Gyakoroltuk az angol nyelvet külföldön

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Leonardo Da Vinci mobilitási program Szakmai gyakorlat Finnország, 2012.jún aug. 2.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A Tempus Közalapítvány pályázati lehetőségei a közoktatás számára Szegedi Eszter Tudásmenedzsment Csoport
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Leonardo Mobilitás Program
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Idegen nyelvi fejlesztés Balog Éva TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola”
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
ERASMUS: Nagy lépésekkel Európába Külföldi tanulmányok szerepe az életpálya-tervezésben ERASMUS Információs Nap - NYME SEK december 7.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Anglia Július 4.- Szeptember 4.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Leonardo da Vinci Program. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szak- képzés területén.
Iskolánk futó projektjei
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Gyermekvilág régen és ma
Mobilitási Nívódíj 2005.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
„ Gasztro-karrierek az EU-ban ” Leonardo da Vinci mobilitási programok németországi szállodákban Pályázatkiíró Magyarországon: Tempus Közalapítvány Budapest.
1 A szegedi Hansági a nemzetközi együttműködésért.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
EÖTVÖS JÓZSEF ISKOLAALAPÍTVÁNY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA BÉKÉSCSABA.
Németország BESZÁMOLÓ 2014 Szakmai gyakorlat Németországban.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM. 2 A Fiatalok Lendületben Program számokban Az Európai Bizottság programja Időtartam: Költségvetés:
A szaktudás dokumentálása – Europass. Ahány ország, annyi…  Oktatási és képzési rendszerek különbözőek  A kompetenciák és képzettségek különbözőek,
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Uniós pályázati lehetőségek a szakmai együttműködés, tapasztalatcsere és a vállalkozásfejlesztés elősegítésére Pataky Zsanett Tempus Közalapítvány.
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
Erasmus+ tapasztalatok
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
Pályázatkiíró: Tempus Közalapítvány Budapest
Szakiskolai fejlesztési program
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzeti Pályainformációs Központ
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Pályázatkiíró: Tempus Közalapítvány Budapest
Előadás másolata:

Gyakoroltuk az angol nyelvet külföldön Előadó: Csernevné Fekete Ágnes Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola 1211 Budapest, Kossuth L. u. 12. www.kossuth-csepel.hu Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Középiskola Érettségire készítünk 4 évfolyamos szakközépiskolai, 5 évfolyamos kéttannyelvű és nyelvi előkészítő osztályokban. Érettségi utáni két éves szakképzés: repülőgép-szerelő, repülőgép műszerész, autóelektronikai műszerész, légiközlekedési üzemvitel-ellátó Első külföldi szakmai gyakorlat: 2000/2001-es tanév, Ausztria Mobilitás Nívódíj: 2005, 2007 Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

