VIII. FŐINFORMATIKUS TALÁLKOZÓ Darwin nyomában: a csavarhúzástól a stratégáig A főinformatikus születése és fejlődése Ilosvai Péter ügyvezető igazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Advertisements

A futárszolgálat és a webáruház hatékony együttműködési lehetőségei.
CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT (CRM)
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Mobil egészségipar Mi a mobil és miért?
BMBY.expert a mi szaktudásunk. Az Ön vezetése A vezető ingatlanközvetítők a BmBy.expert ©-et választják Önökben megvan a Vezető? Több kontrollal és átlátással.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Naprakész Microsoft technológiák banki környezetben Bessenyei László Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
IVSZ IT piaci felmérés, 2006 Sajtótájékoztató december 6.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Az IKT szerepe a gazdaság erősítéséért Ilosvai Péter, IT Services Hungary.
Hol szökik a hatékonyság
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Trendek a szoftveriparban: e-business és e-development Csontos Péter IQSOFT Rational e-development szakmai nap 2000 február 16.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Péczeli Katalin előadása
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT biztonság menedzsment a gyakorlatban (döntéshozóknak) Kovács Balázs META Group Stratis.
A franchise gazda elengedhetetlen tulajdonságai és felelőssége Tóth-Zsédely Rita Otthon Centrum KKV Akadémia április 24.
1 A profi webáruház sikerének egyik kulcsa: az innovatív futárszolgálat Huszár Csaba értékesítési igazgató trans-o-flex Hungary Kft február 12.
JÓÜZLETAFRANCHISE Magyar Franchise Szövetség szakmai előadás
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia 2005
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
2008. November 13. Fazakas András COO A Nav N Go sztori: egy magyar cég a virtuális világpiacon.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Biztonsági szabályozás szerepe a biztonsági rendszeren belül
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Dr. M Egyetemi prezentációs sablon 1. HOFFER ILONA A MÚZSA CSÓKJA ÉS AZ ALKOTÁS MŰVÉSZETE AZ INNOVÁCIÓBAN INNOVÁCIÓ A SZOLGÁLTATÁSOKBAN BUKARESTRMÜE 2015.
A belső fenyegetettség elleni védelem aktuális kérdései © , Megatrend 2000 Rt. All rights reserved. Kajati László igazgató, biztonsági üzletág.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
BKIK – VI. Országos Tanácsadói Konferencia LEAN COACHING Bárány Péter, CMC üzletág-vezető Projektverzum Kft Budapest, március 21.
INFORMATIKA- SZOLGÁLTATÁS és INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁG Krauth Péter
Smart Hospitality a PTE-n Informatikai projektek az egészségügy területén Múlt és jövő Uherkovich Péter - Pécsi Tudományegyetem Informatikai Igazgatóság.
Integrált ügyfél-kommunikáció a weben
Készítette: Farkasné Veres Edina
SEEM alapok.
Előadás másolata:

VIII. FŐINFORMATIKUS TALÁLKOZÓ Darwin nyomában: a csavarhúzástól a stratégáig A főinformatikus születése és fejlődése Ilosvai Péter ügyvezető igazgató T-Systems Hungary

A CIO törzsfejlődése… A kérdés, hogy hol válik el a felelősség az üzleti folyamat és az informatika között… Azaz mi is a szkópunk? Informatikus Informatikai vezető Informatikai ov. Informatikai főov. Informatikai igazgató És a csúcs a „real” CIO

Az IT „darwini törzsfejlődése”, egy elképzelt jövő a szolgáltatások terén…

Holott a CIO feladata a kezdetektől ugyanaz. Legfeljebb a feladat megközelítése változik… CEO: 1.Bevétel növekedés és a költségek csökkentése 2.Kulcs képesség: fogékonyság a piac változásaira 3.Kritikus sikerfaktor: profit és hatékonyság CEO: 1.Bevétel növekedés és a költségek csökkentése 2.Kulcs képesség: fogékonyság a piac változásaira 3.Kritikus sikerfaktor: profit és hatékonyság CIO: 1. Az üzleti folyamatok támogatása, inf. leképzése a hatékonyság folyamatos növelésével 2. Kulcs képesség: megérteni az üzletet 3. Kritikus sikerfaktor: rugalmas, olcsó és gyors alkalmazkodás az üzleti modell követésében CIO: 1. Az üzleti folyamatok támogatása, inf. leképzése a hatékonyság folyamatos növelésével 2. Kulcs képesség: megérteni az üzletet 3. Kritikus sikerfaktor: rugalmas, olcsó és gyors alkalmazkodás az üzleti modell követésében

