A diabétesz dietoterápiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
A vércukor-önellenőrzés jelentősége diabetes mellitusban
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Analóg inzulinokkal szerzett tapasztalataink
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
NovoMix 30 – A KORSZERŰ INZULIN TERÁPIA 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
A szervezet energiaforgalma
Diabetes gondozás a gyakorlat szempontjából
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az egészséges életvitel, életmód
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A diabétesz dietoterápiája Janovits Gabriella Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ, Szent Imre Kórház IV. Belgyógyászat Budapest, 2005. október 04.

A jól összeállított étrend nélkülözhetetlen eleme a diabétesz terápiájának. Megfelelő diéta nélkül egyetlen kezelési módszer sem lehet elég hatékony.

A diéta célja: normoglikémia elérése ingadozó vércukorszintek kiküszöbölése szövődmények elkerülése vagy kialakulásuk késleltetése ideális testtömeg elérése és megtartása

Vércukorszintet befolyásoló tényezők: étkezések szénhidráttartalma az elfogyasztott szénhidrátok minőségi összetétele mozgás napszak lelki állapot, stressz frontok

Energia 1 g fehérje 5,4 kcal (ebből csak 4,1 kcal hasznosul) 1 g zsír 9,3 kcal 1 g szénhidrát 4,1 kcal 1 g alkohol 7,1 kcal

Az étrend energiatartalma Elhízás esetén: 1000 - 1400 kcal fizikai munkát végzők esetében 200-300 kcal-val megemelhető Normál testtömegűeknél: 1400 - 2500 kcal

Az étrend Összetétele: szénhidrát: 55 % (döntően összetett szénhidrátok, sok diétás rost) fehérje: 15 % zsír: 30 %

Szénhidrátok egyszerű szénhidrátok – gyorsan felszívódók: nem fogyaszthatók: cukor, méz és ezekkel készült termékek korlátozott mennyiségben fogyaszthatók: tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek összetett szénhidrátok – lassan felszívódók: pékáruk, különösen a teljes kiőrlésű lisztből készültek egyes zöldségfélék, hüvelyesek rostok: vízoldékonyak: segítik megelőzni a nagyfokú vércukor ingadozást, mert késleltetik a tápanyagok felszívódását (pl. zab, hüvelyesek) vízben nem oldódók: gyorsítják a táplálék áthaladását a béltraktuson (pl. búza, kukorica)

Szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők: feldolgozottság elkészítés érettség rostok más táplálék egyidejű fogyasztása

A diéta irányvonalai

Az étkezéseknél nem a naponta bevitt szénhidrátmennyiség nap végére kiszámolt összege a legfontosabb, hanem az, hogy a megadott időpontokban a megadott szénhidrátmennyiséget fogyassza el a cukorbeteg!

Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el! Napi 5-6 étkezés A 3 főétkezés mellé 2-3 kisétkezés beiktatása szükséges kisebb posztprandiális vércukoremelkedés testtömeg-gyarapodás veszélyének csökkentése éhség mérséklése céljából Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el!

Tilos a cukros ételek fogyasztása gyors vércukoremelő hatás magas energiatartalom, alacsony tápérték Mesterséges édesítők: Cukorpótlók: Hőre bomlik: aszpartam szacharin Hőre nem bomlik: ciklamat aceszulfam-K fruktóz szorbit maltodextrin

Szabadon fogyasztható élelmiszerek paradicsom, zöldpaprika, gomba, cukkíni, paraj, saláta, uborka, retek , káposzta nyersen, salátának vagy levesnek elkészítve

Alacsony zsírtartalom túlzott testtömeg gyarapodás megelőzése hiperlipidémia csökkentése, ill. megelőzése céljából sütés, főzés, párolás minimális olajjal - teflon, alufólia stb. olajspray használata alacsony zsírtartalmú tejek, tejtermékek, húsok választása Magas rosttartalmú ételek

Relatív fehérjeszegénység a veseszövődmények kivédése a magas fehérjetartalmú ételekhez társuló többnyire magas energiatartalom miatt

