Képek használata dokumentumban Open Office Writer Segítségével Nevem: Hartmann Levente Felkészítő tanárom: Rácz Márton Iskolám: Balatonfüredi Eötvös Loránd.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
Advertisements

A prezentáció művészete
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
Szövegszerkesztési alapismeretek
A Windows használata Bevezetés.
Microsoft Office Programcsalád
Képek beillesztése, formázása dokumentumokban
Az OpenOffice Writer Választott téma Választott téma:Az OpenOffice Writer Név Név:Sipka Gergő Felkészítő tanár Felkészítő tanár:Balla Norbert Csaba Iskola.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Bevezető a tartalomjegyzékek használatába j majd a tanfolyam elindításához nyomja le az F5 billentyűt, vagy kattintson a Diavetítés > Az elejétől gombra.
Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
A Vocatude program telepítése
Készítette: Szobonya Ferenc
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
Szövegszerkesztési szabályok
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Szöveg egységei, gépelés
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
A körlevél készítésének menete
A szövegszerkesztés alapjai
Salamon Róza felkészítő tanár
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Képek beillesztése,formázása dokumentumokban Tóth Anita 8
,,Én így tanítanám az informatikát”
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Képek beillesztése, formázása dokumentumokban
A Gimp képszerkesztő program
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
OpenOffice OpenOffice Bekezdésformázás Szabó-Péter Vivien János Zsigmond Kollégium 1989 December 21 sugárút, 9 szám Felkészítő tanár: Kaupert Melinda.
Horváth István Általános Iskola
Az Excel táblázatkezelő
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Prezentáció a prezentációról
Microsoft Word Oberhuber Balázs.
A prezentációkészítés alapjai
Honlap készítés 4. óra.
Visual Basic 2008 Express Edition
Web-grafika II (SVG) 5. gyakorlat Kereszty Gábor.
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Az NVU webszerkesztő program
Kördokumentumok 1..
Grafikai elemek.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Grafikai elemek.
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
Készítette: Kiscsatári Nóra
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
Szövegszerkesztés Középszint: 60 perc, 40 pont Emelt szint: komplex feladat részeként (60 perc 30 pont)
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Prezentációk készítése
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Kedvenc szerkesztő szoftverem: WORD Készítette: BODOR PÉTER Felkészítő tanár: RAVASZ IMRÉNÉ Iskola: HERENDI NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA.
SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOK HASZNÁLATA Microsoft Photo Story.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
3. Táblázatok és diagramok
Szövegszerkesztési alapfogalmak
A kedvenc prezentáció készítő szoftverem: PowerPoint 2010
Windows és Linux Word 1 (1983) … Word for Windows (1989)
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Html parancsok.
Előadás másolata:

Képek használata dokumentumban Open Office Writer Segítségével Nevem: Hartmann Levente Felkészítő tanárom: Rácz Márton Iskolám: Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola 8230 Balatonfüred Noszlopy Gáspár u. 2.

Bevezető kérdések Használtál-e már szövegszerkesztő programot? Ha igen, melyiket? Hogyan lehetett a használt programban képeket beszúrni?

Az OpenOffice programcsomag előnyei Ingyenes Szabadon hozzáférhető, letölthető A Microsoft Office programcsomaggal egyenértékű

Az OpenOffice programcsomag előnyei Ingyenes Szabadon hozzáférhető, letölthető A Microsoft Office programcsomaggal egyenértékű

Képek beszúrása Így kell képet beszúrni. Ilyenkor mentett tételekből kell választani.

Fogalmak Menüsor Eszköztár Munkaablak diák

Képek beszúrása Képeket többféleképpen be lehet szúrni az OpenOffice-ba, akár tárhelyről, akár internetről. Most két beszúrási módszert is megtanulunk. Az egyikkel az internetről, a másikkal tárhelyről szúrjuk be a képet. Tárhely alatt fix vagy cserélhető adathordozót értünk.

Tárhelyről való beillesztés Ismét keressen mindenki egy képet a Google képek közt, és jobb egérgombbal kattintson rá, de most a „mentés másként” parancsra, majd mentsük el. Utána az Open Office-t nyitjuk meg és fent a beszúrásra kattintunk, majd a sávok közül a „kép” fölé visszük az egérkurzort, az almenüből a „fájlból”-t választjuk, és megnyitjuk a képet. Érdemes egy külön mappát létrehozni a képnek, hogy biztosan megtaláld.

