Cák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Tósokberénd a szürke- és vörösiszapkárosult falu,
Értény.
Kőröstetétlen.
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Kalotaszentkirály.
Káloz.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Milota.
Kőszegszerdahely.
Kétsoprony.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Márok A falu bemutatása.
Somogybükkösd.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Az eldugott paradicsom
A Királyi Palota egykor és ma
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
2010.Február 27 Szombat Budapest és környéke természeti értékei IV. Természetismereti és létesítményellenőrző túra Beszámoló.
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
A népesség számának változása Európában
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
A rómaiak nyomában.
Gyöngyös jellegzetességei
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Kötcse.
Magyarország természeti kincsei
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg
Zselickislak.
MEGHÍVÓ Budai várhegy délkeleti oldala. Természetismereti séta Szombat Szombat.
Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Séta a Skanzenben /Észak-magyarországi falu/ Szombat Képek az internetről és Dénes Ildikótól.
Szlovénia.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
A Kheopsz piramis.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Készítette: Dóbiás Kinga
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Tevel (Bonyhádi kistérség).
Honfoglaló magyaroktól származó leletek
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
KAMOND.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Szöveges oldalakon továbblépés saját ütem Hámori-tó, Anna Mésztufa-Barlang, Szent István cseppkőbarlang, Herman.
Veresegyház.
Kistérségi település elemzés
Zsidai Bernadett Várak.
Székelyderzs a becsület falva
KAPRUN.
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
KAPRUN.
Előadás másolata:

Cák

Fekvése Cák Kőszegtől csupán 6 km-re, az Alpok lábánál, egy kis völgyben bújik meg. http://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1k

Megközelíthető Budapest felől Autóval:   Autóval: M1-es autópályán Győr irányába, majd a 129- es km-kőnél lehajtani az autópályáról, ezután a 85-ös főúton továbbhaladva Csornáig, onnan pedig a 86-os főúton egészen Szombathelyig, majd a szombathelyi körforgalomnál Kőszeg felé venni az irányt. A 87-esen haladva pedig Lukácsháza – Kőszegdoroszló – Kőszegszerdahely, majd végül Cák. Vonattal: Budapest Keleti-pályaudvartól IC-vel vagy Budapest Déli-pályaudvartól gyorsvonattal Szombathelyig. Átszállva a Szombathely - Kőszeg között közlekedő vasútra. Kőszegről pedig busszal lehet eljutni Cákra.

Nevének eredete A honfoglalás utáni első írásos emlék 1279-ből való, akkor villa Chak néven említik. A későbbiekben Czak, Czaak változatok is előfordultak. Ismert még a német: Zackenbach és a horvát: Caka elnevezés is, bár a múlt század végén alakossága túlnyomó többsége magyarnak vallotta magát.

Nevezetesség I A skanzen: A falu feletti domb alján húzódó gesztenyésben nyolc hajdani borospince múzeumként berendezve várja a látogatókat. A pincék a XIX. század elején épültek, egy helyiségből állnak, zsúptetősek, boronafalúak. Az 1890-es évek filoxéria járványáig ezekben az épületekben préselték a szőlőt, itt tárolták a bort és a gyümölcsöt. A pincék többségében szépen faragott főfás, oldalorsós, kősúlyos prés áll, melyek közül a legrégebbi a rajta lévő felirat tanúsága szerint 1778-ban készült. Két épülete időszaki kiállítótérként működik, jelenleg Kőszeg-hegyalja növényvilágát és a Nyugat-dunántúli kádármesterséget bemutatva. http://www.alon.hu/galeria/thumbnails.php?album=50

Nevezetesség II Irottkő (884 m) Első említése a 14. századból származik. Akkoriban Fenyőhegyként emlegették. A 17. században a Szálkő nevet kapta a csúcs. A mai Írottkő nevet egyes feltételezések szerint az itt áthaladó Batthyány - Esterházy határ feliratozott határkövéről kapta. 1891-ben állították az első kilátót ide. Ez egy fából készült torony volt, mely 1909-ig szolgálta az idelátogató túristákat. Az osztrák-magyar határ az 1913-ban épült kő kilátó közepén húzódik végig, ezt a torony közepén egy határkő is jelzi. A kilátó bejárata az osztrák oldalon van, de szerencsére útlevél nélkül is látogatható. 2003 óta a gyalogos és kerékpáros túristák számára határátkelőt létesítettek. Ezt tavasztól őszig 10 - 18 óra között lehet igénybe venni. http://www.belfoldiszallasok.hu/picture/Image/AlpokaljaP./ohaz_1.jpg

Nevezetesség III Hétforrás A Hétforrás maga egy szépséges völgyben leledzik, 100 éves bükkfák között. A honfoglaló hét vezérről elnevezett látványosság is jellegzetes, mégha nélkülöz is minden extra elemet: A források - melyek percenként mintegy 200 liter vízhozamot produkálnak - vize egy köríven elhelyezett betonozott vályúba folyik, majd onnan egy kis mesterséges tóba ömlik. A helyet már a 18. században Hétforrásként (Siebenbrunnen) emlegették, a szerkezetet 1986-ban alakították ki a Millennium tiszteletére, s 1994-ben újították fel. http://www.alon.hu/index.php/article/view/843

Cák borospincéi a levegőből http://www.civertan.hu/legifoto/legifoto.php?page_level=54