Élelmiszeripari gépek I Élelmiszeripari gépek I. Zöldség- és gyümölcsszárító berendezések Összeállította: Dr. Kerekes Benedek
A szárító berendezések felosztása Természetes szárítási eljárások -Napkollektoros -szabadlevegős Mesterséges szárítási eljárások - Konvektív - Kontakt - Sugárzásos
Természetes szárítási eljárások Előnyei A szárítás legősibb módja Napenergiával történő melegítés Szárítólevegő keringtetése sűrűség-különbség útján történik Hátrányai Szárítási idő hosszú Időjárástól függő Kis szárítási teljesítmény Földrajzi területhez kötött
Mesterséges szárítási eljárások
Folyamatos üzemű szalagos szárítók Folyamatos üzemű szárítók lehetnek: Egyen Ellenirányú Keresztirányúak a szárítóközeg áramlása szerint Szárítóberendezés hőellátása történhet szalagonként vagy több szalagnál együttesen
Szalagos szárítók fűtőegységének lehetséges megoldásai Csak egy szalaghoz tartozik légbevitel, a kalorifer a szárítókamrán kívül van elhelyezve Egy szalagon a hőközlést szakaszokra bontva végzik Több szalag együttes hőellátása hőcserélőnek a szárítótérben való elhelyezésével Több szalag együttes hőellátása a hőcserélőnek a szárítótéren kívüli elhelyezésével
Többszalagos szárító Egymás fölött elhelyezet szalagokon tisztítóberendezések találhatók Minden szalag külön fokozat nélküli meghajtó szerkezete van, a sebesség és a rétegvastagság szabályozása érdekében Kedvező a nagy cukortartalmú anyagok szárításánál A szárítóközeg áramlási iránya merőleges az anyagréteg áramlási irányára
A szárító-berendezések meleglevegő ellátó rendszere szabályozhatóan van kialakítva A szárítókamrából kilépő levegő teljes és részleges kivezetése illetve friss levegő teljes vagy részleges bevezetése majd keverése a csappantyúkkal történik. Szárítókamrák levegőellátása ventilátorokkal történik, amelynek szabályzása fordulatszám-változtatásával vagy fojtással történik
Tálcás-kamrás szárítók A szárítandó anyag fiókszerűen egymás fölött szárítótálcákon terítve helyezkedik el Az anyag száradása helyváltoztatás nélkül vagy fentről lefelé mozogva következik be A szárítóközegnek a szárítandó anyaggal való érintkezése nem egyenletes Szárítókamra falai hőszigeteltek A ventilátor által szállított meleg levegő a tálcák között áramlik át
Alagútszárítók Egész vagy aprított zöldségek vagy gyümölcs szárítására alkalmas Hosszú hőszigetelt alagútban történik a szárítandó anyag mozgatása Közben szakaszolt vagy azonos hőmérsékletű levegőt áramoltatva történik a nedvesség elvonása
A nedves anyagot egyenletesen vékony rétegben tálcára terítjük A tálcákat adott távolságra a kocsin egymás felé helyezzük A kocsikat az alagútban kialakított vonószerkezetre kapcsolva mozgatják Az alagútban a kocsik között áramló szárítólevegő lehet egyenáramú, ellenáramú vagy keresztáramú A szárítólevegő hevítése közvetett módon , hőcserélővel történik
Alagút fagyasztva szárító működése Az alagút minkét végén vákuumzár található, ahol az élelmiszer beérkezés és a szárított termék kiadagolása történik. A kamrában a szárítási feltételeket hőmérséklet- és nyomásszabályzók biztosítják. A fagyasztot élelmiszer a szállítókocsi tálcáin helyezkedik el,.
Alagút fagyasztva szárító működése Amikor a kocsi nem mozog, emlőszerkezet helyezi a tálcákat a fűtőlapokra A fűtést vákuumgőz biztosítja A hűtést ammónia munkaközeggel üzemelő hűtőrendszer biztosítja
Alagút fagyasztva szárító