Csorba Zoltán HEBC 2006. február 23. CEBC Konferencia 1 A versenyképes Magyarországért A Magyar Európai Üzleti Tanács ajánlásai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Roncz Gábor vezérigazgató
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Nyugat-dunántúli Régió
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
ICEG E urópai Központ Az euró-övezethez történő csatlakozás stratégiái Közép-Kelet- Európában GÁSPÁR PÁL Budapest, 2004 május 26.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
MTA-MEH projekt Vértes András
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
MultiMOL, avagy a regionális multivá válás folyamata a MOL-nál március 6. Jerkovits Éva, Pál Zsófia.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 6. Kocsondi Tamás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Külpiacra lépés az Európai Unióban – Gyurácz Németh Iván.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Üzleti terv bemutatása
Cégnév Üzleti terv.
Előadás másolata:

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 1 A versenyképes Magyarországért A Magyar Európai Üzleti Tanács ajánlásai

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 2 Menü az ebéd előtt: Az HEBC / ERT rövid bemutatása Magyarország versenyképessége - az HEBC nézetei

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 3 A Magyar Európai Üzleti Tanács Hungarian European Business Council (HEBC) Alapítva 1998-ban, a brüsszeli Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) kezdeményezésére

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 4 ERT 45 európai multinacionális vállalat elnöki, illetve vezérigazgatói fóruma Együttes összforgalmuk meghaladja az 1500 milliárd eurót Alkalmazottaik száma közel 4,5 millió fő

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 5 Az HEBC tagjai 14 ERT vállalat magyarországi leányvállalatának legfelső vezetője ABB, Akzo Nobel, BAT, BT, Electrabel, Electrolux, Ericsson, MOL, Nestlé, OMV, Philips, SAP, Suez Environnement, Unilever Tiszteletbeli Tag Willem J. van der Vegt úr

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 6 Az HEBC vállalatok magyarországi érdekeltségeinek nettó összforgalma 2004-ben több, mint 3000 milliárd forint (összesített adat)

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 7 Az HEBC küldetése Az HEBC teljesítette Magyarország EU-csatlakozásához kapcsolódó vállalását Magyarország teljes jogú EU-tagsága új feladatot jelent az HEBC számára is

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 8 Az HEBC küldetése A tagok saját üzleti tapasztalatain alapuló, politikamentes, társadalomépítő témák felkarolása A magyar gazdaság fejlődésének, versenyképességének és sikeres integrációjának támogatása Kapocsként működve a brüsszeli EU Bizottság, az ERT és a magyar Kormány között Nem folytat lobby-tevékenységet a tagok egyéni üzleti érdekeiért

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 9 Az éves jelentések Az HEBC 1999-től éves jelentés formájában fogalmazza meg független véleményét, Magyarország társadalmi- gazdasági helyzetéről és integrációs kilátásairól a legutóbbi, évi jelentés címe „ÚT AZ EUROZÓNÁHOZ” közzététele július 18.-án Dr. Mádl Ferenc úr A Magyar Köztársaság akkori Elnökének előszavával

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 10 Fő kérdések Konzekvensen betartott gazdaságpolitika léte, amely egyidejűleg szolgálja az euro mielőbbi bevezethetőségét és a versenyképesség növekedését Alapfeltétel, az átfogó reformok megvalósítása, az államháztartás, a közigazgatás és a nagy ellátórendszerek reformja

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 11 Út az eurozónához Magyarország gazdasága nyitott, a tőkeáramlás teljesen liberalizált A legfontosabb gazdasági partnerek az eurozóna országai Közép-európai kereskedelmi partnereink is az euro bevezetésének irányába tartnak A forint fennmaradása nem része a megoldásnak, sokkal inkább a problémának

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 12 HA Magyarország egy évtizedet a Monetáris Unión kívül töltene: Kamatlábak emelkedése, konvergencia időszakának meghosszabbodása várható A többi ország csatlakozása miatt Magyarország a periférián találná magát Erős érdek az ilyen negatív kimenetel elkerülése

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 13 Az euro bevezetéséből származó előnyök Árfolyam-ingadozások megszűnése a legfontosabb gazdasági partnerek irányába Csökken a magyar társaságok tőkeköltsége, amely ösztönzőleg hat a beruházásokra Tranzakciós költségek megszűnése egyenlő versenyt teremt (idegenforgalom!) Nő az ország tőkevonzó képessége Verseny fokozódása a pénzügyi szolgáltatások területén

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 14 Kormányzati ciklusokon átívelő konszenzus szükséges az alábbi témákban oktatás egészségügy és nyugdíjrendszer tudománypolitika és iparpolitika államigazgatási és önkormányzati reform korrupció eltörlése Romakérdés országimázs

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 15 Erősségek munkaerő minősége és tudáskapacitása, az ország egyedi földrajzi elhelyezkedése, stabil demokrácia, regionális és logisztikai központtá válás lehetősége, befektetőbarát környezet, kis- és közepes vállalatok

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 16 Befektetőket befolyásoló tényezők kiszámíthatóság, átláthatóság, a hosszú távú tervezés lehetősége az üzleti környezetben

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 17 Versenytársak új tagországok - több együttműködés, kevesebb verseny! az EU-bővítés tovább folytatódik egyre nagyobb szerep jut a távol-keleti országoknak, nemcsak Magyarországot, de az Unió egészét tekintve is

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 18 Kritikus tényező Az IDŐ! Magyarország versenyhelyzetben van, de lehetőségei az idő múlásával szűkülnek

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 19 A választások évében Az országnak nem érdeke, hogy a választások miatt megtorpanjon a fejlődés és a döntések politikai megfontolások miatt elhalasztódjanak!

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 20 Az HEBC jelentései az Interneten Az ERT weboldalán www. ert.be A Külügyminisztérium honlapján www. kulugyminiszterium.hu

Csorba Zoltán HEBC február 23. CEBC Konferencia 21 Köszönöm figyelmüket! Magyar Európai Üzleti Tanács Hungarian European Business Council