Kilencedik előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
Társismeret.
Kristályrácstípusok MBI®.
Képességszintek.
Hetedik előadás.
Születéstől a halálig BONI Széchenyi István Általános Iskola
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Tehetség, tehetségazonosítás
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Gordon W. Allport vonáselmélete
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Rokszin Mónika pszichológus
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Készítette: Szatmári Kinga
Az óvodáskorú gyermek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A megismerés fejlődése
Negyedik - ötödik előadás
Harmadik előadás.
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
Hatodik előadás.
Nyolcadik előadás.
Az érzelmek fejlődése.
Ötödik előadás. A képzelet Ha korábbi emlékképeinket tapasztalatainkat új struktúrába szervezzük képzeleti működésről beszélünk.
A gyermek erkölcsi fejlődése
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
A motiváció.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
Az óvodás korú gyermekek második legkedveltebb időtöltése a rajzolás,
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
A feladatok szerepe Kaposi József.
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
A fémrács.
Látható hangok Esztétikai foglalkozások 3-8 éves gyermekek
Általános művészetpszichológia II. 2.rész
Apor Vilmos Katolikus Főiskola A gyermekek helyzete a családban
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Agresszió elleni program Millenáris. Valami hiányzik, és mástól követeljük.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Az iskoláskor küszöbén
A deviancia értelmezési kerete
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A borderline személyiségzavar
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Az óvodás gyermek életkori sajátosságai a matematikai nevelés tükrében
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Módszertani alapismeretek
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Az óvodás korú gyermekek második legkedveltebb időtöltése a rajzolás,
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Kilencedik előadás

A serdülőkor

Kötelező irodalom Szemelvények: A serdülőkor 157-180. oldal

Ajánlott irodalom:

A serdülőkor általános jellemzése: átmeneti kor a gyermek és a felnőttkor között, nincs serdülőkori státusz, ellentmondásokkal megtűzdelt időszak, akceleráció.

Szomatikus jellemzők: a második alakváltozás kora, a hormonegyensúly megbomlik, megjelenik a másodlagos nemi jelleg, tipikus nőies és férfias testalkat, a serkentés túlsúlyba kerül, átmenetileg felborul a kialakult mozgáskoordináció, esetlenné, ügyetlenné válik a mozgás.

Érzékelés, észlelés: az érzékszervek érzékenysége eléri a funkció maximumát, észlelése szintetikus jellegű, értelmező észlelés, megfigyeléseiben a lényeg megragadására törekszik, vizsgálódásai több szempontúak, és tapasztalataira oksági magyarázatokat keres, megfigyeléseit azonban sok esetben a felszínesség, az első benyomás eltúlzása jellemzi .

Emlékezet: bevésése megértésen alapuló, gondolati logikus jellegű, megőrzésében leegyszerűsödési, racionalizálódási és kiegészülési folyamatok figyelhetők meg, felidézése egyre inkább saját szavakkal megfogalmazott, rendszerezett, és lényegkiemelő.

Képzelet: alkotó és reproduktív jelleg, alkotó dominanciával, célok, tervek megjelenése, képzeletbeli szárnypróbálgatások, a felnőtt modell keresése, túlburjánzása a serdülőkori ábránd.

Gondolkodás: absztrakt fogalmi jelleg, tudományos fogalmak használata, többszöri absztrakció, sokféle fogalomstruktúra, pl. a víz értelmezése, folyadék, oldószer, vízmolekula, atomos szerkezet, kovalens kötés.

Következtetései: induktív jellegűek, az egyesről az általánosra képes következtetni, például: a vasnak van szabadelektronja, és vezeti az áramot, az alumíniumnak több szabadelektronja van, az jobb vezető, a réznek még több szabadelektronja van, és még jobban vezeti az elektromos áramot, a fémek vezetőképessége a szabad elektronok számának a függvénye, ha jó kontaktot akarunk elérni, a relék érintkezőit aranyozni kell.

Oksági magyarázatai törvényekre épülnek: a törvényeket megérti, felismeri, alkalmazza, megfogalmazza, kiterjeszti.

Két törvénytípussal jól boldogul: oksági törvények

strukturális törvények:

Serdülőkor végére kialakul a kognitív stílus: nyílt, divergens gondolkodási mód (kreativitás) zárt, konvergens gondolkodási dominancia (sémák)

Köszönöm a figyelmüket! (A következő előadáson folytatjuk!)

Tizedik előadás

Érzelmek a serdülőkorban az átmeneti érzelmi labilitás időszaka, az érzelmi kifejeződések sokszor kicsúsznak az akarat szabályozása alól, jellemzőek a szélsőséges, végletes megélések, a hangulathullámzások, az érzelmi kifejeződések gyakran inadekvátak, a serdülőkor a tartós érzelmek (harag, rokonszenv, ellenszenv) kialakulásának az időszaka, a magasabbrendű érzelmek szabályozó hatása egyre erőteljesebb.

Erkölcsi érzelmek: egyre több erkölcsi normát ismer, az erkölcsi helyzetek többszempontú megítélésére képes, a kortárscsoport erkölcsi értékei elsődlegessé válnak (együttérzés, igazságérzet, betyárbecsület) érti és megéli az absztrakt tartalmakhoz kapcsolódó erkölcsi helyzeteket (himnusz –hazafiság).

Esztétikai érzelem forrása a tartalom és a forma egysége, jellemző az esztétikai értékek zűrzavara, fontossá válnak a kortárscsoport esztétikai értékei (divat, zenei irányzatok) a klasszikus esztétikai értékeket gyakran hárítja, esztétikai megítéléseit a végletesség, a szokatlanság, a különcség jellemzi.

Intellektuális érzelmek a kíváncsiságot egyre inkább a tudásvágy váltja fel, a kételyeinek a bizonyítását keresi, a sikerélmény hatalmas motivációs erővé válik, míg a kudarc elsősorban elkerülésre készteti, az eredményes tevékenység büszkeséggel tölti el, amit a kortársak felé intenzíven, a felnőttek felé visszafogottan fejez ki.

Akarat a második önállósodás időszaka, így egyre több önálló célkitűzése van, mások célkitűzéseit kritikával fogadja, a felnőttekkel gyakran ütközik, bár már a motívumok reális mérlegelésére képes (a tudat és a tett rendszerint ellentétes) döntéseiben megfontolatlan (a cselekvésgondolat szakasza általában hiányzik) végrehajtásában a saját céljaiért erőteljesen küzd, de mások céljaival nehezen azonosul.

Társaskapcsolatok: érzelmi önállósodás, leválás a szülőkről, a kortárscsoport jelentősége megnő, nemek szerinti csoportosulások, erotikus indítékú közeledések, a diákszerelmek időszaka.

Köszönöm a figyelmüket!