Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A diákat készítette: Matthew Will
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Készítette: Geszler Nikolett
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Az EP-kampány Magyarországon 2009 PTE-BTK, politológia Németh Attila (V.)
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
A válság és ami utána következik….
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
Mini felderítő repülőgép készítése SolidWorks-szel
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
A vállalkozások környezete
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
A mai magyar politikai rendszer és pártpolitikai struktúra
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Alkotmány és alaptörvény Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
szakmérnök hallgatók számára
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
Sponsorare necesse est
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
A magyar közoktatás- politika irányvonalának változásai 1998-tól 2006-ig Készítette: Kemenczky Zsuzsanna.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Kormányformák.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
Logisztikai Központok Finanszírozása szeptember 24.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Gazdaság, politika, egészségügy- a furcsa háromszög Dr. Pusztai Erzsébet Egészségpolitikus, MDF.
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
A Gyurcsány-kormány Fészekrakó programja nem baloldali, hanem liberális.
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Török Gábor

 Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában)  Forgatókönyvek és kockázataik

 „A politikai kockázatok egy külföldi kormány, a saját kormányuk, egy harmadik fél országa vagy nemzetek feletti szerve intézkedéseiből vagy tétlenségéből adódnak. Ezek a kockázatok megfoszthatják a vállalatot az eszközeitől, megakadályozhatják, vagy korlátozhatják egy szerződés teljesítését, vagy érinthetik a kölcsönök visszafizetését a finanszírozó bankoknak vagy kölcsönadóknak.” (Aon honlapja)  "A politikai rizikó a kormányzat, az állampolgárok és szervezeteik, illetve a gazdasági élet szereplőinek mindennapi tevékenységét és létfeltételeit érintő bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot és potenciális fenyegetést jelent." (Political Capital)  Stumpf István szerint az egyik legnagyobb politikai kockázat az ma Magyarországon, hogy a médiapolitizálás miatt két karizmatikus személyiség egymás foglyává vált.  Ágh Attila szerint az igazi politikai kockázat sokkal inkább az ma Magyarországon, hogy egyáltalán nem biztos, hogy sikerül megállítani milliók leszakadását, illetve egyelőre több jelentős régiót fenyeget a veszély, hogy nem érik el az uniós csatlakozást.  Kétszeresére is nőhetne a hazai biztosítók piaca a több-biztosítós rendszer bevezetésével, de ehhez több feltételt is tisztázni kell. A legjelentősebb bizonytalansági tényező a politikai kockázat – írja a Magyar Hírlap.  A rövid távú politikai kockázat előli menekülés diadalmaskodott a hosszabb távú politikai kockázat csökkentése fölött. (Kis János a Medgyessy-ügyről)

 Kinek a kockázata? A kockázat relatív fogalom: ami valakinek kockázat, valaki másnak remény vagy esély is lehet.  Mire kell figyelni? Egy pillanatfelvétel: azt mutatja meg, hogy a múltbeli tapasztalatok és a jelenbeli események alapján egy adott időpontban mit gondolunk az adott politikai rendszer jövőbeli kockázatosságáról.  Hogyan mérhető? A technikai alapon, különböző számokból létrehozott indexek helyett az elemzői tudást és belátást is fontosnak tartó kvalitatív módszer.

 Előre látható politikai események  Spontán változás lehetősége  Jogbiztonság kérdése  Kül- és biztonságpolitikai kockázatok  Közpolitikai alternatívák  Gazdasági racionalitás érvényesülése  Működőképesség és kormányozhatóság  Legitimitás

1. Előre látható politikai események 2. Spontán változás lehetősége 3. Jogbiztonság kérdése 4. Kül- és biztonságpolitikai kockázatok 5. Közpolitikai alternatívák 6. Gazdasági racionalitás érvényesülése 7. Működőképesség és kormányozhatóság 8. Legitimitás

1. Előre látható politikai események 2. Spontán változás lehetősége 3. Jogbiztonság kérdése 4. Kül- és biztonságpolitikai kockázatok 5. Közpolitikai alternatívák 6. Gazdasági racionalitás érvényesülése 7. Működőképesség és kormányozhatóság 8. Legitimitás

8.HorvátországB- 9.MagyarországB- 10.LettországB- LitvániaB- RomániaB- 13.OroszországB- 14.KoszovóB- BelaruszB- 16.MoldovaB- 1.SzlovákiaB+ 2.CsehországB+ 3.SzlovéniaB+ 4.LengyelországB 5.ÉsztországB MontenegróB 7.BulgáriaB 17.AlbániaC+ 18.GrúziaC+ 19.AzerbajdzsánC+ MacedóniaC+ UkrajnaC+ 22. Bosznia- HercegovinaC+ 23.ÖrményországC 24.SzerbiaC Megjegyzés: A besorolás egy tervezet része, a végső értékek május 1-én kerülnek bemutatásra.

 Parlamenti erőviszonyok. Közjogilag a helyzet kulcsa a parlamentben.  Forgatókönyvek. Elméletileg 5 kimenet.  Előrehozott választás. 3 módon állhat elő.

 Kisebbségi kormány  Új MSZP-SZDSZ koalíció Gyurcsány nélkül  Régi-új MSZP-SZDSZ koalíció Gyurcsánnyal  Előrehozott választás  Más koalíció (konstruktívval vagy anélkül)

1. STAB 2. SPON 3. JOGB 4. KÜBI 5. KÖZP 6. GRAC 7. KORM 8. LEGI Össz Kormányválság előtti állapot: C+B- AC+B+ B-B (1) Kisebbségi kormány -2 (C-) -1 (C) -1 (B) -3 (C+) 0 (B-) -7 (B-) (2) MSZP-SZDSZ koalíció Gyurcsány nélkül +2 (B) 0 (C+) 0 (B+) +1 (B) +3 (B) (3) MSZP-SZDSZ koalíció Gyurcsánnyal 0 (C+) 0 (B+) 0 (B-) 0 (B) (4) Előrehozott választás +3 (B+) -2 (C-) -3 (C+) +2 (A) +3 (A-) +3 (B) (5) MSZP-MDF koalíció -1 (C) 0 (B+) 0 (B-) -2 (B-) (6) MSZP-Fidesz nagykoalíció -2 (C-) -1 (B) -2 (B-) +2 (B+) -5 (B-) (7) Fidesz-KDNP-MDF-SZDSZ koalíció -2 (C-) -1 (B) -3 (C+) +2 (B+) -6 (B-)

 Kormányfő lemond (önként vagy egy sikertelen bizalmi szavazás után) < KE által javasolt személy nem kapja meg a parlament támogatását < KE 40 nap után feloszlathatja a parlamentet < 3 hónapon belül választás  Parlament önfeloszlatása < 3 hónapon belül választás  Kormányozhatatlanság < 12 hónapon belül 4-szer a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól < KE feloszlathatja a parlamentet < 3 hónapon belül választás