Európai térszerkezet változásai 2. rész

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiemelt térség problémÁja
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Regionális gazdaságtan 4.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Urbanizáció a fejlődő országokban
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Reindusztrializáció Közép-Európában
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
MTA Regionális Kutatások Központja APARADIGMAVÁLTÁS SZÜKSÉGESSÉGE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN HORVÁTH GYULA ________________________________ MTA Regionális.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
„Közlekedés- és logisztikai fejlesztés Záhony – Csap térsége”
Globális problémák.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Regionális gazdaságtan 7.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
MTA Regionális Kutatások Központja A PARADIGMAVÁLTÁS SZÜKSÉGESSÉGE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN HORVÁTH GYULA ________________________________ MTA Regionális.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Az értékkategóriák.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
V4 Logisztikai Konferencia Dr. Veres Lajos elnök Területfejlesztési Tudományos Egyesület A V4 együttműködések stratégia iránya Budapest.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Az urbanizáció (urbs, urbis)
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

Európai térszerkezet változásai 2. rész Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI

Termelékenység növekedés 1999-2004 Az egyes ágazatokban más-más növekedési érték A kohéziónak köszönhetően az alacsonyabb termelékenységű régiók jobban nőttek, mint a magasabb termelékenységűek Az ipar és a szolgáltatás termelékenysége határozott K-Ny-i megosztottságot mutat

A mezőgazdaság GDP-hez való hozzájárulása 2004-ben Az EU átlag 2% K-en és D-en fontosabb a szerepe Minden 5. régióban 5,8% feletti arány A top 10 régió mindegyike Romániában és Bulgáriában volt Termelékenységi különbségek

1 főre jutó GDP PPS, 2004 Nagy regionális eltérések A top 10% régió értéke 5-ször nagyobb, mint a leggyengébb 10%-é EU15-ben 3-szoros volt az eltérés EU25-ben 4-szeres Az új régiók GDP-je sok esetben kisebb mint 50%

GDP növekedés 1995-2004 Nagy növekedés az EU magterületén kívül is (pentagon: London-Párizs-Milánó-München-Hamburg) Különösen nagy növekedés: Írország, a balti államok (éves átlagos GDP növekedés több mint 6%, így a 10 év alatt összesen 70%-kal nőtt a GDP)

A térszerkezetet befolyásoló főbb tényezők Globalizáció Szerkezeti és szervezeti rendszerek a gazdaságban Transzeurópai hálózatok

I. Globalizáció Lendületben tarja, sőt esetenként fel is gyorsítja a gazdaság szerkezeti átrendeződésének mozgástendenciáit Agglomerációs előnyöket érvényesítő fejlett szolgáltatásbővülés prognosztizálható Tovább folytatódik ezen tevékenységek decentralizációja A terjedés sebessége azon múlik, hogy a régiók fejlesztési stratégiáikban mekkora szerepet szánnak a 3. és 4. szektornak, ill. hogy milyen súlyt képviselnek a magas hozzáadott értéket termelő, klaszterbe szerveződött ágazatok ÚJ FELFOGÁS: a globalizáció hajtóerejét ötvözni a helyi adottságokkal

II. A gazdaság szerkezeti, szervezeti rendszerei A globalizáció mellett a 2. nagy tényezőcsoport, ami az európai térségek integrációját befolyásolja Európa több országában már lejátszódtak a nagy szerkezeti átrendeződések A mediterrán országokban az agrárágazat magas részaránya miatt a 2. és 3. szektor bővülése tovább folytatódik Más területeken az ipar belső szerkezeti átalakulása, ill. a termelő szolgáltatások fejlődése vetíthető elő Az externáliákra épülő, rugalmas termelés-szervezés, technológiai átalakulás a fejlett szolgáltatásokat a leggyorsabban fejlődő ágazatokká teheti Várhatóan megmarad a KKV-k 2/3-os súlya (fontos tényezők a gazdasági-társadalmi kohézió erősítésében, kis tőkeigényük miatt a fejletlen térségek foglalkoztatási gondjainak megoldásai lehetnek, hálózatba szerveződésük felértékelődik)

III. Transz-európai hálózatok fejlődése A 3. térformáló erő Versenyképesség fokozása a közlekedési-, telekommunikációs-, energia-hálózatok összehangolt fejlesztésével A perifériák infrastrukturális helyzete komoly korlát az európai piacokon, ill. az információ áramlásának sebességében Cél: nagy sebességű vasútvonalak kiépítése (2010-re 6 órával csökkenteni a perifériák megközelítési idejét), így e térségek potenciális piaci kapcsolatai a mai 10-15 milliós népességű hatókör helyett 20-40 milliósra terjednének ki

Globalizáció generálta hatótényezők Pénzpiacok növekvő koncentrációja Tudásigényes rendszerek térhódítása Technológia transznacionalizálódása Globális oligopóliumok terjedése Transznacionális gazdasági diplomácia megerősödése Világméretű kulturális csere Adminisztratív méretek rugalmassága

Európai városrendszerek várható fejlődési összetevői A globális városok dominanciája (London, Párizs tovább erősödik, Berlin szerepe még bizonytalan) A városrendszerek polarizálódása a nagy sebességű közlekedési infrastruktúra mentén (TEN, nemzetközi repterek) Az államhatárok szerepének csökkenése átalakítja a városhierarchiát (DE egyesítése, keleti határ-menti városok felértékelődése) Az ipari nagyvárosok hanyatlása (ahol nem volt szerkezetváltás) A nagyvárosokat körülölelő rurális övezetek felértékelődése a közlekedési folyosók környékén (korábbi városi ipari tevékenységek új telephelyei lehetnek)

A kohézió dimenziói A kohézió az integráció előfeltétele, megkövetelve a nemzeti és közösségi regionális politika nagyobb összhangját, ösztönözve a kölcsönös egymásra-hatást. Gazdasági (a régiók és a társadalmi csoportok közti különbségek mérséklése, a népesség minél szélesebb rétegei működhessenek közre és részesedhessenek a gazdasági növekedésből) Szociális (a foglalkoztatottság legmagasabb szinten tartása, a hátrányos társadalmi rétegek foglalkoztatási lehetőségeinek javítása, munkanélküliség mérséklése) Politikai (államon és az Európai Közösségen belüli kölcsönös támogatás, belső erőforrások optimális hasznosítása)

Köszönöm a figyelmet!