Hálózatok és településfunkciók MRTT konferencia 2006. okt. 26-27.,Szeged Korompai Attila, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságföldrajz Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiemelt térség problémÁja
Advertisements

Szervezet, hálózat.
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Tapasztalatok - aktuális kérdések
Verő Balázs Dunaújvárosi Főiskola AGY Kecskemét, 2008 június 4.
KÖNYVEINKKÖNYVEINK M-Government T-Government Közigazgatási portalógia Mobil kormányzati eszközök Latest Technological Ttrends E-rendszerek a köz- igazgatásban.
A XXI. század kihívásai és a magánbiztonsági ágazat válaszai MBVE X. Konferencia Tapolca Német Ferenc Az SzVMSzK elnöke.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
FOTOGRAMMETRIA és TÉRINFORMATIKA TANSZÉK
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Szervezeti formák.
Közigazgatási alapismeretek
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Egységes egészségügyi információrendszer
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Terek 2 (Nemes Nagy József: A tér a társadalomkutatásban)
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
EURÓPAI ÚNIÓS TRENDEK ÉS A MAGYAR VÁROSHÁLÓZAT FEJLŐDÉSE Dr. Faragó László MRTT IV. vándorgyűlés Szeged, 2006.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Nemes Nagy József (ELTE) MRTT vándorgyűlés November 22. Győr.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kapitány Gabriella – Dr. Lakatos Miklós A város és a városkörnyék kapcsolatának vizsgálata a népszámlálási adatok alapján október 26–27., Szeged.
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓINK ÉS A KÖZLEKEDÉS Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2007.
SZERVEZETI FORMÁK A SZERVEZET ÉRTELMEZÉSE „mechanikai” paradigma
A járási rendszer megújítása
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az értékesítési rendszer
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Delegálás.
Analóg alapkapcsolások
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Az igénybevevői nyilvántartás
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Új technológiák elterjedésének modellezése
2010. október 21. III. FELSŐOKTATÁSI MARKETING KONFERENCIA 1 A felsőoktatási marketing folyamatok minőségügyi támogatása Koczor Zoltán - Gáti József –
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Tudományos konferencia a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról (CSR) Győr, szeptember 22. SVÁJCI MINTÁJÚ ÜTEMES MENETREND (ITF), VALAMINT.
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Összetevő- és telepítési diagram
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Budapesti liturgiai felmérés 2012 Válaszadók száma: 26 fő.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Alkalmazott egészségügyi informatika
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
A területi együttműködések fejlesztési lehetőségei Balázs Éva és Puskás Aurél TÁMOP Századi közoktatás – fejlesztés, koordináció.
A járási rendszer megújítása
A településhierarchia és a településhálózat
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A régió mint társadalmi térkategória
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A régió mint társadalmi térkategória
A közigazgatás általános kérdései
A régió mint társadalmi térkategória
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Előadás másolata:

Hálózatok és településfunkciók MRTT konferencia okt ,Szeged Korompai Attila, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságföldrajz Tanszék

Településhálózat vagy településrendszer? A településhálózat a településrendszer egy sajátos közelítésmódja Hálózati közelítésmód Rendszerszemléletű közelítésmód Elemek-kiindulási és végpontok - áramlásokat biztosító húrok -csomópontok - részrendszerek - alrendszerek - rendszerelemek Szerkezetalakítás / -megjelenítés Diagram-szerűPuzzle-szerű Modellezési kifejezésmód Mátrixok Geometriai és ilyen jellegű szimulációs modellek Matematikai, statisztikai és ilyen jellegű szimulációs modellek Hely és tér jellemző viszonya Terek helyeHelyek tere

A településfunkciók kapcsolatai A funkciók betöltésének szabályozása A funkciókat betöltő szervezetek A funkciókat betöltő egyének A funkciók igénybevételének szabályozása A funkciókat igénybevevő szervezetek A funkciókat igénybevevő egyének

A funkciókat betöltő szervezetek, egyének (szolgáltatók) és az igénybevevő szervezetek, egyének (igénybevevők) lehetséges térbeli viszonyai Önellátó (belső) hálózat szolgáltatók igénybevevők

A funkciókat betöltő szervezetek, egyének (szolgáltatók) és az igénybevevő szervezetek, egyének (igénybevevők) lehetséges térbeli viszonyai Igazgatási (hierarchikus) szerveződésű hálózat igénybevevők R2 igénybevevők R3 szolgáltatók igénybevevők R1

A funkciókat betöltő szervezetek, egyének (szolgáltatók) és az igénybevevő szervezetek, egyének (igénybevevők) lehetséges térbeli viszonyai Piaci - versengő vagy kooperatív – szerveződésű hálózat szolgáltatók R2 szolgáltatók R3 igénybevevők R1

A funkcionális hálózatok horizontális és vertikális szerveződése a területfejlesztésben Adott funkció ellátásához szükséges kapcsolatok hálózata (ágazati hálózat) – vertikális szerveződés A funkciót ellátók és igénybevevők kapcsolatát biztosító hálózat (infrastruktúra) - horizontális szerveződés Az adott funkciót ellátó egységek, területegységek hálózata – horizontális szerveződés A funkciók koncentrációja és decentralizációja gazdasági és társadalmi hozadékok konfliktusa