Műszaki és környezeti áramlástan I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos
Advertisements

Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem
Porleválasztó berendezések
12.1. ábra. Egykomponenesű anyag fázisegyensúlyi diagramja.
Dr. Szőke Béla jegyzete alapján Készítette: Meskó Diána
1. Földgázrendszer.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Egymáson gördülő kemény golyók
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
Veszteséges áramlás (Hidraulika)
Hővezetés rudakban bordákban
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika)
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Sebességeloszlás sima csőben, és a határréteg fogalma
Folyadékok mozgásjelenségei általában
piezometrikus nyomásvonal
Ülepítés A folyadéktól eltérő sűrűségű szilárd, vagy folyadékcseppek a gravitáció hatására leülepednek, vagy a felszínre úsznak. Az ülepedési sebesség:
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Csővezetékek tervezése László Ormos
Áramlástan Ormos László
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF VICSA szakmérnöki Vízellátás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 23.
Hőigények aránya Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Összefoglalás a 2. zárthelyihez Hőszállítás Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév november 16.
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Hőtan.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
9.ea.
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
Ideális folyadékok időálló áramlása
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
Áramlástan Áramlási formák Áramlás csővezetékben Áramlás testek körül
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Hidrológia I. 3. gyakorlat Lefolyás Gyakorlatvezető: Kiss Melinda.
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
Instacionárius hővezetés
Hő- és Áramlástan Gépei
Az áramló folyadék energiakomponensei
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Csővezetékek.
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
Összeállította: Nagy László Áramlástan Tanszék Mérés előkészítő óra II tavasz Áramlástan Tanszék H-1111.
Folyadék áramlási nyomásveszteségének meghatározása Feladatok Jelleggörbe szerkesztés A hőellátó rendszer nyomásviszonyai (Hidraulikai beszabályozás) Hőszállítás.
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
Hidrodinamika – áramlástan A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola tananyaga Vízgazdálkodásból 13.
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
BMEGEENATMH kiegészítés
Hidraulikus műveletek Az áramlás alapegyenletei
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
Kés a vízben Egy lemezélet képzelünk el, amely a sugár egy részét leválasztja. Ennek következtében a többi folyadékrész pályája elhajlik. Adott a belépő.
Fluidizáció Jelensége: Áramlás szemcsehalmazon
Előadás másolata:

Műszaki és környezeti áramlástan I. Gyakoroló feladatok V. Bernoulli egyenlet valós folyadékokra – hosszmenti veszteség tényező számítása Nikuradse-diagrammal

1. példa: Az ábrán látható kenő berendezésben  viszkozitású olaj áramlik. A be belépési veszteségtényezőt lineáris áramlás esetén be=1,2 vagy turbulens áramlás esetén be=0,05 értékkel vegye fel. Adatok: l=2 m; d=10 mm; H=1,5 m; be=1,2; =2·10-4 m2/s. Számítsa ki az olaj áramlási sebességét! A számítás során a cső egyenesnek tekinthető. Megoldás: Alkalmazzuk a veszteséges Bernoulli egyenletet az 1-es és 2-es pont között:

A nyomásveszteség jelen esetben a sebességprofil kialakulása során fellépő belépési és a fali csúsztatófeszültség által okozott csősúrlódási veszteségből áll: Tekintettel az olaj nagy viszkozitására és a cső kis átmérőjére, feltételezhetjük, hogy az áramlás lamináris lesz. A számítás során ezt ellenőrizni kell! Lamináris áramlás esetén a csősúrlódási tényező: Mindezeket figyelembe véve a Bernoulli egyenlet:

A másodfokú egyenlet kanonikus alakra hozva: Ellenőrizzük le a Reynolds-szám értékét: Tehát valóban lamináris az áramlás.

2. feladat Egy víztorony tartályába a folyadékszínt állandó H magasságú. A fogyasztást qbe térfogatáram betáplálásával pótoljuk. Adatok: l1=50 m; l2=l3=20 m; l4=20 m; d1=150 mm; d2=100 mm; 1=2=1,2; 3=2,5; qbe=18 l/s; =1,3·10-6 m2/s; ρ=1000 kg/m3. Számítsa ki a betáplálási pontban szükséges túlnyomást, adottak az átáramlott idomok veszteségtényezői és a hálózat felépítése, valamint a csőérdességi tényező értéke k=0,1 mm!