Kerülni kell a félkész és késztermékeket többnyire magas zsírtartalom – nem kívánt súlygyarapodás feldolgozottságuk miatt nagy vércukoremelő hatás szénhidráttartalmuk többnyire bizonytalan Folyadékok elsősorban víz, szénsavmentes ásványvíz, tea cukros üdítők, cukor hozzáadásával készült gyümölcslevek nem férnek bele a diétába light üdítők és gyümölcslevek csak alkalomszerű fogyasztásra ajánlottak

Az étkezések szénhidrát tartalma - tablettával kezelt diabéteszesek esetén – túlsúly → 120 g CH 07.00 reggeli 25 g (legalább 20 g lassú) 10.00 tízórai 10 g ( gyors) 13.00 ebéd 45 g 16.00 uzsonna 10 g (gyors) 19.00 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) (22.00 utóvacsora 10 g) normál testtömeg →160 g CH 07.00 reggeli 30 g (legalább 20 g lassú) 10.00 tízórai 20 g ( 10 g L, 10 g GY) 13.00 ebéd 50 g 16.00 uzsonna 20 g (gyors) 19.00 vacsora 30-40 g (ebből max. 10 g GY) (22.00 utóvacsora 10 g)

Az étkezések szénhidrát tartalma - ICT esetén – túlsúly → 120 g CH 07.00 reggeli 25 g (legalább 20 g lassú) 09.30 tízórai 10 g ( gyors) 12.15 ebéd 45 g 14.45 uzsonna 10 g (gyors) 17.15 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45 utóvacsora 10 g normál testtömeg →160 g CH 07.00 reggeli 30 g (legalább 20 g lassú) 09.30 tízórai 20 g ( 10 g L, 10 g GY) 12.15 ebéd 50 g 14.45 uzsonna 20 g (gyors) 17.15 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45 utóvacsora 10 g (főleg lassú)

Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett Az étkezések szénhidrát tartalma gyors hatású analóg inzulin + bázisinzulin kombinációja mellett Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett reggeli 40-60 g (tízórai 5-10 g) ? ebéd 50-80 g vacsora 40-60 g 07.00 reggeli 30-40 g (~11.00 szükség esetén - kezelőorvos ajánlása alapján tízóraira is sor kerülhet – 10-20 g) 13.00 ebéd 50 g 19.00 vacsora 40-50 g

Az étkezések szénhidrát tartalma - gesztációs diabéteszben - 07.00 reggeli 20-25 g (csak lassú!) 10.00 tízórai 20 g 13.00 ebéd 45-50 g 16.00 uzsonna 15-20 g (gyors) 19.00 vacsora 30-40 g (22.00 utóvacsora 15 g)

Étkezési napló Elengedhetetlen, mert: pontos képet kap a dietetikus a beteg táplálkozásáról a hibák korrigálásával a beteg diétája javítható a füzetvezetéssel rögzülnek az élelmiszerek tápanyagtartalmai a beteg ellenőrizni tudja magát

Motiváció Nehéz, mert: a betegek többnyire panaszmentesek nem tekintik magukat betegnek a dolgozó diabéteszesek a munkájukat gyakran a diéta rovására végzik

Edukáció a gondozás elengedhetetlen részét képezi team-feladat diabetológus orvos edukátor asszisztens dietetikus családorvos együtt-mérés, együtt-számolás!

Tapasztalatok a kezelés hatékonysága érdekében gyakran kell találkozni a cukorbeteggel (a kontrollok sűrűsége egyéntől függ) az első találkozás alkalmával a megbeszélés ne tartson fél-egy óránál tovább gyakori igény a beteg részéről a diabétesz alaposabb ismerete, a részletes tájékoztatás a kiscsoportos oktatás jó edukációs forma, de az egyéni oktatást nem helyettesíti

Összefoglalás A megfelelő diéta (mennyiség, minőség) az egyik legfontosabb részét képezi a terápiának, hiszen segítségével a kooperáló betegek nagyobbik hányadánál a szövődmények kialakulása megakadályozható, de legalábbis késleltethető, a 2-es típusú diabéteszeseknél az inzulin bevezetése elkerülhető.