(e)(i)HEM&XXL Hírgenerálás, kistérségi mintapéldán keresztül bemutatva.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

Kaposvár.
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az interneten és azok használata Tapolcai-Hatházi Andrea főigazgatói PR tanácsadó.
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
Készítette: Magyar Dániel
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Készítette:Horváth Henrietta (ISZAM3) Gödöllő,
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Az SZMM lehetséges szerepe Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről december 5.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Az ajkai kistérség szakképzése. A kistérség lehatárolása.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
A VÁSÁROSNAMÉNYI KÜLÖNLEGES VÁLLALKOZÁSI KISTÉRSÉGEK MINT TERÜLETFEJLESZTÉSI PREFERENCIÁK Készítette: Orbán Nóra.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Etikai vétségek elemzése
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer TeIR
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
Készítette:Horváth Henrietta (ISZAM3) Gödöllő,
Vállalati pénzügyek Nemzetgazdasági információk, adatok gyűjtése.
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Távmunka a területfejlesztésben
Környezeti és társadalmi erőforrások megoszlása közötti kapcsolat makroszintű vizsgálata Gödör Klub május 6. Mohay Linda.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A területrendezés és –fejlesztés adat háttere és technológiai megoldásai Göncz Annamária, Juhász Géza Péter
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Mihályi Balázs: Térképek az információs társadalomban Térképek az információs társadalomban.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Foglalkoztatás-politika
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
1 AEMA – Hálózat Adult Education Made Accessible Projektcélok és megvalósítás - Információs nap Miskolc, március 19.
Regionális politika – beadandó feladat 1) Készítse el az Ön által kiválasztott megye elemzését az alábbiakban megadott szempontok szerint: 1.A megye informatív.
Innovációs menedzserképzés (30 órás verzió) Pitlik László SZIE Gödöllő / INNOREG-KMRIÜ
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nyílt forráskódú megoldások lehetőségei a Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben (TeIR-ben) Juhász Géza Péter, VÁTI Magyar Regionális.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer területi tervezést, elemzést támogató térinformatikai alkalmazásai Eger, 2017.
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
Aktuális Munkaerő-piaci helyzet a jászságban
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Népesedési folyamatok I. rész
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
„Út a munkához”program
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

(e)(i)HEM&XXL Hírgenerálás, kistérségi mintapéldán keresztül bemutatva

Probléma felmerülése (valós vagy látszólagos) „Átlagos”, „hétköznapi” hír megjelenése Értesülés a problémáról a hír kapcsán A probléma elemzéséhez szükséges adatok összegyűjtése a megfelelő forrásokból (KSH, TEIR, Eurostat, …) Az elemzéshez szükséges OAM létrehozása A vizsgálatnak megfelelő elemzés lefuttatása (Std, Y0, …) A problémának megfelelő objektumok és attribútumok kiválasztása Az összegyűjtött adatok konzisztenciájá- nak ellenőrzése Az elemzés eredményeinek értelmezése Az eredményekből következő tény- alapú hír generálása

Probléma felmerülése A leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatási programja – NFÜ szerint 33 db leghátrányosabb helyzetű kistérség – Problémák: szegénység, munkanélküliség, működő vállalkozások-, minőségi közszolgáltatások hiánya, esélytelenség (Forrás:

„Átlagos” hír megjelenése „Munkanélküliség: három kirívó kistérség Barcs, Csurgó, Nagyatád | A gazdaságilag fejletlen területeken kevéssé érződik a válság, azonban áttételesen oda is eljut és még mélyebb a hatása. Brebán Valéria, a regionális munkaügyi központ főigazgatója elmondta: a régióban átlagosan 10,5 százalékos a munkanélküliség, ugyanakkor a most bemutatkozó térségek mindegyikében ennek több mint a duplája. Ennél már csak az Ormánságban rosszabb a helyzet.” (Forrás: kisterseg ) kisterseg

Problémának megfelelő objektumok és attribútumok kiválasztása Objektumok: – Magyarország kistérségei (pl.: Csurgói, Nagyatádi, Barcsi, stb.) (Forrás: Attribútumok: – A kistérségek demográfiai és szocioökonómiai mutatói (pl.: Lakónépességének a száma, Középiskolai végzettségűek száma, Felsőfokú végzettségűek száma, Regisztrált gazdasági szervezetek száma, Válások száma stb.) (Forrás:

Probléma elemzéséhez szükséges adatok összegyűjtése Magyarországi kistérségi adatok forrásai: – Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer: – Központi Statisztikai Hivatal: 776&_dad=portal&_schema=PORTAL 776&_dad=portal&_schema=PORTAL

Az elemzéshez szükséges OAM létrehozása X(1): Lakónépesség száma X(2): Felsőfokú végzettségűek száma X(3): … X(j):Válások száma Y: Regisztrált munkanélküli- ek száma O(1):BarcsiÉrték1Érték2Érték3Érték4Érték5 O(2):CsurgóiÉrték6Érték7Érték8Érték9Érték10 O(3):DabasiÉrték11Érték12Érték13Érték14Érték15 …Érték16Érték17Érték18Érték19Érték20 …Érték21Érték22Érték23Érték24Érték25 …Érték26Érték27Érték28Érték29Érték30 O(i):VáciÉrték31Érték32Érték33Érték34Érték35

A vizsgálatnak megfelelő elemzés lefuttatása Coco Std: Az elemzés az attribútumok irányainak meghatározását és az irányoknak megfelelően az értékek sorszámozását követően az objektumok egymástól eltérő Y értékeivel történik. Coco Y0: Az elemzés az attribútumok irányainak meghatározását és az irányoknak megfelelően az értékek sorszámozását követően az objektumok egymással azonos Y értékeivel történik.

Az eredményekből következő tény-alapú hír generálása Eredmény v1: Valóban 21%-os a munkanélküliség a 3 szóban forgó kistérségben (Barcs, Csurgó, Nagyatád), azonban az elemzés szerint alacsonyabb, mint az a demográfiai és szocio-ökonómiai adatok alapján vélelmezhető. Tehát ezen a területen nem szükséges a munkanélküliség megszűntetésének a támogatása. Eredmény v2: Valóban 21%-os a munkanélküliség a 3 szóban forgó kistérségben (Barcs, Csurgó, Nagyatád), és az elemzés szerint magasabb is, mint az a demográfiai és szocio-ökonómiai adatok alapján vélelmezhető. Tehát ezen a területen szükséges a munkanélküliség megszűntetésének a támogatása.