Dr. Németh Balázs Ügyvezető igazgató Kvalikon Kft.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért éri meg családbarátnak lenni?
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A magyar vállalkozások üzleti helyzete területi metszetben és a válságra adott reakciók Czibik Ágnes (GVI) MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató.
Állóeszköz-gazdálkodás
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Dr. Németh Balázs Kvalikon - Best Practice
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Benchmarking.
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Kontrolling házi dolgozat
Éves tervezés a magyar bankszektorban
Humánerőforrás Kontrolling
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Hoshin Kaizen Workshop esettanulmány – a standardok igazi ereje
Tanuló szervezet.
Termelésmenedzsment Production Management
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
Fém- és műanyag feldolgozó Kft.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
IV. Terjeszkedés.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Dr. Németh Balázs Csoma Péter Kvalikon - Best Practice
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Beszerzések hatékonyság növelése
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Vállalati terv bemutató
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Üzleti terv bemutatása
Cégnév Üzleti terv.
Kocsis Ernő Ügyvezető igazgató Roto Elzett Certa Kft.
Előadás másolata:

Dr. Németh Balázs Ügyvezető igazgató Kvalikon Kft. XXIII. Vezérigazgató találkozó 2012. Április 19. Trendek a magyar vállalatok gyakorlatában és teljesítményében Benchmarking tapasztalatok Dr. Németh Balázs Ügyvezető igazgató Kvalikon Kft.

Elég jók vagyunk? Siker Szindróma: Az elégedettség sokszor a későbbi kudarcok forrása Mi az elfogadható teljesítmény? Kik jobbak nálunk? Hogyan érik el jobb teljesítményt mások? Milyen okok vannak a jelenlegi teljesítmények hátterében? Mi az, amit másképpen kellene csinálnunk a jövőben?

A benchmarking folyamata Adatgyűjtés Tervezés Elemzés Adaptálás Lezárás Implementáció

Best Practice Benchmarking működése www.bestpractice.hu Résztvevők igényei Benchmarking téma, célterület kijelölése Best Practice Felmérés, kérdőív Összesítés, Elemezés A Best Practice azonosítása Teljesítmény- mutatók Gyakorlatok Résztvevők kérdései Dokumentálás, jelentéskészítés Best Practice Fórum Helyszíni látogatás A Best Practice Fórum előkészítése

Válság – Egyensúlyvesztés Megfelelő beavatkozás szükséges Kínálat Igény Költségek Árbevétel Erőforrások Feladatok Rövid lejáratú kötelezettségek Cash + követelések

A felmérésben résztvevő vállalatok Összesített árbevétele: 247 691 766 200 Ft Összesített létszáma: 8590 fő Az árbevétel átlagos csökkenése az elmúlt évben: -34,1% A létszám csökkenése az elmúlt évben: -1687 fő (-18,3%) Készletek változása: -3 857 341 000 Ft (-16,37%)

Gyártók

Gyártók

Gyártók

Tapasztalatok A válság kikényszerítette, hogy a vállalatok átgondolják és racionalizálják a működésüket (folyamataikat, szervezetüket, költségstruktúrájukat) Rövid távon gyors költségcsökkentés és likviditás javítási intézkedések voltak szükségesek Hosszabb távon azok a vállalatok lettek a nyertesek, akik nem csak a költségcsökkentésre, hanem a hozzáadott érték tartalom növelésére koncentráltak. Az ár, minőség, határidő mellett a piacon a gyorsaság, piaci igényekhez való rugalmas gyors alkalmazkodás képessége vált a legfontosabb versenytényezővé Azok a vállalatok lettek a válság nyertesei, akik felkészülten (fitt menedzsment rendszer) kerültek szembe a kihívásokkal, a válság előtt is folyamatosan csökkentették a veszteségeiket, volt tervük a válságkezelésére. A Lean, Kaizen, JIT módszereket alkalmazó vállalatoknál jobb volt a készletforgás és a likviditást gyorsabban sikerült helyre állítani

Intézkedések eredményessége Azoknál a vállalatoknál, akik a vizsgálatunk szerint a legjobban meg tudták őrizni likviditásukat, árbevételüket és stabilitásukat, a következő intézkedések bizonyultak a legeredményesebbnek: Bérek, jutalmak befagyasztása Készletcsökkentés KAIZEN, veszteségcsökkentési akciók indítása Beszállítói árak, feltételek, volumenek újratárgyalása Túlórák megszüntetése Bérmunkaköltség csökkentése Készletértékesítés Energiaköltségek csökkentése Rövidített munkahét Képzési költségek visszafogása Selejtcsökkentési program Leépítés Szünet, leállás

Miben kell jobbnak lennünk? Költség Minőség Határidő Rugalmasság Volumen

Rugalmas alkalmazkodás szükséges Költségcsökkentési intézkedések Igények Képességek, kapacitások Veszteség!

