Kondícióbírálati és küllemi bírálati rendszerek 3. előadás
Kondíció fogalma és jelentősége Fogalma: erőnléti és tápláltsági állapot.
A francia kondícióbírálat elvei húsmarhákra Szubjektív értékelés Mit értékel: bőr alatti faggyú mennyisége, bőr rugalmassága. Hol: két utolsó borda, ülőgumó Hogyan: tapintással, vagy vizuálisan + tapintással Pontozás: 1-5
Francia kondíciópontozási rendszer
A testkondíció pontozás kategóriái az USA-ban Vékony kondíció Nagyon sovány: nem érzékelhető zsír a gerinc felett, a csípőn vagy a bordákon. A farbúb és a bordák meglehetősen kiállnak. Gyenge: még nagyon sovány, de a farbúb és a bordák már nem állnak ki annyira. A gerinc még éles, de már van némi szövet a gerinc felett. Vékony: mikor a bordák még elkülöníthetők, de már érintés esetén nem olyan élesen. Már némi zsír is található a gerinc mentén és a farbúb felett.
Nagyon sovány
Gyenge
Vékony
Kondíciópontozás, USA-rendszer 3 pont, vékony (Kép: Domokos Z.)
Határeset kondíció Kissé sovány: mikor a bordák egyesével már nem láthatóak. A gerinc még kiálló, de inkább körkörös tapintású, mint éles. Van némi zsír a bordák és a csípőcsontok felett.
Kissé sovány
Optimum / közepes kondíció Közepes: alapvetően jó megjelenésű. Szivacsos tapintású a bordákat fedő faggyúréteg és a farbúb mindkét oldala faggyúval borított. Jó közepes: mikor erőteljes nyomás alkalmazása szükséges a gerinc megérzéséhez. A bordák és a farbúb fölött nagy mennyiségű faggyú van jelen. Jó: amikor a tehén húsosnak tűnik és némi faggyú is van rajta. Szivacsos faggyúréteg van a bordák felett és a farbúb körül. A faggyúfoltok nyilvánvalóvá válnak.
Közepes
Jó közepes
Jó
Kondíciópontozás, USA-rendszer 6 pont, közepes (Kép: Domokos Z.)
Zsíros kondíció Kövér: mikor húsos és túlkondícióban van. A gerincet szinte lehetetlen kitapintani. Nagy faggyúdepók vannak a bordák felett és a péra alatt. Egyenetlen faggyúréteg található a testfelszínen. Elhízott: különlegesen-pocsékolóan kövér, néhol kiemelkedően sok faggyúréteg és gátlón kövér a megjelenése. A farbúbot és a csípőcsontokat teljesen betemeti a faggyú. A csontstruktúra többé már nem látható. Az állatok mozgásképessége megromlik.
Kövér
Kondíciópontozás, USA-rendszer 9 pont, elhízott (Kép: Domokos Z.)
A francia és az amerikai pontszámok között számított regresszió- kondícióbírálati analízis eredményei
Ugyanazon charolais tehenek kondíciópontjainak alakulása ősszel ( ) és télen ()
Javaslatok A kondíció bírálati rendszer könnyen elsajátítható, az élősúlyméréssel egyidőben végezve nem igényel sok időt (30-60 mp) és külön anyagi ráfordítást sem. A kondíció pont ismeretében ellenőrizhető az állomány takarmányozási színvonala, ennélfogva elkerülhető a túl-, illetve az alultáplálás.
A nemzetközi ajánlásokkal megegyezően a hazai tenyésztőnek is törekedni kell arra, hogy a minimális 1,5 pontos, ill. 6 pontos kondíciót minden tehén elérje. Kifejlett tehenek esetében évente minimum kétszer, de inkább háromszor indokolt elvégezni a kondíció bírálatot.
Holstein-fríz fajta kondíció bírálati rendszere (USA) 1 pont: A faroktő körül mély üreg, A medencecsontok és a rövid bordák élesek, könnyen kitapinthatók, Faggyúszövet nincs a medencén és az ágyékon, Az ágyék igen éles.
3 pont: A faroktő körül üreg nincs, Könnyen kitapintható a faggyúszövet a faroktőn és az ülőgumón, A medence enyhe nyomásra érezhető, A rövid bordák felületét vastag faggyúréteg borítja, Az ágyéki gerincszakasz csak enyhén kiemelkedő.
5 pont: A faroktövet vastag faggyúréteg borítja, A medencecsontok erős nyomásra sem kitapinthatók, A rövid bordákat vastag faggyúréteg borítja.
Kívánatos pontszámok Többször ellett tehenek ellés után: 3,5-4 pont Először ellett tehenek: 3 pont Szárazra állításkor és alatt: 3,5 pont Soha ne legyen 2-es pont! Szárazon állás alatt ne legyen 4-es pont feletti egyed!
A kondíciópontszám és az erősség összefüggése (HF tehén, n= 111)