Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
Advertisements

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
Kereskedelem Szakmacsoport
Megújuló energiaforrások
Öltözködés és kozmetikumok
A Föld mezőgazdasága.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A Víz Világnapja Március 22..
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
A szemét útja Gulyás Zsolt Kovács Gáborné
A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:
A megújuló energiák Készítette: Gyimesi Norbert
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Megújuló Energiaforrások
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
A NÉGY ÉVSZAK Kiss Anett 6.a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest,Rákospatak utca. 101.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Biogáz berendezések fontossága az energiaellátásban
Megújuló energiaforrás
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Aggteleki cseppkőbarlang
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
1169/2011/EU jelölési rendelet
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
Charles Augustin Coulomb Életrajza
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A kémiai biztonságról közérthetően
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Felkészítő tanár:Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola
Környezetvédelem.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Az éhezés.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Készítette: Wang Rebeka
Előadás másolata:

Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna Felkészítő tanár: Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.

Mit is jelent pontosan? A bioélelmiszer alatt azt értjük, hogy az az élelmiszer, amit magunkhoz veszünk, nincs semmiféle genetikai és vegyi anyaggal kapcsolatban. Azaz a lehető legtermészetesebb, ahogy azt a Teremtő megalkotta.

Bio Hagyomány Biogazdálkodás Hagyományos gazdálkodás Biotrágyák használata. Kevés káros anyag. Nem ültetnek egymás mellé olyan növényeket, melyeken azonos károkozók pusztítanak. Mikroelemekben, vitaminokban gazdag. Szintetikus műtrágyák, növényvédő szerek használata. Rovarölő és gyomirtó szerek alkalmazása. Hormonok, génmódosítók, antibiotikumok. Egymás mellé egyfajta növény kerül.

Biogazdálkodás részletesen A bioélelmiszert csak a biogazdálkodás állíthatja elő. Gazdálkodási forma. Nem tartalmaz a szervezetre ártalmas anyagokat. Nincsenek génmódosítók, hormonok és antibiotikumok. A kártevők megelőzése a cél, nem pedig a kiirtása.

A biogazdálkodás története A biogazdálkodás a legrégebben űzött mezőgazdasági forma. Az ipar fejlődésével, a gyors anyagi előrejutás reményében megváltozott a gazdálkodás módja. Egyre több mesterségesen előállított termék került a polcokra. A káros hatások hamar kiderültek, ezért már 1920-tól megjelentek a biogazdálkodásra vonatkozó rendeletek és törekvések.

Mi az előnye és a hátránya? A továbblépéshez kérem, kattintson a képre!

Miért érdemes bioélelmiszert fogyasztani? Mert így lehet biztosítva a természetes körforgás a Földön. Kevesebb ártalmas anyagot tartalmaz. Sokkal természetesebb ízvilágot nyújt, s ezáltal finomabb ételeket fogyaszthatunk. A kifogástalan külsejű, de ízetlen termények eltűnnek asztalainkról. Vitaminokban, ásványi anyagokban és a rákmegelőzésben fontos bioflavonoidokban gazdagon táplálkozhatunk, amire nagy szükség van.

Biopiacok Olyan piacok, ahol csakis biotermékeket lehet kapni. A termékek bio-eredete ellenőrizve van. Az árusok, illetve a termelők a biogazdálkodás szigorú rendszerében vannak. A garantáltan friss biotermékeket ezeken a piacokon érdemes megvásárolni az egyéb boltok és drogériák helyett.

Milyen termékekkel találkozhatunk a biopiacon?

Mi is tudunk biotermékeket előállítani? Engedélyezés és bejelentés nélkül hivatalosan nem tudunk biotermékeket előállítani. Saját háztartásunkban azonban alkalmazhatjuk a biogazdálkodás alapelveit. Vannak, akik saját maguknak termelik meg a szükséges zöldséget, gyümölcsöt, sőt még állattartással is foglalkoznak. Ugyan nem lesz ellátva a hivatalos „biotermék” védjeggyel, de az alapelv és a befektetett munka még értékesebbé teszi.

