A sejtmagon kívüli genom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

Sejtmag és osztódás.
Összefoglaló feladatok
Mutációk.
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
A humán genom projekt.
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
Mendel és a cicusok.
A Mendel-i öröklődés Falus András
Molekuláris genetika Falus András.
Fejezetek a genetikából Perczel Tamás
Kedvenc Természettudósom:
GENETIKA.
Az Örökítőanyag.
Génexpresszió (génkifejeződés)
A gombák genetikai manipulációi
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
A kromoszómák működése, jellemzői:
Endoszimbionta sejtorganellumok II.
Mendeli genetika Allél Monohibrid -Dihibrid Autoszóma – alloszóma
Öröklődés molekuláris alapjai
Színes világban élünk.
Bevezetés a genetikába
Ivari kromoszómás jellegek és humángenetika
A nukleinsavak.
Nukleusz A sejt információs rendszere
Lizoszóma Enzimek Membrán proteinek Transzport molekulák a membránban
Epigenetika és életmód
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Transzgénikus állatok
DNS chipek, DNS hibridizáció
Egészségügyi mérnököknek 2010
Az öröklődés - Dedičnosť
Nukleotid típusú vegyületek
Arabidopsis thaliana tip120 inszerciós mutáns jellemzése
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
NUKLEINSAVAK MBI®.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
A genetika születése: Mendel kísérletei-1865 újrafelfedezése-1900
A genetika (örökléstan) tárgya
Domináns episztázis – lovak
A mennyiségi jellegeket génkölcsönhatások okozzák
A Drosophila szemszín öröklődése
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Sejtmag és osztódás.
AZ ÁLLATI ÉS A NÖVÉNYI SEJT ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika
A P elemek mobilitásának szabályozása
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
Az eukarióta sejtciklus szabályozása
Az egyedfejlődés második rész.
Az élővilág legkisebb egységei
Honalapító őseink genetikai öröksége Kristóf Zoltán, 2013.
lecke A genetikai kódrendszer Gének és allélek.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
Mitokondrium Kloroplasztisz. Nagy energiaátalakítással járó folyamatok Lebontáskor felszabaduló E megkötött fényenergia ATP-ben raktározódik Hasonló felépítés.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
Minőségi és mennyiségi jellegek öröklődése
43. lecke A Humán Genom Program
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
Humángenetika Makó Katalin.
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Komenczi Bertalan Információelmélet
A nem meghatározása.
EPIGENETIKA OLYAN JELENSÉGEKKEL FOGLALKOZIK, AMELYEK KÖVETKEZTÉBEN
Előadás másolata:

A sejtmagon kívüli genom

A sejtmagon kívüli genom állati sejtekben a mitokondriumokban található

A sejtmagon kívüli genom növényi sejtekben a mitokondriumokban és a kloroplasztiszokban található

A csodatölcsér tarka mintázata nem mendeli öröklődést mutat. (C. Correns 1909) A reciprok keresztezések eredményei különböznek, mindig az anyai tulajdonság öröklődik, de nem nemhez kötött öröklődési mintázatban.

Az anyai öröklődés magyarázata: - A levélszínt a kloroplaszt színe adja. - A pollen genotípusa nem számít. - A kloroplaszt a petesejt citoplazmájával öröklődik. A kloroplaszt színe csak úgy lehet független a sejtmag génjeitől ha saját örökítőanyaggal rendelkezik. A variegáló levelek sejtjeiben fehér és zöld színű kloroplasztiszok keverednek. De hogyan válik egy sejtcsoport tiszta fehérré?

A citoplazmatikus szegregáció A citoplazmatikus szegregáció a kromoszóma szegregációtól függetlenül történik a sejt (nem a sejtmag) kettéosztódása során. A véletlenszerű citoplazmatikus szétválás pusztán statisztikai alapon már néhány sejtosztódás után csak fehér vagy csak zöld plasztiszokat tartalmazó sejteket eredményezhet.

Az anyai öröklődés sejtszintű magyarázata Véletlenszerű kloroplaszt szegregáció

A mitokondriumok valóban osztódással szaporodnak. Radioaktívan jelölt mitokondrium membránok osztódás után is radioaktívak maradnak, de a jelölés fokozatosan kihígul. Nem jelölt (újonnan szintetizált) mitokondriumok soha nem jelennek meg.

