Cretin Bettina és Simon Lilla

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Advertisements

Kattintással tovább léphetsz!
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
A folyóvizek.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
A száraz kontinentális terület
Folyószabályozás a Reformkorban
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Környezeti kárelhárítás
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
A földkéreg „kérge”: a talaj
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
Magyarország tájai A Kisalföld
Hazánk tájai: Alföld.
Babay-Bognár Krisztina
Programfejlesztési Központ
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
A folyók földrajza.
Készítette: Nagy Zsanett
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Magyarország Kisalföld - Alpokalja.
Felszín alatti vizek védelme
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Klímaváltozás van, volt és lesz
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
(Ős)környezet rekonstrukciós lehetőségek Dél-Budapesten Háros-szigetCsepel-sziget Bogsch Ildikó.
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla – Ursula Schneider- Lüpkes.
A TALAJ.
Szent József Katolikus Általános Iskola
A Sió környezete és élővilága
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Magyarország természeti kincsei
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
A földrajzi övezetesség
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Drávamenti-síkság és az Ormánság
GR. SC. CSEREY- GOGA CRASNA I. Csoport I. Csoport A CSOPORT TAGJAI : -Szigeti Katalin -Pap Paula -Székely Pál -Seres Szabolcs Osztály: VIII-C A projekt.
Őriszentpéter 2010 Földrajz.
Folyók felszínformálása
Hazánk nagy folyói.
Készítette: Aradi Péter
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének fejlődése a holocénban Készítette: Győri Dániel Földrajz BSc. 3. évf.
Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Baranya István Bölcske polgármester
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Talajföldrajzi alapfogalmak
Víz Készítette: 8. osztály.
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
A Duna mederváltozásai Baja környékén
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
32. FOLYÓK.
Előadás másolata:

Cretin Bettina és Simon Lilla Szigetköz Cretin Bettina és Simon Lilla

Tartalom Szigetköz Élővilág Felszín Tájvédelmi körzet Talaj Szakirodalom Vízrajz Éghajlat

Szigetköz Szigetköz teljes egészében a Duna fiatalabb hordalékkúpján helyezkedik el. A Duna főága és a Mosoni-Duna határolja, így lényegében egy 52 km hosszú és átlagosan 7-8 km széles sziget. Területe 375 km2.

Felszín A felszín változásai a Duna elterelése után Igazi síkság, mely csekély mértékben ÉNy-DK irányban lejt. A lejtés mértéke alapján két részre, Felső- és Alsó-Szigetközre osztható. Szigetköz területén két szintet, illetve egy szintfoltot lehet megkülönböztetni: alacsonyártéri szint, magas ártéri szint, futóhomok felszínek (amelyek a magas ártér szintjét megemelik). A vízborítás több hétig is tartott minden évben. A folyók medre kavicsos és zátonyos volt. A felszín változásai a Duna elterelése után A felszín változásai a vizek partjainak környezetében jelentősek, a folyam lecsökkent vízhozama és vízszintje, valamint lecsökkent sebessége miatt. Az ártéren 1992 óta csak néhány napig volt vízborítás. A vízzel borított részek mederanyaga iszap és agyag. A mostani folyómederben a hajdani ideiglenes zátonyok szigetként kiemelkedtek, állandósultak és beerdősültek.

A Duna partvonal-változása A Duna környezetében a legfeltűnőbb a középvízi meder összezsugorodása. A mostani folyómederben a hajdani ideiglenes zátonyok szigetként kiemelkedtek és állandósultak.

Talaj összetétel A Szigetközben a talajképződés alapanyagát szinte teljes mértékben folyóvízi üledékek (allúviumok) képezték. A nyers allúviumon indul meg a talajképződés első két részfolyamata, a humuszosodás és a szerkezet-képződés. Szigetközben és környékén a talajfejlődés eredményének megtalálhatóak: öntéstalajok, réti talajok és csernozjom talajok.

Vízrajz Állóvizei: néhány állandó vizű morotvató, továbbá olyan morotvák és holtágak, amelyeket időnként elönt a víz, egyébként nádas borit. Felszín alatti vizek: Szigetközben a vízháztartás rendkívül bonyolult. Magas vízállás ugyanis nem akkor jelentkezik, amikor rövidebb ideig tartó nagy mennyiségű csapadék hullik, hanem sorozatos nedves évek esetén, a nedves időszak végén. A Szigetköz területén a fő tényező a Duna. A Szigetköz földrajzi lehatárolása is a vizekhez kötődik: a Duna és a Mosoni-Duna által közrefogott terület. A felszíni- és a felszín alatti víznek meghatározó szerepe van a táj változásaiban.

A dunacsúnyi gáton vizet engednek a Dunába A Duna elterelése óta A természetes vízjárás valamennyi szigetközi vízfolyás, folyó esetén megszűnt. 1995 májusa óta magyar-szlovák kormányközi egyezmény határozza meg, hogy a dunacsúnyi gáton mennyi vizet engednek a Dunába és a Mosoni-Dunába. A hullámtéri ágakba a Dunából vezetnek vizet záráson keresztül. A mentett oldali vízpótló csatornába a szivárgó csatornából jut víz. A dunacsúnyi gáton vizet engednek a Dunába

Ártér árvíznél Holt-Duna

Éghajlat Szigetköz éghajlata kontinentális jellegű medenceéghajlat. A hőmérséklet ingadozása nagyobb, mint a Kisalföldet környező domb- és hegyvidéken, csapadéka kevesebb, eloszlása nyári maximumot és téli minimumot mutat. A napfényes órák száma évi 1900-2000 között van. Magyarországon belül a Szigetköz is a magasabb légnyomású területek közé tartozik.

Élővilág A Szigetköz közel 400 km2-es területe nedves élőhely, melyen az egyedülálló geomorfológiai, klimatikus, talajtani és vízháztartási adottságok következtében változatos élőhelyek alakultak ki, lehetőséget teremtve gazdag és sokszínű élővilág megtelepedéséhez. Ezen az ország területének alig 0,4%-át kitevő területen például megtalálható a teljes hazai edényes flóra 47%-a, a hazai halfajok 80%-a. A Szigetköz otthont ad számos különösen ritka növény- és állatfajnak, amelyek hazánkban másutt nem fordulnak elő.

Szigetköz Tájvédelmi Körzet A Szigetközi Tájvédelmi Körzetet 1987-ben alapították a Szigetköz sajátos vízrendszerének, jellegzetes növény- és állatvilágának megóvására. A tájvédelmi körzet a Duna és a Mosoni-Duna hullámterének részeit foglalja magába. Itt élnek a Szigetköz eredeti növény- és állatvilágának maradványai.

Szakirodalom a Szigetközről Timaffy László: A Szigetköz vízrajza, Mosonmagyaróvár, 1939 Tőry Kálmán: A Duna és szabályozása, Budapest, 1952 Göcsei Imre: A Szigetköz természetföldrajza, Budapest, 1979 Magyar Tudományos Akadémia: Szigetköz - környezettudományi kutatások, környezeti állapot, ökológiai követelmények, Budapest, 1993

Források www.bosnagymaros.hu www.greenfo.hu www.szigetkozi-monitoring.hu www.szigetkoz.eu www.szigetkoz.biz www.hu.wikipedia.org/wiki/Szigetk%C3%B6z