Románia városfejlődésének tendenciái az átmenet időszakában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
A városok fejlődése és szerkezete
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Farkas Jenő Zsolt – Kovács András Donát MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Alföldi Tudományos Osztály, Kecskemét IPA LOLAMAR HUSRB/1203/213/131 WORKSHOP.
Az ajkai kistérség szakképzése. A kistérség lehatárolása.
Települések A városok.
Magyarország etnikai szerkezete
Az évi OTK Halmai Márton - TTUOMT II. évfolyam, Földrajz BSc, Idegenforgalmi szakirány
Urbanizáció a fejlődő országokban
ROMÁNIA.
Településhálózatunk, a falvak és a tanyák
TELEPÜLÉSHÁLOZATUNK. FALVAK ÉS A TANYÁK
Az urbanizáció és városaink. Mitől város egy település?  magasabb a lélekszáma és a népsűrűsége  szerepköre összetettebb  infrastruktúrája fejlettebb.
KEZDÉS!!!!!!.
Az urbanizáció és városaink
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
AZ URBANIZÁCIÓ KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Város és Falu Tantárgyfelelős: Dr
Debrecen és vonzáskörzete
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
szakmérnök hallgatók számára
Horváth István Vegyesházasságok Erdélyben Országos Kisebbségkutató Intézet Kolozsvár.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Eurobarometer, %-os jövedelemnövekedés 2,1%-os sportkiadás- növekedés.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Mányik Henrietta N5W1BY. Regionális politika fogalma A területrendszer működésébe történő tudatos beavatkozásokat jelenti. Magyarországon inkább a területfejlesztés.
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Településhálózat-fejlesztési Koncepció
Közép-Magyarország településszerkezete
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
ERDÉLY.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
Regionális gazdaságtan 7.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A vidéki térségek helyzete Romániában Készítette: Stéger Anett Földrajz BSc III
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
A településhierarchia és a településhálózat
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Népesedési folyamatok I. rész
Európai Uniós ismeretek
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
dr.Vécsei Pál Migrációs folyamatok alakulása 1949 és 2009 között
Előadás másolata:

Románia városfejlődésének tendenciái az átmenet időszakában

A múlt öröksége A múlt öröksége alacsony urbanizációs szint (54%). alacsony urbanizációs szint (54%). két eltérő jellegű urbanizációs modell: a közép-európai és a balkáni. két eltérő jellegű urbanizációs modell: a közép-európai és a balkáni. a városhálózat erős regionális differenciálódása (Erdélyben kiegyensúlyozottabb, több regionális centrummal és kevesebb városhiányos térséggel). a városhálózat erős regionális differenciálódása (Erdélyben kiegyensúlyozottabb, több regionális centrummal és kevesebb városhiányos térséggel).

Makro-folyamatok európai integráció, európai integráció, politikai demokratizálódás, politikai demokratizálódás, csökken az állam városfejlődésben betöltött szerepe, csökken az állam városfejlődésben betöltött szerepe, a gazdaság erőteljesebb globalizációja, a gazdaság erőteljesebb globalizációja,

Makro-folyamatok a vállalatok és az ingatlanpiac privatizációja, a vállalatok és az ingatlanpiac privatizációja, dezindusztrializáció, az ipar szerkezeti átalakulása, dezindusztrializáció, az ipar szerkezeti átalakulása, társadalmi változás. társadalmi változás.

Hálózati-folyamatok visszaesett Bukarest primátusi súlya, 22%-ról 16,2%-ra. visszaesett Bukarest primátusi súlya, 22%-ról 16,2%-ra. az 1968-ban létrejött új megyeközpontok továbbra is jobb helyzetben vannak. az 1968-ban létrejött új megyeközpontok továbbra is jobb helyzetben vannak. megszűnik egy települési kategória: a szuburbán község (peremközség). megszűnik egy települési kategória: a szuburbán község (peremközség).

Románia megyéi és megyeközpontjai

Hálózati-folyamatok az urbanizáció szintje 1989 és 2002 között visszaesik, 53%-ról 51%-ra. az urbanizáció szintje 1989 és 2002 között visszaesik, 53%-ról 51%-ra. a városok számának növekedése mérsékelt, az 1990-es 260-ról 266-ra 2002-ben. a városok számának növekedése mérsékelt, az 1990-es 260-ról 266-ra 2002-ben után 46 település kapta meg a városi rangot után 46 település kapta meg a városi rangot.

A városhálózat fejlődésének demográfiai viszonyai a természetes szaporulat 1995-tól negatív (-0,2‰ - - 0,6%), elsősorban a natalítás (9‰ –nél kisebb) és fertilítás csökkenése miatt. a természetes szaporulat 1995-tól negatív (-0,2‰ - - 0,6%), elsősorban a natalítás (9‰ –nél kisebb) és fertilítás csökkenése miatt. a halandóság enyhén növekedett: 1995-től 9‰ feletti értékek. a halandóság enyhén növekedett: 1995-től 9‰ feletti értékek. a belső migráció domináns formája 1997-től a város- falu migráció. a belső migráció domináns formája 1997-től a város- falu migráció.

A városhálózat fejlődésének demográfiai viszonyai csak Focşani (0,5%), két közepes-kisváros ( lakos): Mioveni (5,6%) és Năvodari (2%), illetve 17 kisváros ( lakos alatt) népessége növekedett. csak Focşani (0,5%), két közepes-kisváros ( lakos): Mioveni (5,6%) és Năvodari (2%), illetve 17 kisváros ( lakos alatt) népessége növekedett. a maradék 246 város népessége csökken. a maradék 246 város népessége csökken. A nagyvárosok népességük 6,9%-át veszítették el: Brassó (-12,1%), Konstanca (-11,4%) és Galac (-8,4%). A nagyvárosok népességük 6,9%-át veszítették el: Brassó (-12,1%), Konstanca (-11,4%) és Galac (-8,4%).

