Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar szőlő- és bortermelő üzemek technikai hatékonysága
Advertisements

Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
John Deer a régi és az új költségszámítási rend összehasonlítása KÖZVETLEN KÖLTSÉG KÖZVETLEN KÖLTSÉG ÁLTALÁNOS KÖLTSÉG ÁLTALÁNOS KÖLTSÉG (ÁK) Régi Új gépóramunkaóra.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
TÁMOP /2/A/KMR Digitális tananyagfejlesztés a gyógypedagógus képzés BA és MA szintjén Projektmenedzser: Dr. Stefanik Krisztina Szakmai.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
A számvitel három szintje Szakmai közösségek (IASB, FASB) Állam (adószedő, infrastruktúra) Vállalati szabályozás.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Kovács Eszter tudományos segédmunkatárs,
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Dr. Tóth Péter, egyetemi adjunktus
Térszervezés a közoktatásban a statisztikai adatok tükrében A hazai helyzet reform előtt és után Gyimesi Péter MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet.
A régió kapacitásának bemutatása
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Verseny és Szabályozás konferencia
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Finta István Ph.D. tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP.
AZ ÖNKORMÁNYZATOK PÁLYÁZATI AKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA A DÉL- DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A járási rendszer megújítása
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
Ö NKORMÁNYZATI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KUTATÁS 2011.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Szerkezeti fa szilárdság szerinti osztályozása
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Példák I. Viszonyszám számítás.
Standardizálás Példák.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Környezeti hatások közgazdaságtani bevezető Minimális költség – maximális haszon példa Fonyó György.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
IV. Terjeszkedés 2..
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika Kaposvár, november Kaposvári Egyetem Készítette:
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Közüzemi szolgáltatások térségszervezése
Előadás másolata:

Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola Létezik-e optimális településméret a közüzemi szolgáltatások szempontjából?   Poreisz Veronika PhD. Hallgató Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola poreisz@sze.hu A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010

Az előadás tartalma Rövid elméleti áttekintés Korábbi empirikus kutatások Saját kutatás bemutatása Összegzés, további kutatási javaslatok TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze 1 Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

A mérethatékonyság Kibocsátás növekedésével együtt csökken a kibocsátott outputra jutó egységköltség A mérethatékonyság lehetséges forrásai: Gépesítés Specializáció Munkamegosztás Vertikális és horizontális integráció Elméletileg egyszerű koncepció, de operacionalizálása nagyon nehéz (output és költség meghatározása nehéz) Függhet-e a településmérettől a kommunális szolgáltatások lakosságarányos átlagköltsége? Nagyobb város: kisebb egységköltség, de összetettebb szolgáltató szektor, magasabb szállítási költség Nagyobb szállítási költség, növekvő ingatlanárak - nagyvárosban TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

Korábbi hazai kutatások Hazánkban kevés empirikus kutatás a témában Szétaprózott térszerkezet (Verebélyi 1993) Adminisztráció átlagköltségei különböző településméretnél (Fekete et.al. 2003) Óvodák és általános iskoláknál nincs mérethatékonyság (Fekete et. Al. 2003) Szilárd hulladékgazdálkodásban és szennyvízelvezetésben kimutatható a mérethatékonyság (Hermann et al., 1998; Kerekes, 2002). Települési önkormányzatok mérete és száma – túl széles feladatkörök okozzák a problémát (Koós – Lados, 2008) Földhivatalok összköltsége egyenesen arányos a megyék méretével (Budaházy 2013) TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

Korábbi külföldi kutatások Bőséges nemzetközi szakirodalom  ellentmondásos eredmények Konklúzió Létezik mérethatékonyság egy bizonyos kibocsátási szintig vízszolgáltatás, szennyvízelvezetés esetén (Saal et. al. 2013) A kibocsátási optimum országonként és vizsgálatonként eltérő lehet Népsűrűség figyelembe vétele (Buettner et al. 2004, Ladd 1992, Holcombe – Williams 2009) TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

Az adatbázis Vállalati (mérleg) adatok – közüzemi szolgáltatók Összeállítása komplikált, még nem teljes körű 300 hazai településre kiterjed Nagyobb és közepes méretű városok  teljes körűen Kisebb városok, települések  abszolút értelemben is jelentős számban 2011-es legutolsó adatok TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