Leonardo mobilitás program A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szakképzés területén. 2007. január 1-jén vette kezdetét az EU új integrált, oktatási és képzési együttműködési programja az Egész életen át tartó tanulás program, amelybe beépült a Leonardo program is. A Leonardo mobilitás program a szakképzésben résztvevő fiatalokat segíti hozzá ahhoz, hogy egy másik európai országban betekintést nyerhessenek szakmájuk munkafolyamataiba. Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A mobilitás mint sajátos pedagógiai eszköz a. elősegíti a munkatapasztalat szerzését mobilitás programban: csak gyakorlat! illeszkedjen az itthoni oktatási folyamatba a munkaprogram közös tervezése valódi, konkrét karbantartási feladatok: szakértelem és felelősség szükségességének megtapasztalása a mentor feladata Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A mobilitás mint sajátos pedagógiai eszköz b. fejleszti a gyakorlatias nyelvtudást és általában a kommunikációs készséget a külföldön töltött 3 hét legfontosabb hozadéka a külföldi szakmai gyakorlat: „éles helyzet” megvalósul a nyelvi készségek eszközként való használata a szóbeli kifejezőkészség, olvasott szöveg értése, íráskészség fejlődik (Maintenance Manual, Trouble shooting Manual, Check List) Ez a nagyon életszerű nyelvhasználat rendkívül hatékonyan járul hozzá a készségalapú nyelvelsajátításhoz. Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A mobilitás mint sajátos pedagógiai eszköz (b. folyt.) személyes tapasztalattá válik az idegen nyelvtudás szükségessége a projekt munkanyelve az angol a Leonardo program nyelvi készségeket fejlesztő lehetőségei a projekt különböző szakaszaiban: pályázás, felkészülés, kint-tartózkodás, hazaérkezés utáni motivált állapot egyéb, a nyelvi fejlődés irányába ható előnyök: barátság-érzelmi motiváltság, a „kapcsolat kapcsolatot hoz” mechanizmusa Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A mobilitás mint sajátos pedagógiai eszköz c. az újszerű élethelyzet pozitív hatással van a kiutazó személyiségére hatalmas élmény egyéni életükben többnemzetiségű tanulópárok, csapatok személyiségjegyekben történt változások:önbizalom, magabiztosság, alkalmazkodóképesség a külföldi fogadóhelyek véleménye a szemmel látható tudás- és személyiségbeli gyarapodás motiválja a többi tanulót Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A mobilitás mint sajátos pedagógiai eszköz d. új technológiai eljárásokat, technikai eszközöket ismer meg cél: olyan szakmai ismeretek elsajátítása, amelyek megszerzésére itthon nincs lehetőség a fogadó intézmények felszereltsége a javítási, karbantartási dokumentáció használata, kezelése Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A mobilitás mint sajátos pedagógiai eszköz e. megismeri egy idegen ország munkakultúráját, szokásait a környezet nevelő hatása: műhelyek, tanhangár, menza, kollégium egészséges életmódra nevelés nagyon más: a szakképzés gyors és hatékony reagálása a változó körülményekre, az elméleti képzés is gyakorlatorientált (Learning by doing, Final work), a tanulói önállóság szintje igen magas Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A partnerintézmények felkutatása, a kiutazás hossza Comenius: Iskolai hálózatok projekt (1998-2000) Aviation Colleges in Europe Kossuthos repülőgép-szerelők külföldön Tempus Közalapítvány: partnerkereső adatbázis, partnerkereső szeminárium: www.tka.hu 2-39 hétre pályázható támogatás a szakmai alapképzésben részt vevő tanulók számára 3-4 hét eredményesen megvalósítható Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

Kik vehetnek részt a programban? szakmai alapképzésben részt vevő fiatalok, munkavállalók, munkanélküliek, szakképzési szakértők Kossuthban:az érettségiző és az érettségi utáni szakképző osztályok tanulói hátrányos helyzet: plusz támogatás nyelvtudás szintje: az angol a repülőgépipar és a repülés nemzetközi nyelve Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

Milyen kompetenciákra tehetnek szert a programban résztvevők? 2042/2003/EK rendelet IV. függelék idegen nyelvi kompetenciák matematikai kompetencia természettudományos és technológiai kompetencia digitális kompetencia interkulturális és szociális kompetencia állampolgári kompetencia vállalkozói kompetencia Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A projekt szervezése és menedzsmentje tájékoztatás és kiválasztás felkészítés a munkaprogram kialakítása a fogadó intézménnyel utazás, biztosítás, szállás, étkezés a munkaprogram megvalósulásának nyomon követése Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A külföldi szakmai gyakorlat elismerése, dokumentálása mindegyik partner sajátjával egyenértékűnek ismeri el Együttműködési szerződés a partnerekkel Europass mobilitási igazolvány Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

A projekt költségvetése Támogatható költségtételek: programszervezés és monitoring felkészítés résztvevők mobilitási költségei (oda-vissza út, biztosítás, megélhetési költségek) Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

Köszönöm a figyelmet! Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola