A fejés története.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Mozgókép és médiaismeret
Az elektronikus kérelem-kitöltési próbaüzem szaktanácsadói támogatásának évi tapasztalatai Dr. Novák László vezető szaktanácsadó EURO-ÖKO FARM CSOPORT.
A számítógép felépítése
a kezdetektől az újkor hajnaláig
Reformkori színjátszások
A víz-háborúk kora jöhet
Gépi fejés.
A sellő A következő képsorokon egy olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Vírusok a számítógépben A HIV-járvány eredetének szimulációja
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Programfejlesztési Központ
A számítástechnika története
Pascal számológépe és kora
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Kondícióbírálati és küllemi bírálati rendszerek
Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)
Szervezetfejlesztési Program
Magyar légifölény! ? Gripenekre várva… Menü Menü Kilépés.
A vállalati folyamatok újraszervezése BPR
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Számítógép- generációk
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Minta a beadandó feladathoz
Világ legrégebbi még lakott városa
Homérosz és művei 3/A.
A gyermekrajz a 19. század felfedezése
Adatbázisrendszerek világa
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A GÖMBVILLÁM.
MSD Animal Health Cattle Academy – II.modul MVDr. Zbyněk Dvořák Budapest.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
Ovuláció-szinkronizálás utáni, programozott termékenyítés szarvasmarha állományban Gábor György1 és Pintér Sándor2 1Állattenyésztési és Takarmányozási.
Térképészet és térinformatika
Európa vallásai.
Az internet kialakulása
Az információrendszerek kialakulása
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Számrendszerek kialakulása
A magyarság eredete és vándorlása
Milétoszi filozófusok
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A gyakorlatokon átvett témakörök:
„Ajak a jövő települése” a munka tükrében
A számítógépek története
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
A televíziózás története
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Feltételes és Feltétlen Reflex
Sporttörténet.
1 Készítette: Barkó Zsolt. Nem betegség, rendellenesség A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
A A Az eredeti és a hamisítványok. Az Ultherapy úttörő, a többi csak másolat Az Ulthera vezető az innováció és az új alkalmazások terén.
Ökológiai állattenyésztés
Operációkutatás I. 1. előadás
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Asztalitenisz.
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
A konferencia megszervezéséhez és lebonyolításához a támogatást a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati.
Képek jelentés-elemei
Előadás másolata:

A fejés története

A fejés kezdete Több ezer éves írásos bizonyítékok vannak a fejés menetéről (Mezopotámia, Egyiptom).

- Már az időszámítás előtti ötödik évezredből maradt fenn a fejésről, a tej vajjá való feldolgozásáról ábrázolás. Időszámítás előtti III. századból származó görög vázakép szerint a rénszarvasok eurázsiai pásztora a teheneket guggolva, kényszer alkalmazása nélkül, hátulról feji. Egy 1600-ból származó leírás a tehenek megtévesztéses fejési módjáról ír (élő borjú, szalmával kitömött borjú). A tejleadási reflex kiváltásának egy másik ősi módszere a külső nemi szervek ingerlése. (Herodotosz ír a levegő-befúvás alkalmazásáról, Tibet és Kína határán élő pásztornépek nemi szervek simogatást végzik, Hortobágy).

Az Alpok marhatenyésztői tájak szerint különböző fejést segítő eljárásokat alkalmaztak: - a masszírozásos fejési módszert, - a melegvizes ruhával beborítás módszerét a fejés előtt. Problémát jelentett a kis tejtermelés, és a tejvisszatartás.

A kis tejtermelés okai: A tenyésztői munka alacsony hatékonysága. A higiénia, tartás (technológiai elemek, pihenés, itatás, etetés) és takarmányozás (nem megfelelő minőségű és mennyiségű) alacsony színvonala. A fejés végrehajtása.

A tejvisszatartás okai: A tejleadásra irányuló tudatos szelekció hiánya. A tejtermelés és tejleadás biológiai hátterének nem kellő ismerete. Fejés alkalmával a különböző ingerek hiánya. A napi két-háromszori fejés. A fejés nem megfelelő módja.

A gépi fejés története Időszámításunk előtt az egyiptomiak bimbócsatorna katéterezést alkalmaztak. Angliában 1936-ban szabadalmaztatták.

„Bütykös-tárcsás" fejőgép „Bütykös-tárcsás" fejőgép. A gépnek kicsi volt a hatékonysága, sok tej maradt vissza a tőgyben, nem felelt meg minden tőgybimbóhoz, és sok sérülést is okozott.

Az első légritkításos fejőkészülékek (1900-as évek eleje) ,kalaphoz" hasonlítottak, amelyeket az egész tőgyre helyeztek fel. A tőgyek eltérő mérete és az alacsony hatásfok miatt ez a géptípus sem tudott elterjedni.

Hulbert és Marc (1902, Anglia): az első maihoz hasonló fejőgép szerkesztése. USA: a kalapszerű fejőkészüléket négy részre osztották, ezzel létrejöttek a fejőkelyhek. Fejőkelyhek csőszerű szerkezetek voltak. 1920: a mai fejőgépekkel megegyező géptípusok megjelenése.

A fejőgép kialakításánál a kézi fejést, vagy a borjú szopását utánzó eszközök létrehozására törekedtek. A hatékony gépi fejés fontos tényezője a tőgy jó előkészítése. A gépi fejés leglényegesebb eleme a vákuum. A fejőberendezés olyan gépcsoport, amely önmagában vagy külső áramforrásra kapcsolva a tehenek fejésére alkalmas. Alapvető szerkezeti egységük: - Fejőkészülék(ek), -Vákuumszolgáltató gépi csoport, annak vezetékei és szerelvényei.

Köszönöm a figyelmet!