Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Interaktív táblák Bevezetés.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Fontos fogalmak az informatikában.
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
Krmsaai Perifériák.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Mai Számítógép perifériák
Mai Számítógép Perifériák
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Készítette: Tömördi Péter
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Barati Viktor Perifériák.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
A perifériák általánosan
Színes világban élünk.
A grafikus megjelenítés elvei
Monitorok.
Balaton Marcell Balázs
Képek feldolgozása 7. osztály.
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Mai számítógép perifériák
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Digitális fotózás Alapok.
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
A számítógép perifériái
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Monitorok.
MONITOROK MŰKÖDÉSE KÉPEKBEN Takács Béla A MA HASZNÁLATOS FONTOSABB MONITORTÍPUSOK LCD - Liquid Crystal Display TFT - Thin Film Transistor IGZO.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Megjelenítők Sáfár József Felkészítő tanár: Czuth Éva Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
Típusok Képmegjelenítők Monitorok CRTLEDOLEDPlazmaLCD Vetítők LCD DLP Egyéb.
Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
Monitorok.
A számítógép felépítése
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
Előadás másolata:

Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia A monitor Készítette: Balogh Ákos Felkészítő tanár: Mgr. Spek Krisztina

Szerinted mit nevezünk monitornak? A, egy szupergyors internetes keresőt B, egy számítógépes kimeneti eszközt C, egy szövegszerkesztő programot

A monitor a számítógép részét képező tárgy, amin keresztül információhoz jutunk.

Hogy jut hozzánk el az információ? Az információ a bemenetei eszközök /billentyűzet,egér/ segítségével kerül a számítógépbe és a kimeneti eszközökön keresztül jut el hozzánk.Ilyen kimeneti eszköz a monitor is.

A monitort egy kábel köti össze videóadapterrel, melyhez a számítógép folyamatosan küld jeleket hogy milyen karaktert, képet, vagy grafikát kell megjeleníteni. Az adapter átfordítja ezt olyan pixelekké, melyek segítségével a monitor meg tudja jeleníteni a képet.

A legeleterjedtebb felbontás az 1024x768 pixel. A képpont információtartalmát a színe adja, ezek vörösek, kékek vagy zöldek lehetnek. A digitális feldolgozásban a pixel /képpont/ egy pont egy pixelgrafikus képen. A legeleterjedtebb felbontás az 1024x768 pixel.

Tudtad, hogy fényképezőgép vásárlásánál a Megapixeleket vesszük figyelembe? Minél nagyobb Megapixeles, annál tisztább képet fogunk kapni.

Ezeknél a monitoroknál probléma a sugárzás egészségkárosító hatása volt. A régebbi monitorok fekete-fehérek (monokrómok) voltak, de ma már csak színes monitorokat gyártanak. 

Mi a különbség? Megjelenítésük szerint megkülönböztetünk: karakteres grafikus Mi a különbség?

Karakteres: a képernyő csak karaktereket képes megjeleníteni, a képernyő karakterhelyekre van osztva, ez számítógépenként változó. Grafikus: A megjelenített kép nem csak karaktereket tartalmaz, hanem a teljes képernyőt betöltő grafikus felületet definiál, ahol a képpontokat külön-külön kezeli.

A megjeleníthető színárnyalatok száma általában 16,7 millió színt tud megjeleníteni egy monitor, de gyakran „csak“ 16,2 milliót.

Monitorok fajtái CRT LCD PDP CRT /Cathode Ray Tube/ LCD /Liquid Crystal Display/ PDP/Plazma Display Panel/ PDP

CRT Hagyományos képernyő Az első monitorok egyetlen szín árnyalatait tudták megjeleníteni A fekete-fehér mellett a sárga és a zöld színűek is elterjedtek voltak

Tudtad, hogy az CRT tévé és kamera feltalálója a magyar szármozású Tihanyi Kálmán volt?

Működő LCD monitorok 1960-ban készültek először Folyadékkristályos képernyő LCD Működő LCD monitorok 1960-ban készültek először LCD pixelek Képpontok sokaságából áll A gyártás tökéletlensége miatt előfordul, hogy „halott“ képpontokat találunk

PDP Az első példányt 1964-ben készítették el Működés az LCD-nél is egyszerűbb Használt nevén plazmakijelző A háttérvilágításért felelős fénycső 60 000 órát is kibír Ma az egyik leggyakoribb kijelző

CRT, azaz a hagyományos monitor Az alábbi kijelzőt melyik fajtába tennéd? A helyes válasz: CRT, azaz a hagyományos monitor

5 tipp, hogy ne fájjon a szem Az emberek egész napjukat a számítógép képernyője előtt a munkahelyükön töltik, majd hazaérve kezdődik az újabb fejezet. Az eredmény gyakran a fáradt és fájdalmas szem.

2. Megfelelő elhelyezkedés  A legkényelmesebb, ha kicsit lefelé kell néznünk. 1. Megfelelő világítás Egy asztali lámpa felállításával máris nagyban csökkenthetjük a szem terhelését. 3. Pislogás A képernyő hosszú nézése közben hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, pedig nagyon fontos a könnyképződéshez, ami a szem kiszáradása ellen véd.

4. Tartsunk szünetet! 20-30 perc gépezés után keressünk egy távolabbi pontot, és azt nézzük legalább fél percig! 5. Eddzük a szemet! Számtalan gyakorlat közül válogathatunk, amelyek erősebbé teszik a terület izmait.

Bizonyára hallottál te is az érintőképernyős telefonokról. Képernyője egyszerre bemeneti és kimeneti eszköz is, megtudnád mondani, hogy miért? A telefonba ujjunk segítségével adatot tudunk bejuttatni, de közben a telefon is információt nyújt számunkra, vagyis „adatot ad ki magából“.

Köszönöm a figyelmet!

Munkámhoz segítséget vettem:

Felhasznált irodalom: http://hu.wikipedia.org/wiki/Monitor http://hu.wikipedia.org/wiki/Pixel http://napidoktor.hu/cikk/105.13317/5-tipp-hogy-ne-fajjon-a-szem