Hullámok visszaverődése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Fénytan.
MECHANIKAI HULLÁMOK.
Hősugárzás Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék.
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Miért láthatjuk a tárgyakat?
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Multimédiás segédanyag
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Síkhullámok visszaverődése és törése
Refraktált hullámok. Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben.
Rugalmas hullámok 1.Hook szerint a deformációk által keltett feszültségek lineáris kapcsolatban vannak 2.Lame szerint két rugalmassági változót ( λ és.
Periodikus mozgások A hang.
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Műszeres analitika vegyipari területre
Fény törés film.
Ha nem értik az anyagot, az nem az Önök hibája Hanem az enyém ……
Hullámoptika.
A villamos és a mágneses tér
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Fénytan.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Fény terjedése.
A domború tükör közlekedési tükrök
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
Nyitókép TÜKRÖK.
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Hullámmozgás.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
A fény hullámjelenségei
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fénypolarizáció Fénysarkítás.
Készítette:Kelemen Luca
Optomechatronika II. Vékonyrétegek - bevonatok
INTERAKTÍV KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATOK II.
Hullámok.
Fénysebesség mérése a 19. századig
Hullámmozgás Mechanikai hullámok.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Somogyvári Péter tollából…
Elektromágneses hullámok
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Mechanikai hullámok.
A hullám szó hallatán, mindenkinek eszébe jut valamilyen természeti jelenség. Sokan közülünk a víz felületén terjedő hullámokra gondolnak, amelyek egyes.
Fényvisszaverődés síktükörről
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
Mechanikai rezgések és hullámok
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Összefoglalás Hangok.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Nulla és két méter között…
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fizika Tanári Konferencia Jurisich Miklós Gimnázium KŐSZEG
Készítette: Porkoláb Tamás
Előadás másolata:

Hullámok visszaverődése Hullámok viselkedése új közeg határán. Hullámok visszaverődése a.) Vonalmenti hullámok Rugalmas kötélen haladó hullám - rögzített végéről ellentétes fázisban - szabad végéről azonos fázisban verődik vissza.

b.) Felületi hullámok Egyetlen pontban megzavart vízfelületen olyan hullám jön létre, amelyek egyre bővülő közös középpontú un. koncentrikus körök.

Hullámhegyek és hullámvölgyek: a víz azonos fázisában rezgő részek Körhullám: az azonos fázisban rezgő részek egy kör mentén helyezkednek el Egyenes hullám: az azonos fázisban rezgő részek egy egyenes mentén helyezkednek el Hullámtér: a tér azon része ahol a közeg részecskéi már rezegnek

Hullámfront a hullámtér határa, ahol a közegnek egyre újabb részei jönnek rezgésbe Terjedési irány: a hullámfrontra merőleges egyenes (sugár)

Beesési pont: a sugár és a visszaverő felület közös pontja Beesési merőleges: a visszaverő felületre merőleges egyenes Beesési szög: : a beeső sugár és a beesési merőleges közbezárt szöge Visszaverődési szög: ’: a visszavert sugár és a beesési merőleges közbezárt szöge

Felületi hullámok visszaverődési törvénye A visszavert hullámok terjedési iránya a beeső sugár és a beesési merőleges egy síkban marad =  ` Követelmények: - ha  =0° (azaz merőlegesen érkezik a hullám a felületre) akkor = `=0° - párhuzamosan beérkező hullámok visszave- rődés után is párhuzamosan haladnak - rezgésszám nem változik - sebesség nem változik - hullámhossz nem változik

Mgj. : Síkhullámok olyan térbeli hullámok, Mgj.: Síkhullámok olyan térbeli hullámok, amelyekben az azonos fázisban lévő pontok párhuzamos síkok mentén helyezkednek el.

Hullámok törése Egyenes hullám; törés Beesési merőleges; sugár Egyenes hullám; törés; hullámhossz beesési merőleges; sugár; hullámhossz Ha a hullám új közeg határához ér, egy része visszaverődik, egy másik része behatol a közegbe.

Mgj.: Két közeg különböző hullámtani szempontból, ha bennük ugyanannak a hullámnak a terjedési sebessége különböző. ( c1<c2 1 sűrűbb ; 2 ritkább közeg)

Hullámtörés törvényei Két különböző közeg határára ferdén érkező és azon átlépő hullám terjedési iránya a beeső sugár a beesési merőleges ugyanabban a síkban marad. A beesési szög () és a törési szög () szinuszainak hányadosa, a terjedési sebesség hányadosával egyenlő.

n2;1: A két anyag együttes hullámtörő képességére jellemző mennyiség. n2;1: törésmutató (2 közegnek az 1-re vonatkozó törésmutatója)

Teljes visszaverődés Ha c1 < c2  <  ( a beesési merőlegestől törik a hullám) Egy h (határszög) esetén =90° Teljes visszaverődés: Ha  > h , akkor nem hatol be a hullám az új közegbe, hanem a közös felületről teljes mértékben visszaverődik.