Kép mérete és beállítása A kép méretét többféle módon is változtathatjuk. Először kattintsunk egyszer a képre, körülötte zöld négyzetek jelennek meg. Ha azokat húzzuk, amik a sarkokon helyezkednek el, arányosan változtatjuk a méretét, ha az él mentieket húzzuk, akkor aránytalanul változtatjuk a méretet, ez kevésbé használt módszer mert így nem lehet pontosan beállítani a méretét.

Lássuk ezt képekkel Arányos méretváltoztatás Forgatás gyakorlatban

A másik módszer a kép méretének beállítása Kattintsuk duplán a képre, ekkor megjelenik egy ablak. Itt tudjuk változtatni a kép szélességét és magasságát. Ha arányosan akarjuk változtatni a méretét, akkor be kell pipálni az „arányok megtartása ” feliratot. Így ha a kép magasságát változtatjuk akkor változik a szélessége is. Ha a rögzített méretarányt nem pipáljuk be, akkor úgy járunk, mint az előbb: ha az él menti négyzetet húzzuk, homályos lesz a kép, ha változtatjuk a szélességét, nem változik a magassága és ez fordítva is igaz!

A „kép tulajdonságai” ablak ismertetése Ebben az ablakban több módosítást is végre lehet hajtani. Például: A vonal szélességének változtatását A tulajdonságokat Forgatni is lehet pontos fokkal Sarok stílusa Style-t stb.

Szöveg körbefutása a kép körül Kattintsunk duplán a képre és ismét kidobja azt az ablakot amit az előbb, de most kattintsunk a „körbefutás”feliratra itt lehet látni hogy többféle Körbefutás is van.Például: Négyzetes Szoros Szöveg alatt/felett Szöveggel egy sorban

Szegélyek A szegélyek segítségével jobban el tudjuk választani a képet a szövegtől. Duplán kell kattintani a képre, ekkor egy ablak ugrik elő, ahol a „szegélyek” feliratra kattintunk. Itt be lehet állítani, hogy a kép körül hol legyenek szegélyek, és hogy milyen típusúak legyenek. Lehet szaggatott, pontozott, vagy simán egyenes, sőt a vastagságát is be lehet állítani ha a vonal mintájára kattintunk.

Visszavonás Néha előfordul, hogy félrekattintunk. Ilyenkor a visszavonást alkalmazzuk. Ezáltal a legutóbb kiadott parancs semmissé válik. Azonban nem szabad sorozatban sok hibát ejteni, mert csak véges számú parancsot tudunk visszavonni. Nemcsak képeknél lehet használni, hanem például ha hosszabb szöveget töröltünk ki véletlen.

Eszköztár Az eszköztárban sok ikon található, például: helyesírás ellenőrzés, nyomtatás, mentés, megnyitás. De még lehet formázni a szöveg betűtípusát, méretét, igazítását, árnyékoltságát. Az eszköztár segíti a munkánkat.

Levágás Igen hasznos parancs még a „levágás” is, főleg akkor, ha olyan képfájllal van dolgunk, aminek az egyik felén szöveg van, a másikon pedig a szükséges kép. Ilyenkor a képet az OpenOffice-ban tudjuk formázni, nem kell hozzá külön program. Kattintsunk kétszer a képre, ekkor megjelenik a már ismert ablak. Most a levágást választjuk. Megfigyelhetjük, hogy a képet tetszőlegesen lehet változtatni. Fentről, lentről, és oldalról is vághatunk le belőle.

Kérdések Milyen elemek találhatók az eszköztárban? Mit lehet változtatni a”kép tulajdonságai” c. ablakban? Mondj három fogalmat, amit az előbb tanultunk! Hogyan lehet a kép méretét változtatni? Milyen lehet egy kép szöveggel körbefuttatása? Említs 4 parancsot (Pl.: levágás), amit most tanultunk!

FORRÁSOK www.openoffice.org/download/index.html Képek: Google képek http://hu.wingwit.com/Szoftver/open-source-code/144071.html#.UuZcACe6odU http://www.szszi.hu/kozlemenyek/sajto/2005/11/15/MS_Off_OpenO/index3.html http://hu.wikibooks.org/wiki/OpenOffice/A_sz%C3%B6vegszerkeszt%C3%A9s_alapjai