A CIO stratégiai feldata Múlt: Az információ áramlásának technológiai biztosítása Jövő: A vállalat tudásának, képességeinek, üzletmenetének menedzselése és biztosítása az informatikai stratégián keresztül

Az üzletfolytonosság biztosítása Múlt: „Már megint kirúgta valaki a falból a kábelt! Sebaj…” Jövő: 99.99, SLA, Data Centerek, tervezés (BCP, DRP) „Szerver!!! Ne nyúlj hozzá!!!”

Szakember állomány Múlt: Kreatív, sokoldalú, „éjjel dolgozós, reggel nem bejövős” Jövő: Nyelveket beszélő specialista. Kinevelés + karriertervezés vs. kiválasztás

Költséghatékony üzemeltetés Múlt: „Indítsa néha újra” Jövő: outsourcing/insourcing/resourcing/flexsourcing, nearshoring/offshoring

Biztonság Múlt: Portaszolgálat Jövő: A kockázatok valós idejű elemzése vs. a biztonság akár a használhatatlanságig is fokozható!

Innováció Múlt: A technológia fejlettlenségét ellensúlyozandó mindennapi kreativitás Jövő: Az innováció versenyelőny

Végül a legfrissebb kutatások alapján: CIO prioritások 2006/1 Kínáljuk fel a második Internet-forradalom előnyeit az üzleti felhasználóknak Alacsony költségű szélessáv, költség hatékonyan skálázható tárolókapacitás, vezeték nélküli technológiák: számos lehetőség az elérhetőség biztosítására. A dotcom lufi tanulságait szem előtt tartó gazdaságilag életképes piaci modellek kialakíthatók: lásd Google Tervezzük meg és hajtsuk végre a vállalat informatikai és BP sourcing stratégiát! (outsourcing, insourcing, nearshoring....) Idén már a 2008-as stratégiáról kell döntenünk!

A legfrissebb kutatások alapján folytatás: CIO prioritások 2006/2 Célozzuk meg 2008-at az innovatív elképzelések implementálására A közgazdászok szerint kedvező lesz a világgazdasági környezet A CIO feladata, hogy a 2008-as üzleti tervek kialakításánál az IT folyamatosan szem előtt legyen, „kínálja” megoldásait Ehhez a CEO-CIO kommunikáció átrendezése szükséges: A CEO-k 40%-a csupán évente 5 alkalommal találkozik a CIO-val Küldjük nyugdíjba az elavult rendszereket Ha a CFO-n múlna, soha sem lenne „pont alkalmas az idő” a váltásra Az életciklus meghosszabbításért később súlyos árat kell fizetnünk! TCO vizsgálat és konszolidáció

A CIO új és megváltozott feladatai Elhanyagolt területek: A CIO-k általában kevés közszereplést vállalnak. A szakterület stratégiai jelentősége ily módon nem kerül megfelelően kifejezésre. Nem válik így önálló brand-dé. Az utódlás és a helyettesítés kérdése általában problémás A munkakör-rotáció nem eléggé kiaknázott lehetőség a CIO által felügyelt szervezetekben Változás-menedzser pozíció kialakítása nem kap megfelelő prioritást „Szoftver szolgáltatásként” próbaüzem és előkészítő oktatás már 2006-ban Az ASP piac a dotcom után mind költségek, mind megbízhatóság tekintetében pozitív változásokon ment/megy keresztül Készüljünk fel az M&A (Mergers & Acquisitions) jellegű feladatokra M&A során nyilvánvalóan a CIO-ra komoly teher és felelősség hárul 73%-a a megkérdezetteknek felkészül(t) erre a feladatra már 2006-ban (USA!)

Visszatérve a bevezető gondolatra: A Gartner ajánlása alapján: Valamennyi ágazatunkban dolgozó szakember képes legyen kevesebb, mint 60 másodperc alatt elmondani, hogy az adott unit hogyan járul hozzá az üzleti sikerekhez…

Köszönöm a figyelmet ! Ilosvai Péter ügyvezető igazgató T-Systems Hungary Kft Budapest, InfoPark Neumann János u. 1/c.