányítási rendszer tanúsítása ISO/IEC szerint
Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
MILYEN LEGYEN A MAGYAR MODELL?
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
MILYEN LEGYEN A MAGYAR MODELL?
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Kompetencia menedzsment 4. Modul BGF
Előadás másolata:

Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009

A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség javításának lehetőségeit. Ismerteti a minőségbiztosítás módszereit a szoftverfejlesztési folyamat különböző fázisaiban, valamint bemutatja a szoftverminőség biztosításának kézikönyvét Elméleti szinten tárgyalja a szoftverhatékonyság mérésének különböző technikáit.

Az elsajátítandó kulcsfogalmak, eljárások  MSZ EN ISO 9001:2001, TickIT, minőségbiztosítás, audit, belső audit, auditor, felkészítő, minőségirányítási vezető, (be)szállító, eljárás, szabvány, minőségirányítási kézikönyv, minőségirányítási rendszer, minőség, termék, vevő, minőségellenőrzés, minőségszabályozás, minőségirányítás, tanúsítvány, igazolás, érvényesítés

Elsajátítandó kompetenciák Tudás (ismeri és érti): Informatikai területen a minőségirányítási rendszerek szerepét és helyét. Képesség (tudja alkalmazni, megvalósítani): Szakmai szöveg megértése, szabványok alkalmazási készsége Készség (attitűdök, magatartás): Áttekintő képesség, rendszerező képesség, logikus gondolkodás, problémamegoldó képesség, elemző képesség.

Tematika #1 1. A szoftverminőség meghatározása: szabványok és modellek 2. Minőségirányítási rendszerek (ISO:9001, TickIT), szerepük az informatikában. A minőségirányítási rendszer auditálása és tanúsíttatása 3. A szoftverminőség biztosítása: célok, dokumentációk, a minőség költségei. 4. Minőségbiztosítási kézikönyv. struktúrája, felépítése, szerepe; eljárások alkalmazása 5. A szoftverfejlesztési folyamat minőségbiztosítása. 6. A konfigurációkezelés minőségbiztosítása. 7. A felhasználói követelmények kezelése.

Tematika #2 8. A programozás minőségbiztosítása. 9. A tesztelési folyamatok minőségbiztosítása. 10. Szoftvermetrikák, a szoftverhatékonyság mérése. A szoftverminőség folyamatos javítása. 11. Műhelymunka, konzultáció. 12. Műhelymunka, konzultáció. 13. Műhelymunka, konzultáció. 14. Műhelymunka, konzultáció.

Teljesítés, értékelés  A félév során egy beadandó dolgozat (40 pont)  1-1 esettanulmány kidolgozása  prezentációja az utolsó 2 alkalommal (30 perc/csoport)  vizsgaidőszakban egy írásbeli dolgozat (60 pont)  Slideok, órai jegyzetek, tananyag, valamint a prezentált anyagok