A Gyógyszergazdaságossági törvény hatása a gyógyszerpiacra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Dózsa Csaba, ügyvezető Budapest, május 28. GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről Dr. Cserháti Péter Egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár FORGALMAZÓK AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
G M P Dr. Hetényi László.
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
Sales támogató kutatások a gyógyszeriparban Előadó: Malonyai Katalin
Gyógyszer életútja Magyarországon
Fizetésképtelenné váló patikák Dr. Horváth Tamás Magyar Gyógyszerészi Kamara november 10.
Gyógyszer életútja Magyarországon II.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Elkülönített állami pénzalapok
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Egészségpolitika.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása
Változások a gyógyszer- finanszírozásban Országos Egészségbiztosítási PénztárGyógyszerügyi Főosztály.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tevékenységének bemutatása
Versenytársból partner
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
„Disputare necesse est” Dr. Buzás László a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója november 7. GÖD.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Gajdácsi József Főigazgató-helyettes
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Új távlatok a 2-es típusú diabetes terápiában a kardiológus szemével
Forráskivonás a gyógyszeriparból I. Csőd közeli patikák a gyártók szemével Szolyák Tamás Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
A Magyar Köztársaság kormánya. A gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményei és a patikaliberalizáció.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Hol tart ma a gyógyszeripari marketing? – Az orvosok megmondják
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
MAGYARORSZÁGI GYÓGYSZERGYÁRTÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HUNGARIAN PHARMACEUTICAL MANUFACTURERS ASSOCIATION Az utóbbi időszak intézkedéseinek hatása a hazai.
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Fizetési mérleg jelentés
Bérelszámolási rendszerek
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Közigazgatási eljárás III.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

A Gyógyszergazdaságossági törvény hatása a gyógyszerpiacra Adatok a KSH és az OEP hivatalos forrásaiból, a Szinapszis Kft. kutatásából az EüM Jelentéséből Székely Krisztina, IGY, 2007.okt

EüM Jelentés „…a GyGTv-ben foglalt célkitűzések a gyógyszerellátás, forgalmazás területén teljesültek.”

A forgalom változása

Hatás a forgalomra A támogatott gyógyszerek forgalma drasztikusan csökkent, a nem támogatottaké nőtt. Ez volt a cél? A támogatott dobozszám jobban csökkent, mint az érték: drágább gyógyszerek felé tolódott el a forgalom. Ez volt a cél?

Hatás a betegekre Ez volt a cél? Beteg által fizetett térítési díj 2006. első félév: 51,5 milliárd Beteg által fizetett térítési díj 2007. első félév: 63,4 milliárd Emelkedés: 11,9 milliárd, 23%, mindez 17%-al csökkenő dobozforgalom mellett! Ez volt a cél?

Hatás a betegekre Állandó vita a gyógyszerfelíró orvosokkal Tájékozatlanság a jogokról (53% így érzi) Negyedévenkénti termelői ár csökkentéssel egyidőben a támogatást is csökkentik („újra fixesítik”)- hatás elenyésző 105 készítmény vesztette el támogatását Dobozdíj miatt „jelentős forgalomesés az inzulinkészítményeknél” („az eseti kiváltók, a visszaélések száma csökkent”) Ez volt a cél?

Szinapszis Kft. kutatás adatai Az orvosok 25%-a senkinél nem váltott gyógyszert Átlagosan a betegek 33%-ánál váltottak Betegek 47%-a elutasította a váltást, 41% az orvosra bízta Nem számíthatók tehát úgy a megtakarítások, mintha azonnal mindenki a legolcsóbb gyógyszerre váltana

Térítési díjak alakulása (IMS – TB támogatás I-VII hónap)

Állami teherviselés csökkenése „tartható a gyógyszerkassza előirányzata” 2006 első félév: ártámogatás 71%, térítési díj 29% 2007 első félév: ártámogatás 62%, térítési díj 38% Ez volt a cél?

KSH-jelentés 2007. október Az év eleji térítési díj emelkedést csak áprilisban követte némi csökkenés, azóta gyakorlatilag stagnál az árszint. Mindez arra utal, hogy azok a készítmények, amelyek térítési díja ténylegesen olcsóbbá vált, elhanyagolható súlyt képviselnek a lakosság gyógyszerkosarában

Hatás az orvosokra A cél tehát távol Gyógyszerfelírási döntéskör szűkítése Fenyegető büntetőrendelet Ellentmondó rendelkezések, hatásaként értelmezési problémák Felduzzadt adminisztráció Büntető rendelet hatálybalépésének elhalasztása – a súlyos szakmai hibák elismerése A cél tehát távol

Új befogadások 2007. Többségében kis volumenű, FORSTEO TABLETTA APTIVUS LÁGY KAPSZULA BARACLUDE FILMTABLETTA REVATIO FILMTABLETTA THROMBOREDUCTIN KAPSZULA AVAGLIM FILMTABLETTA PREXIGE FILMTABLETTA PREVENAR INJEKCIO INSPRA FILMTABLETTA XOLAIR TABLETTA INEGY FILMTABLETTA HEPSERA TABLETTA Többségében kis volumenű, szűk betegkört érintő szerek (10), illetve meglevők kombinációi (2). Lényegesen kisebb értékben, mint a támogatáscsökkentéssel elért megtakarítás!

„Fixesítések”, „licitálások” hatása Az első „fixesítés” hatása jelentős, utána egyre csökkenő A negyedéves „fixesítés” túl gyakori, indokolatlanul rángatja gyártót, kereskedőt, felírót, beteget Jogellenes november 1-i fixesítés visszavonásra került – OEP túlkapás

Hatás a gyógyszergyártókra Állandó fenyegetettség, tervezhetetlenség a delistázások miatt Túlzott mértékű megsarcolás A piac eddigi szereplőinél nagymértékű megszorítások, leépítések Az egészségügy fenntartásához adott eddigi hozzájárulás (vizsgálatok, adományok, edukáció stb.) erőteljes csökkentése Új szereplők kerültek előtérbe, akik ezeket a hagyományos szerepeket nem veszik át Ez volt a cél?

Befizetések Eddigi befizetések: 8,1 milliárd (69%) Állandó viták az adatszolgáltatás, határidők körül Tisztázatlan a külföldi forg. eng. tulajdonosok befizetési kötelezettsége Vitatott az önadózás jogalapja Függőben lévő Alkotmánybírósági vizsgálat

Hatás a egészségbiztosítási keretre 2007-ben az egészségbiztosítási kassza szufficites lesz Ez nem lehet cél, akkor nem jól látja el a feladatát! Az OEP feladata nem megtakarítás a költségvetésnek, hanem a törvényben előírt ellátások minél magasabb szintű, hatékony biztosítása

Ellenőrzés EBF létrehozása – egy a kevés pozitívum közül Korrekt módon, transzparensen működő szervezet A célt elérte-e? Egyelőre rövid tapasztalat

Kinek előnyös a GyGTv? Ez volt a cél? OEP költségvetés Egyes külföldi generikus gyógyszergyártók Ez volt a cél?

Elégedettebb a beteg? Ez kellett, hogy legyen a cél! Teljesült?

Hivatalos konklúzió: EüM: „A tapasztalatokat tekintve a GyGTv-ben foglalt célkitűzések a gyógyszerellátás, forgalmazás területén teljesültek. Így a törvényen módosítás nem javasolt” 2007. szeptemberi jelentés