Az élesztő és az ember mitokondriális genomja Az ember mt. DNS-e kisebb, és az élesztővel ellentétben csupán kódoló szekvenciákat tartalmaz intronok és szabályozó szaka- szok nélkül. Emberben mindkét szál kódoló. (Az élesztő nukleális genomjában alig akad intron.) Az elektron transzport génjein kívül rRNS és tRNS géneket kódol, de a fehérjeszintézis többi komponense hiányzik. csupán 25 élesztő és 22 humán tRNS van, ezért a transzláció során az antikódon „lötyögősebb”. Fajonként némiképp eltérő, hogy mely fehérjék kódolódnak a genom- ban, és melyek a mitokondriumban.

A genetikai kód nem univerzális A mitokondrium kódonjai közül 5-nek eltérő jelentése van anukleáris genométól. (fekete:genomi kód, kék: mitokondrium kód.)

A mitokondriális és a nukleáris genom együttműködik A mitokondrium membránján lévő oxidatív foszforilációs enzimrendszer összetevőinek jelentős része, valamint a mitokondrium transzlációjához szükséges enzimek jelentős része a sejtmagban kódolt, és aktív transzporttal jut a mitokondriumba.

A sejtszervecskék DNS tartalmú része a nucleoid Az Euglena (egysejtű alga) DNS és mitokondrium festése. A DNS sárgán világít, a mitokondriumok zöldek. Az apró sárga pontok a mitokondrium nucleoidjai.

A mitokondrium és kloroplaszt genom poliploid A kör alakú kromoszómák kópiaszáma a nukleoidban fajonként és sejtenként, sőt sejtszervecskeként változik. Egy cékla sejt kloroplasztisában 4-18 kópia kromoszóma lehet, (átlag 40 cp/sejt) a Chlamydomonas egyetlen kloroplasztiszában 500-1500 kromoszóma lehet. Egy élesztő mitokondriumban 10-30 nukleoid lehet, mindegyikben 4-5 azonos kromoszómával. Egy haploid élesztő sejtben 1-45 mitokondrium lehet, vagyis sejtenként átlagosan 20 x 5 x 20 = 2000 genommal számolhatunk. A sejtszervecskék genomjának rekombinációs mechanizmusát és genetikai változásának módját részleteiben nem ismerjük.

A mitokondriumhoz köthető humán betegségek Mindig anyai öröklődésűek. Az utódok a betegség legkülönbözőbb súlyossági fokát mutathatják. (Bizonyos sejtekben felhalmozódhatnak a hibás mitokondriumok.) A legintenzívebb légzést igénylő szerveken mutatkozik: agy, szív, izom, vese, máj. Az öregedés mitokondriális elmélete szerint a mitokondri- umokban felhalmozódó mutációk okozzák az öregedést.

Anyai öröklődés és anyai hatás A. Sturtevant (1923) Limnaea kísérlete F1 fenotípusa mindig megegyezik az anyáéval, DE !! F2 fenotípusa már nem ezt követi, és F3-ban szabályos 3:1-es mendeli hasadást látunk. Magyarázat: A fenotípusért felelős gén sejtmagi, de az utód fenotípusa nem a saját genotípusától, hanem az anya genotípusától függ. Ezt a jelenséget anyai hatásnak nevezzük. P F1 F2 F3 s+s+ s s s s+ s+s

Az anyai hatás magyarázata petesejt fehérjék RNS-ek szerkezeti információk sejtszervecskék kromoszómák A peteképzés során az anya nem csak genomja felét adja át az utódnak, hanem A genom működtetését megkezdő teljes „hardvert” vagyis a petesejtet is. A petesejtnek minden információt tartalmaznia kell az utód felépítésének elkezdéséhez már azelőtt, mielőtt az utód saját genomja működésbe léphetne. Így pl. transzkripciós és transzlációs képességen kívül információval rendelkezik az új egyed testkoordinátáiról is. Ezt a petesejt szerkezete és összetétele biztosítja, ami csakis az anya genotípusától függ.

mule ló♀ szamár ♂ hinney ló ♂ szamár ♀

http://www.ttk.pte.hu/biologia/genetika/atg/atg.htm