Otthoni gazdálkodás

Bálint gazda véleménye a biogazdálkodásról Szerinte a jövő a biogazdálkodásé Figyelni kell arra, hogy csak akkor használjunk növényvédő szert, ha erre nagy szükség van. A kiskerteseknek nem szabad a kert két fő funkcióját elválasztani, miszerint a kert nemcsak hasznos, hanem szép is. A felmelegedés miatt manapság már vannak Magyarországon olyan területek, ahol nyugodt szívvel lehet datolyát, fügét és még sok hasonló jellegű gyümölcsöt ültetni. A cikk részletesen itt olvasható: http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/mediaszereplesek/balint-gazda-a-jovo-a-biogazdalkodase.html

Jogi szabályozás Európai Unión belül, így Magyarországon is, szabályozzák a címkézést, a termékek minőségét és még sok mást. Csak jelöléssel ellátott termékeket lehet forgalomba helyezni A termelők igazolással kell rendelkezzenek arról, hogy biotermelők.

Részlet az Európai Unió szabályzásából „A géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) és a GMO-kból vagy azok felhasználásával előállított termékek összeegyeztethetetlenek az ökológiai termelés fogalmával és a fogyasztók ökológiai termékekről alkotott elképzelésével. Ezért ezeket nem lehet az ökológiai termelésben vagy az ökológiai termékek feldolgozásában felhasználni.” ( 9.) „Mivel az ökológiai állattenyésztés a termőföldhöz kapcsolódó tevékenység, az állatoknak – amikor csak lehetséges – hozzá kell jutniuk szabadtéri kifutóhoz vagy legelőterülethez.” (16.)

Részlet a magyarországi szabályokból „Valamennyi ökológiai termelést, feldolgozást, forgalmazást végző gazdasági szereplő köteles a termelés, feldolgozás és forgalmazás minden szakaszában biztosítani az Öko rendelkezések alá tartozó élelmiszerek, takarmányok, élelmiszertermelésre szánt állatok, valamilyen élelmiszerbe vagy takarmányba bekerülő vagy vélhetően bekerülő egyéb anyagok útjának nyomon követhetőségét oly módon, hogy azoknak az ökológiai gazdálkodásból történő származása igazolható legyen.” 4. § (1.) „A forgalomba hozatalra kerülő élelmiszereket vagy takarmányokat el kell látni olyan jelöléssel, amelyek lehetővé teszik a termékek e rendelet szerinti nyomon követését.” 4. § (3.)

Előnyök Nem szennyezi a talajt, a vizet Egészséges A növények nem tartalmaznak semmiféle vegyszert Kevesebb káros anyag jut a szervezetbe, környezetbe.

Hátrányok Megtermelése sokkal több anyagi forrást igényel Áruk nagyon magas Szűkebb társadalmi réteghez jut el Nem kerülhet minden nap az asztalokra Ez egy állandó életformát igényel.

Összefoglalás A természet körforgásának fenntartása a cél, valamint a salutogenetikus elv értelmében a mindenkori ember egészsége. A biogazdálkodás alapelvei szerint nem károsíthatjuk sem a természetet, sem az embert. Szükség esetén természetes gyógymódokat alkalmazni. Magas előállítási költsége miatt ösztönözni kell a kiskertekben történő biogazdálkodást.

Kérdések, melyekre mi magunknak kell választ adni… Szükség van-e a bioélelmiszerekre? Mikor lesz elérhető mindenki számára? Mi a lényeges különbség a két termelési típus között? A biotermelés előnyeit vagy hátrányait látom erőteljesebben? A megbetegítő tényezők ismerete mellett megismerem-e az egészségesség tényezőit?

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Biogazd%C3%A1lkod%C3%A1s http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikk ek/bioelelmiszerek_okopiac_az_egeszsegert/20030310172618 http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/ervek-es-ellenervek-a- bioelelmiszerek-kapcsan http://eur- lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32007R0834:HU:HT ML http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900079.FVM http://www.google.com/search?hl=hu&site=imghp&tbm=isch&source= hp&biw=1366&bih=643&q=bio%C3%A9lelmiszerek&oq=bio%C3%A9lelm iszerek&gs_l=img.3..0i24j0i10i24j0i24l3j0i10i24l3.296.7702.0.8461.19.17 .2.0.0.0.160.2138.1j16.17.0...0.0...1ac.1.2.img.iJ-H2Wqc8EM http://www.google.com/search?hl=hu&site=imghp&tbm=isch&source= hp&biw=1366&bih=643&q=biogazd%C3%A1lkod%C3%A1s&oq=biogazd %C3%A1lkod%C3%A1s&gs_l=img.3..0j0i24l9.829.3556.0.3811.14.10.0.4. 4.0.141.882.4j6.10.0...0.0...1ac.1.2.img.mnL02tonG7U