Trendek, változások Folyamatosan fejlődik a Lean módszerek alkalmazása a vállalatoknál Jelentősen javult a húzó elv (JIT) és a folyamatos anyagáramlás elvek alkalmazása Számottevően nőtt a rugalmasságot növelő: Kanban, szupermarket, SMED, gyártásszinkronizálás, termelésütemezés, sorkiegyensúlyozás módszerek alkalmazása Jelentősen javult az egyes eszközök alkalmazásának kiterjedése a vállalatoknál A Lean bevezetést most már a legtöbb vállalat programszerűen és az értékáram feltérképezéssel támogatva végzi A résztvevő vállalatok több, mint felénél a Lean menedzsment már beépült a vállalati struktúrába és azt külön lean szervezet, felelősök támogatják. Most kezdenek a vállalatok komolyabban foglalkozni a beszállítók lean szempontú fejlesztésével és a lean auditokkal (ezen a területen még gyengék az értékelések) A Lean módszereket alkalmazó vállalatok eredménymutatói számottevően javultak az elmúlt 5 évben elsősorban az átfutási idő, készletforgás, vevői PPM, szállítási pontosság és megvalósult javaslatok területén és érzékelhetően javult az árbevétel/fő mutató is.

Trendek és összefüggések Mutató Trend A cégek termelékenysége enyhén növekedett az utóbbi években, ami elsősorban az emberi erőforrás jobb kihasználásának köszönhető A bérköltség/árbevétel csökkenő trendet mutatott az elmúlt évtizedben a válság során szinten maradt és 2010-től elkezdett növekedni. A hazai beszállított érték aránya csökkenő trendet mutat az elmúlt évtizedben (a válságban Külső PPM és a szállítási pontosság és beszállítói pontosság romlott a válság alatt, majd elkezdett javulni 2010-től.

Ellentétes trendek Mutató Trend A válság során javult a fluktuáció, csökkent a hiányzási ráta, 2010-től elkezdett ismét nőni, ahogy javult a piac és az elhelyezkedési lehetőségek A válság során javult a beszállítói PPM Az árbevétel/fő és anyagmentes árbevétel/fő mutatók szinten maradtak a válság alatt A bérköltség/árbevétel mutató 2005 óta csökkenő trendet mutat (2010-től kezdett el újra nőni)

Végén csattan az ostor! A válság legjobban a beszállítókat és a hazai KKV-ket érintette (először ezeket a költségeket csökkentették a vállalatok) A válság idején romlott az direkt/indirekt arány (inkább a direkt állomány csökkent), amely arány a válság után kezd helyre állni A direkt bérköltség/direkt fő a válság alatt reál értéken csökkent Az oktatásra fordított órák száma csökkenő trendet mutat (a válság alatt drasztikusan visszaesett), a KKV-knál különösen alacsony

Rövid távú szemlélet A vállalatok még mindig viszonylag kevés energiát fordítanak a beszállító fejlesztésre és az utóbbi időben a humán erőforrás fejlesztésre, valamint az új termékek fejlesztésére Inkább a rövid távú pénzügyi egyensúly fenntartásán volt a hangsúly, ahol sikerült is fenntartani és kissé javítani az eredményeket

Szemlélet váltásra van szükség! Szemléletünk, gondolkodásunk befolyásolja a viselkedésünket, cselekedeteinket és ezen keresztül a trendeket A rövid távú, pénzügyi szemlélet, rövid távon jó pénzügyi eredményeket hoz, hosszútávon viszont veszélyeztetheti egy régió gazdaságosságát. Megfigyelve a sikeres gazdaságok (Egyesült Államok, Finnország, Japán, Korea, Kína..) működését megállapítható, hogy az oktatásba, technológiába - kutatásba, infrastruktúrába, beszállító fejlesztésbe fektetett energiák egy évtized viszonylatában trendeket alakítanak és versenyelőnyt jelentenek a hosszú távon gondolkodó gazdaságok számára. Az elmúlt évtizedek gondolkodása és döntései meghatározzák a mostani gazdaság lehetőségeit és trendjeit (elöregedés, szakmunkáshiány, gyenge KKV réteg, visszafejlődő mezőgazdaság)

Kapcsolatunk a trendekkel Tapasztalatom szerint egy vállalat vagy egy gazdaság trendjeire alapvető befolyással van az ott dolgozó és élő emberek gondolkodásmódja, ami meghatározza az ott élők viselkedését és cselekedeteit, ezek hatása hosszabb távon megfigyelhető a trendekben. Globalizáció hatása szintén igen jelentős, Magyarország egy nyitott gazdaság ezért jelentős hatással van a működésünkre külső gazdasági környezet, ezen belül is elsősorban a német gazdaság fejlődése, folyamatosan figyelni kell a külső környezetünket és figyelembe kell venni annak változásait a döntéseink során. A monetáris, pénzügyi beavatkozások rövid távon kilengéseket tudnak okozni egy gazdaság, vállalat mutatóiban, hosszútávon viszont a szabályozás a kialakult struktúrák és értékrend és kultúra és tudás (technológiák, know-how) befolyásolják a trendeket Stratégiai szemlélet és hosszú távú érték és kompetencia orientált gondolkodás szükséges, ha befolyásolni és nem csak elszenvedni akarjuk a trendeket

További információ Kvalikon Kft. Budapest, 1125 Istenhegyi út 63/B Telefon: (06-1) 201 12 35, 489 0003 email: nemeth.balazs@kvalikon.hu honlap: www.kvalikon.hu www.leanforum.hu