Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Grafológiai előadások Önértékelés Ybl Miklós Építéstudományi Kar
Advertisements

Stacionárius és instacionárius áramlás
A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna.
A ló.
UEFA-A /UEFA PRO Tanfolyan Mérkőzés megfigyelés BELGIUM - SPANYOLORSZÁG Bob Browaeys , 19: :30.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Az elektromos mező feszültsége
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Városlakó állatok.
A gimnasztika szaknyelve
Állások (Dachi).
Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram értékelési szempontjai július 7.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A talajok mechanikai tulajdonságai
A KUTYA TOVÁBB.
A kompozitok szerkezet-képzése (a teríték kialakítása) Mi történik? A gyantával ellátott alkotóelemek xy síkban egymáshoz képest a végleges helyükre kerülnek.
Sportági mozgásformák gyűjteménye
AVL fák.
Most van a nyulak hónapa!!!
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
A juhok értékmérő tulajdonságai
Küllemi bírálat.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Kondícióbírálati és küllemi bírálati rendszerek
Kecske küllemi bírálat
A fejés története.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Bőrállapot felmérése DET módszerrel
A Helytelen Testtartás
Jávorszky Ödön Kórház KAIBO
Összefoglalás Dinamika.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
ÁTKELÉS A VÖRÖS TENGEREN
A számítógép ergonómiája
Személyiségünk a betűkben
Leíró statisztika III..
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
A 6-10 évesek rajzfejlődése
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
Készítette: Cserepes Béla – Heim Attila Chart 1 Szabálytalanságok 8:4 Azonnali 2 perces kiállítás 8:3 Progresszív büntetés 8:5 Kizárás írásos jelentés.
2013. ÉV KÉTÉLTŰJE: A BARNA ÁSÓBÉKA.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Tenyésztési program elemei
Küllemi bírálat.
A gyakorlatokon átvett témakörök:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Zárthelyi előkészítés október 10.
Talpvizsgálat segédlet
Valószínűségszámítás II.
Tapasztalatok a Zuprevo és Bovilis Bovipast RSP készítmények alkalmazásáról a szarvasmarha tartásban MVDr. Lubomír Horák.
Ó drága kincs te szeretet, Jöjj, töltsd be fáradt lelkemet,
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium Érettségi eredmények május.
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
Gerinc és biomechanikája
Stacionárius és instacionárius áramlás
TRIGONOMETRIA.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Az oltóanyagok beadási módja Mivel, hova, hogyan?
Molnár József Losantasag.hu
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
dr. T. Nagy Judit - dr. Molnár Tamás Edutus - DE, METK
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)

Motiváció Több küllemi tulajdonság összefüggésben áll a reprodukciót meghatározó tulajdonságokkal így pl. segítség nélküli elléssel, a borjú szoptatásával stb. Az ún. anyai tulajdonságokat több testtáj közvetlenül befolyásolja, ezért ezek értékelését fajtától függetlenül indokolt értékelni.

A testtájak leírása lineárisan történik: 1-10 pont (erős csontvázfejlettség: magas pontszám, kifejezett izmoltság: magas pontszám) Az ún. funkcionális tulajdonságok esetében a pontozás nem esik egybe a lineáris pontozás elvével: karó, vagy szék állás 2 vagy 10 pont. Egyik eset sem ideális!! A kiegészítő tulajdonságoknál: a fajta célját és jellemzőit veszik figyelembe.

Az értékelt testtájak Tőgyegyensúly Tőgybimbó mérete Medence lejtése Medence alakja Elülső láb Sarokvánkos az elülső lábon Hátulsó láb

Sarokvánkos a hátulsó lábon Standard izmoltsági érték Standard csontvázfejlettség értéke Fajta standard Értékelés: = átlagos, - átlagnál rosszabb, --, ---, + átlagnál jobb, ++, +++

Tőgy: a tőgy mélysége a csánkhoz viszonyítva Mit nézünk: A tőgy legmélyebb pontja csánkhoz képest. Hogyan: oldalról, vagy hátulról. Hibalehetőség: a sípcsont különlegesen rövid, vagy hosszú, ellések száma, ellés időpontja.

Tőgy: tőgynegyedek egyensúlya Mit nézünk: Az elülső és hátulsó tőgynegyedek egymáshoz viszonyított elhelyezkedése. Hogyan: 3/4 elölről és hátulról. Hibalehetőség: morfológiai hiba.

Tőgy: A tőgybimbó nagysága Mit nézünk: Tőgybimbó nagysága és vastagsága együtt. Hogyan: oldalról és hátulról. Hibalehetőség: állat kora, ellések száma, bírálat időpontja.

Far: Farlejtés Mit nézünk: A far lejtése a far I-től a far III-ig. Hogyan: oldalról, mozgás közben Hibalehetőség: a tehén rossz állása, egyenetlen talaj.

Far: Far hátulnézetben Mit nézünk: A far alakja. Hogyan: hátulról (a keresztcsont helyzete a medencéhez viszonyítva) Hibalehetőség: aktuális kondíció, a far nyitottsága far I, és a far II aránya.

A medence zártsága Mit nézünk: A far I szélessége a far II-höz képest. Hogyan: hátulról Hibalehetőség: aktuális kondíció, állat életkora.

A has mélysége Mit nézünk: A has kapacitása (altesti). Hogyan: oldalról, a has aljának mélysége. Hibalehetőség: szélsősége kondíció, tőgy magassága, mellkasmélység.

Elülső végtag szemből Mit nézünk: A végtag helyzete a lapockától a körömig. Hogyan: szemből, mozgás közben. Hibalehetőség: állat pozíciója a talajon, talajszerkezet, kötött állat.

Elülső végtag oldalról Mit nézünk: A végtag helyzete. Hogyan: oldalról, mozgás közben. Hibalehetőség: állat pozíciója a talajon, talajszerkezet.

Hátulsó végtag hátulról Mit nézünk: A végtag helyzete a medencétől a körömig. Hogyan: hátulról, mozgás közben. Hibalehetőség: állat pozíciója a talajon, talajszerkezet.

Hátulsó végtag oldalról Mit nézünk: A végtag helyzetét és a körmöket. Hogyan: oldalról, mozgás közben. Hibalehetőség: állat pozíciója a talajon, talajszerkezet.