Ahogy Önök látják… A passzívházak elterjedésének nehézségei: egy felmérés tanulságai Vértesy Mónika környezetmérnök BME VBK Környezetmérnöki szak Passzívházak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Széchényi Ferenc Gimnázium
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Az új épületenergetikai szabályozás
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Internetes bankok piacformáló hatása
Velünk egy jobb világért! Kérdőív feldolgozás Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális.
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
TDM Szakmai Nap november 21.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Korrupciós hálózatok Magyarországon különösképpen az építőiparra
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Hol tart ma a gyógyszeripari marketing? – Az orvosok megmondják
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Nulla fűtésköltségű irodaház Előre látható előnyök: Biztonságos üzemelés Alacsony környezetszennyezés Számlák és rezsi csökkenése Felértékelődő ingatlanok.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
2014.szptember 25. Bérház- és Bérlakásprogram Lakásügyi Kerekasztal Fórum Közösségi dimenziók a bérlakás programhoz ÉPÍTSÜNK MAGUNKNAK JOBB VILÁGOT Előadó:
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Az energiahatékony közbeszerzés akadályai a kínálati oldal számára Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
Előadás másolata:

Ahogy Önök látják… A passzívházak elterjedésének nehézségei: egy felmérés tanulságai Vértesy Mónika környezetmérnök BME VBK Környezetmérnöki szak Passzívházak és energiahatékony épületek szakmai konferencia, 2009. február 5.

Mi volt a felmérés célja? Megismerni az építészek felkészültségét szemléletüket jövőképüket a megrendelők tájékozottságáról alkotott véleményüket Feltérképezni a jövőbeli feladatokat

A felmérés módszerei és a résztvevők köre Interneten keresztül terjesztett kérdőív Feleletválaszolós és kifejtős kérdések Feltáró piackutatás kicsiben Építészek által kitöltött kérdőív (45 db) Válaszolók átlagéletkor 40 év különböző szakmai előmenetel vidékről és Budapestről egyaránt

a megvalósuló beruházás 60 % Mekkora az igény ma Magyarországon az alacsony energiafelhasználású házak iránt? a) nincs rá igény 0 % b) elenyésző 20 % c) nagy az érdeklődés, de kevés a megvalósuló beruházás 60 % d) mindig vannak ilyen megrendelések 0 % e) forradalmi változás előtt állunk, az igény egyre nőni fog 20 % f) nem tudom 0 %

Sorolja fel a passzívházak előnyeit és hátrányait! ELŐNYÖK Alacsony energia- felhasználás 33 % Környezetterhelés minimalizálása 23 % Alacsony üzemelte- tési költség 18 % Magas komfort szint, jó légállapot 14% Autonómia 12 % válasz HÁTRÁNYOK Magas bekerülési költség 46 % Mesterséges szellőztetés 19 % Építészeti kötöttségek 16 % Az üzemeltetés odafigyelést igényel 12 % Megvalósulása nagy energiaigényű 8 %

Milyen arányban változik az energiafelhasználás a beruházási költség függvényében? A megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy az üzemeltetéshez szükséges energiafogyasztás költségei 60-90%-kal alacsonyabbak, 40 %-uk szerint viszont „csak” 30-60% megtakarítás érhető el. A megkérdezettek 40 %-a szerint 10 - 20%, 27 %-a szerint 20 - 40% beruházási többletköltséggel 16%-a szerint pedig legalább 40 %-kal kell számolni passzívházak építése esetén.

Felkészültség… kontra igények A válaszadók 89%-ának fontos, hogy az általa tervezett ház minél kevésbé legyen környezetterhelő, de csupán 27 %-a érzi magát felkészültnek energiatudatos épületek tervezésére. Saját családi ház tervezésekor a válaszadók 82%-a túlteljesítené az érvényben lévő szabvány energiafelhasználást befolyásoló követelményértékeit.

Tervezett-e már valaha olyan házat, mely kielégíti vagy megközelíti a passzívházakra vonatkozó követelményeket? a) igen, egyet 16 % b) igen, már többet is 20 % c) nem 64 % Akik még nem terveztek ilyen házat, azok saját bevallásuk szerint többnyire (82%) azért nem, mert nem volt még rá megrendelői igény.

Mi minden derült ki a megrendelői igényekről? A passzívház koncepció alapjaival leginkább azok vannak tisztában (62%) akik már eljutottak a gondolatig, hogy esetleg ilyen házat építsenek. A megrendelőknek mindössze 40 %-a tudja, hogy az alacsony energiafelhasználásnak köszönhetően mennyivel csökkenne a rezsiköltség. A passzívházak várható beruházási költségével a megrendelőknek csak a 16 %-a van tisztában.

Csekély támogatás, jogi útvesztők A megkérdezettek több mint fele nem tudja, hogy léteznek állami támogatások, melyeket passzívházak építésénél is igénybe lehet venni, bár igaz ami igaz, ezek valóban szűkösek egyelőre. A 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendeletről a túlnyomó többség hallott már, annak fogadtatása azonban vegyes. Vannak, akik hisznek abban, hogy elősegítheti a szemléletváltást és az energiatudatosabb építészet terjedését, ám még többen kárhoztatják. A leggyakoribb kritikák: Szakmailag elhibázott és hiányos Növeli az amúgy is nagy bürokáciát Újabb lehetőséget kínál a korrupcióra

Melyek az energiatudatos építészet terjedését gátló legfontosabb tényezők? Szegénység, tőkehiány 85 % Állami támogatások hiánya 79 % Tudatlanság 73 % Érdektelenség 61 % Szakmai hozzáértés hiánya 61 % Fosszilis tüzelőanyagok támogatása 53 %

Melyek a legfontosabb feladatok a megkérdezettek szerint? 1. szakmai továbbképzés 2. állami és önkormányzati támogatások 3. közoktatás 4. lakosság tájékozottságát növelő kampányok 5. mintaprojektek 6. szabványok, rendeletek szigorítása 7. kedvezményes banki hitelek 8. fosszilis energiahordozók árát csökkentő kedvezmények megszüntetése

Összegzés a felmérés eredményéről Igyekeztem a különböző fórumok segítségével a lehető legszélesebb körben az építésztársadalmat megszólítani. Akik vették a fáradságot a kérdőív kitöltésére, valószínűleg az országos átlagnál érdeklődőbbek, illetve érintettebbek a passzívházak elterjedése iránt. A válaszadók többsége elvi síkon a környezettudatos építészeti irányzat követője, ám ez a lelkesedés a gyakorlatban még nem érvényesül maradéktalanul. Általános - nagy önkritikáról tanúskodó - vélemény: a szakmai továbbképzés elengedhetetlen a fejlődéshez. Bizonyos fokú pesszimizmust tapasztaltam, ennek leküzdése a jövő egyik fő feladata kell hogy legyen!

Vértesy Mónika Ézsé Kft vertesymoni@yahoo.com Köszönöm a figyelmet! Vértesy Mónika Ézsé Kft vertesymoni@yahoo.com