A települések és szolgáltatók száma Település-méret (ezer fő) Települé-sek száma Mo.-on Települé-sek száma az adat-bázisban Távhő-szolgáltatás Víz Szenny-víz Ingatlan gazdál-kodás Hulladék-gyűjtés Egynél több szolgál-tatás 250- 1 5 2 100-250 8 10 13 3 15 50-100 12 7 14 30-50 21 20 6 20-30 18 11 15-20 27 24 16 10-15 54 35 7,5-10 44 25 5-7,5 96 32 17 2,5-5 329 55 34 22 -2,5 2545 60 26 Összesen 3157 293 62 204 160 120 41 TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

Mutatók 1 Árbevétel és üzemi költség hányadosa A mérethatékonyság a kibocsátás és az összköltség hányadosa alapján lenne a legjobban elemezhető. Az outputra vonatkozóan azonban nem rendelkezünk reálmennyiségekkel, csak pénzügyi mutatókkal. Számos lehetséges helyettesítő mutató közül hat, az árbevételt és a költségeket felhasználó indikátort határoztunk meg Ha a mutató értéke a település méretének növekedésével csökken, akkor mérethatékonyságot lehet feltételezni. Mutató sorszáma Rövid leírás 1 Árbevétel és üzemi költség hányadosa 2 Egy lakosra jutó üzemi költség 3 Egy alkalmazottra jutó üzemi költség 4 Egy lakosra jutó árbevétel 5 Egy alkalmazottra jutó árbevétel 6 Egy lakosra jutó alkalmazottak száma 1-es az alap, a többi már nem egyértelműen csak a mérethatékonyságot vizsgálja, inkább a méretbeli különbséget, pénzügyi mutatók vannak a bevételre és költségekre, megmutatni h Bp-nél alacsonyabb az átlagköltség, kicsiknél nagyobb, ez csak egy példa First indicator can be treated as the primary index of economies of scale. Smaller value means more cost efficient activities. Other indicators are supplements only for the broader indicator. TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze 7 Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

Üzemi költség / árbevétel Település-méret (ezer fő) Összes szolgál-tatás Távhő-szolgáltatás Víz Szenny-víz Ingatlan gazdálkodás Hulladék-gyűjtés Több szolgáltatás(holding) 250- 0,88 0,97 0,85 0,70 0,83 100-250 1,05 0,93 0,95 0,92 50-100 0,96 0,98 0,87 0,90 30-50 1,00 1,01 0,84 20-30 1,07 0,91 15-20 0,99 1,03 - 1,08 10-15 7,5-10 1,43 5-7,5 0,94 1,24 1,02 2,5-5 1,36 -2,5 1,09 Összesen TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

Eredmények A szolgáltatások egységköltségét a település mérete alig befolyásolja Csekély mérethatékonyság vagy hatékonytalanság Budapest Ötezer főnél kisebb települések Budapestnél a legkisebb a vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés bevételarányos költsége. A legkisebb településeken a szemétszállítás a legkisebb bevételarányos költségű, a távhőszolgáltatás ugyanakkor a legnagyobb. Az ötezer és 250 ezer lakos közötti kategóriáknál azonban semmilyen világos tendencia nem olvasható ki Az oka h nincs mérethatékonyság, az h másképp szerveződik, másképp néz ki a szervezet Van egy küszöbérték, ami alatt nem kell víz, szennyvíztisztítás, központi fűtés. Hamar eléri azt a szintet. TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

Összegzés, további kutatási irányok Nem beszélhetünk optimális településméretről a kommunális szolgáltatások szempontjából Az ötezer lakos alatti települések csekély költséghátrányban vannak a nagy tőkeberuházást igénylő tevékenységeknél Tovább finomítható az elemzés a következők figyelembevételével Településszerkezet és népsűrűség Lakosságszám helyett a szolgáltatást igénybevevők számának és egyéb gazdasági, társadalmi tulajdonságoknak figyelembe vétele Időbeli kiterjesztés TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze Dátum: 2017.04.04. Előadó: Poreisz Veronika

Poreisz Veronika– poreisz@sze.hu Köszönöm a figyelmet! Poreisz Veronika– poreisz@sze.hu A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010