Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Optikai adathordozók Történeti áttekintés
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.
Optikai lemezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
DISZKréten az adathordozókról
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Készítette: Simon Anett 9.c
Merevlermezek.
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Optikai lemezek jellemzői, típusai. Története Kiváltó ok Alapcél Katonai alkalmazás Thomson, DVA, ODC, Philips, Sony laser disc (LD)
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
„Én így tanítanám az informatikát”
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárolók Az optikai tároló.
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
Kiss Dávid KIDSAAI.ELTE Optikai lemezek jellemzői és típusai.
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók

Tar Balázs TABSABI.ELTE A kezdet Az optikai adattároló rendszerek fejlesztésének kezdete a hatvanas évek közepére nyúlik vissza. Az alapcél: képek nagy adatsűrűségű eszközön történő rögzítése, amelyről később optikai úton azok leolvashatóak.

Tar Balázs TABSABI.ELTE Fejlesztés A '80-as évek elején felmerült az, hogy létrehoznak egy olyan eszközt és adathordozó médiumot, amely a korábbi, mágneses elven működő adathordozók hibáit, korszerűtlenségét - a szalag nyúlása, és ebből adódó futás-egyenetlenség; a hőre és mágnesességre való nagyfokú érzékenység; kevéssé biztos adattárolási biztonság, mely idővel egyenesen arányosan romlik; nagy térfogat; kis kapacitás és viszonylagosan lassú adatelérési sebesség - kívánta véglegesen kiküszöbölni. A polgári ipar technológiai színvonalának akkori állása nem tette lehetővé, hogy a képrögzítés rendszerének polgári célú alkalmazása megtörténjen. De az elért eredmények, publikációk, szabadalmi leírások elegendőek voltak ahhoz, hogy az analóg képjeleket tároló laser disc (LD) mellett megjelenjen a perspektivikus, digitális technikát alkalmazó "lézer hanglemez", a CD-A, melyet 1982-ben szabványosított rendszerré alakított a Philips és a Sony.

A szerkezet és működése Tar Balázs TABSABI.ELTE A szerkezet és működése

Tar Balázs TABSABI.ELTE Típusai Az egyszer írható és többször olvasható tárolók a CD-WO-k (Compact Disc - Write Once). Ezt a típust csak CD-R-ként (Compact Disc Recordable), írható CD-ként emlegetjük. Újraírható, törölhető, olvasható optikai tárolók a CD-RW (650, 700 MB tárkapacitással) és a CD-MO (Compact Disc - Magneto-Optical, jellemzően 650 MB tárkapacitással) típusúak.

Tar Balázs TABSABI.ELTE Típusai A technológia fejlődésével lényeges különbségek adódtak a lemezek olvasási sebességei között. Sebesség Olvasási sebesség Elérési idő 1X 150 kb/s 400-600 ms 2X 300 kb/s 200-400 ms 3X 450 kb/s 180-240 ms 4X 600 kb/s 150-220 ms 6X 900 kb/s 140-200 ms 8X 1200 kb/s 120-180 ms 10X 1500 kb/s 100-160 ms 12X 1800 kb/s 90-150 ms 16X 2400 kb/s 80-120 ms 20X 3000 kb/s 75-100 ms 24X 3600 kb/s 70-90 ms 32X 4800 kb/s 40X 6000 kb/s 60-80 ms 52X 7800 kb/s

Tar Balázs TABSABI.ELTE DVD lemez Egy DVD lemez külsőre nagyon hasonlít a CD-lemezhez, azonban a nagyobb adatsűrűségnek köszönhetően tárolási kapacitása - az oldalak és tárolási rétegek számától függően - 7-25-szöröse a CD-knél megszokott értékeknek. A DVD lemez kapacitásának ilyen mértékű növelése a hagyományos CD több műszaki jellemzőjének megváltoztatásával érhető el. Az alapvető fizikai különbség a lemezek között, hogy a DVD-lemez mindig két, 0,6 mm vastagságú lemezből, összeragasztással készül, és akár mindkét oldalán tárolhat adatokat. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a lemez egy-egy oldalán két felvételi réteg alakítható ki.

Tar Balázs TABSABI.ELTE Blu-ray lemez Harmadik generációs optikai lemezformátum, melyet HD videó anyagok tárolására, illetve adattárolásra fejlesztettek ki. Az elnevezés utal a ibolyakék lézer használatára, melynek rövidebb hullámhossza révén lényegesen nagyobb kapacitásúak lehetnek a lemezek. A HD DVD-hez képest, mely szintén kék lézert használ, a Blu-Ray lemezek lényegesen több adatot képesek eltárolni. Egy Blu-Ray lemez rétegen 25 GB-tól kezdődően a laboratóriumokban tesztelt példányok esetében akár 100 GB adat is lehet, szemben a HD DVD 15 GB-os rétegenkénti kapacitásával.

Tar Balázs TABSABI.ELTE A jövő A tervek szerint a DVD az elkövetkező másfél-két évtizedben majd lényegesen visszaszorítja a mágneses adattárolók helyét és szerepét a világban. A DVD-videók forgalmazása mellett, azzal párhuzamosan elindult az adattároló DVD-ROM-ok értékesítése is (pl. Microsoft operációs rendszerek, Encarta enciklopédia, Linux telepítőlemez, stb.). Természetesen ha DVD-ROM meghajtóval rendelkezik a számítógépünk, a videolejátszás természetes igény: a Microsoft operációs rendszerek a Windows 98 verziótól támogatják DVD filmek lejátszását. Európában 1998 márciusában jelent meg a DVD asztali és a PC-be építhető változata.

Tar Balázs TABSABI.ELTE A jövő A DVD utódjaként jelent meg a Blu-Ray és a HD-DVD, mindkettő sokkal nagyobb tárhelyet kínál elődjénél, így nagy felbontású videók tárolására rendkívül alkalmasak. A Blu-Ray lemez (BD, Blu-Ray Disc) 12cm-es, egyoldalú és egyrétegű változata 25 GiB tárolására alkalmas, míg a HD-DVD (High-Definition DVD) kapacitása ennél kevesebb, 15 GB. Mindkettő 405 nanométeres kék lézert használ a lemez írására és olvasására.