A városhálózat fejlődésének demográfiai viszonyai a közepes méretű városok népességének csökkenése intenzívebb (-8,6%): Piatra Neamţ (-14,9%), Bákó (- 14,4%) és Szatmárnémeti (-12,7%). a közepes méretű városok népességének csökkenése intenzívebb (-8,6%): Piatra Neamţ (-14,9%), Bákó (- 14,4%) és Szatmárnémeti (-12,7%). A kisvárosok ugyanolyan mértékben csökkentek mint a közepes városok. innen került ki a legtöbb növekvő lakosággal rendelkező település, másrészt itt találjuk meg a legintenzívebben csökkenő településeket: Balánbánya (-27,8%), Hobicaurikány (-20,3%), Fogaras (-19,6%), Stájerlakanina (-19,1%), Kudzsir (-18,5%), Predeal (-23,1%) stb. A kisvárosok ugyanolyan mértékben csökkentek mint a közepes városok. innen került ki a legtöbb növekvő lakosággal rendelkező település, másrészt itt találjuk meg a legintenzívebben csökkenő településeket: Balánbánya (-27,8%), Hobicaurikány (-20,3%), Fogaras (-19,6%), Stájerlakanina (-19,1%), Kudzsir (-18,5%), Predeal (-23,1%) stb.

Románia megyéinek urbanizációs szintje 2002-ben

Románia városainak népességszám szerinti megoszlása 2002-ben

A városok etnikai homogenizációja Erdélyben 1910-ben a városi népesség 55,6%- magyar, 17,6%-a román, 14,2%-a német és 9,6%- a zsidó származású. Erdélyben 1910-ben a városi népesség 55,6%- magyar, 17,6%-a román, 14,2%-a német és 9,6%- a zsidó származású ben Jászvásár 50,5%-a volt zsidó, a 12 moldvai megyeközpont 34,5%-a, a közepes- és kisvárosok 39,4%-a zsidó ben Jászvásár 50,5%-a volt zsidó, a 12 moldvai megyeközpont 34,5%-a, a közepes- és kisvárosok 39,4%-a zsidó.

A városok etnikai homogenizációja 1930-ban Erdély városaiban a magyarok vannak túlsúlyban (37,9%), a románok részaránya megkétszereződik (35%), a németek és zsidók súlya lényegesen nem változik (13,%, illetve 10,4%) ban Erdély városaiban a magyarok vannak túlsúlyban (37,9%), a románok részaránya megkétszereződik (35%), a németek és zsidók súlya lényegesen nem változik (13,%, illetve 10,4%). a II. vh. követően a zsidók részaránya az erdélyi városok népességében visszaesik (2% 1948-ban), a németek között tűnnek el a számszerűen is jelentős városi népcsoportok kategóriájából (1,6% 1992-ben). a II. vh. követően a zsidók részaránya az erdélyi városok népességében visszaesik (2% 1948-ban), a németek között tűnnek el a számszerűen is jelentős városi népcsoportok kategóriájából (1,6% 1992-ben).

A városok etnikai homogenizációja a magyarok részaránya 1992-ben 20,2%-ra csökken. a magyarok részaránya 1992-ben 20,2%-ra csökken. csak a Székelyföldön, Marosvásárhelyen (2002- ig) és egy pár partiumi kisvárosban (Szilágycseh, Nagykároly, Érmihályfalva és Nagyszalonta) maradnak abszolút többségben. csak a Székelyföldön, Marosvásárhelyen (2002- ig) és egy pár partiumi kisvárosban (Szilágycseh, Nagykároly, Érmihályfalva és Nagyszalonta) maradnak abszolút többségben.

Az új településhálózat-fejlesztési stratégia (2001) A városok hierarchiája: A városok hierarchiája: Bukarest; Bukarest; 11 regionális központ: Nagyvárad, Temesvár, Kolozsvár, Brassó, Craiova, Ploieşti, Brăila, Galac, Bákó és Jászvásár; 11 regionális központ: Nagyvárad, Temesvár, Kolozsvár, Brassó, Craiova, Ploieşti, Brăila, Galac, Bákó és Jászvásár; 81 középszintű központ: Nagybánya, Marosvásárhely, Gyulafehérvár, Csíkszereda stb.; 81 középszintű központ: Nagybánya, Marosvásárhely, Gyulafehérvár, Csíkszereda stb.; 218 kistérségi vonzáskörzettel rendelkező város; 218 kistérségi vonzáskörzettel rendelkező város;

A települések hierarchizálása rangjuk alapján és városhiányos térségek (OTT)

Az új településhálózat-fejlesztési stratégia (2001) Falvak várossá nyilvánításának feltételei: Falvak várossá nyilvánításának feltételei: lakosságszám kritérium (5000), lakosságszám kritérium (5000), gazdasági-, szociális- és infrastrukturális kritériumok, gazdasági-, szociális- és infrastrukturális kritériumok, ökológiai kritériumok. ökológiai kritériumok.

Az új településhálózat-fejlesztési stratégia (2001) a megfogalmazott feltételek alapvetően arra céloznak, hogy az új városi központok vonzáskörzeteik aránylag széles skálájú szolgáltatásokat biztosító központjaivá váljanak, csökkentve ezáltal a közszolgáltatások területi szórását és az ehhez kapcsolódó működési költségeket; a megfogalmazott feltételek alapvetően arra céloznak, hogy az új városi központok vonzáskörzeteik aránylag széles skálájú szolgáltatásokat biztosító központjaivá váljanak, csökkentve ezáltal a közszolgáltatások területi szórását és az ehhez kapcsolódó működési költségeket;

1989 után várossá nyilvánított települések