2. feladat II Az áramlási sebesség a d1 és d2 átmérőjű csövekben: A betáplálás és a fogyasztás között alkalmazzuk a veszteséges Bernoulli-egyenletet: ahol az össznyomás veszteség:

2. feladat III Nikuradse diagramból: amelyből a túlnyomás a betáplálási pontban: Hf: milyen magasan áll a víztoronyban a vízszint?

5. Példa: Stacioner áramlás, k=0,1 mm be=0,5; ρ=1000 kg/m3; =1,6·10-6 m2/s; qV=10·10-3 m3/s; ζd=0,6; p0=0,1MPa; D1=50 mm; D2=100 mm; l1=10 m; l2=15 m; h=2 m; p=? [Pa] Megoldás: Nikuradse diagramból: λ1=0,024 Nikuradse diagramból: λ2=0,023

6. Példa: Hány %-kal nő a térfogatáram, ha a cső végére a szaggatottan jelölt A2/A1=1,6 felületviszonyú, ηd=0,85 hatásfokú diffúzort csatlakoztatjuk? λ=áll.=0,04; H=8 m; D=0,05 m; l=10 m Megoldás: Diffúzor nélkül:

Diffúzorral: A térfogatáram tehát 3%-kal nő.

7. Példa: Stacioner állapot; p=3 bar; p0=1 bar; h1=2 m; h2=3 m; D=0,05 m; α=0,75; ρ=1000 kg/m3; =1,3·10-6 m2/s; qV=? [m3/s] Megoldás: A veszteséges Bernoulli egyenlet a két felszín között felírva: ahol v a D átmérőjű kivágásban lévő sebesség.

8. Példa: Hidraulikailag sima cső, stacioner áramlás, p1=1,32 bar; p0=1 bar; ρ=1000 kg/m3; d=0,05 m; H=2 m; z=2 m; L=4 m; λ=0,025; qV=? [m3/s] Megoldás: Bernoulli egyenlet a bal oldali felszíntől a kiömlésig:

9. Példa: Hidraulikailag sima cső, stacioner áramlás, p0=1 bar; ρ=1000 kg/m3; =1,3·10-6 m2/s; d1=0,05 m; d2=0,1 m; h=1,5 m; L=20 m; =0,6; ηd=0,7; qV=5·10-3 m3/s; H=? Megoldás:

Bernoulli-egyenlet a bal és jobb oldali felszín közt:

10. Példa: Hidraulikailag sima cső 10. Példa: Hidraulikailag sima cső. d1=0,1 m; d2=0,2 m; l1=l2=10 m; p1=7,5 bar; p0=1 bar; ρ=1000 kg/m3; =1,3·10-6 m2/s; H=10 m; qV=? Megoldás: A folyadék felszíne és a kiáramlási keresztmetszet között:

Iteráció, legyen: Az iteráció eredménye:

11. Példa: Stacioner áramlás 11. Példa: Stacioner áramlás. h= 2 m; l=10 m; d=0,05 m; =1,3·10-6 m2/s; ρ=1000 kg/m3; p0-pA=? Megoldás: A nyomáskülönbség meghatározásához ismernünk kell a csőben az áramlási sebességet.

12. Példa: Hidraulikusan érdes cső: d/k=20; h=2 m; l=30 m; D=0,2 m; p=2 bar; p0=1 bar; ρ=1000 kg/m3; =3,4·10-4 m2/s; qV=? Megoldás: Iteráció Nikuradse diagrammal:

13. Példa: Az ábrán látható berendezés végtelen nagynak tekinthető keresztmetszetű elosztócsövébe viszkózus folyadék (víz) áramlik be, amelyből két - egymással párhuzamosan kapcsolt – csőszálon át az ugyancsak végtelen nagynak tekinthető keresztmetszetű gyűjtőcsőbe áramlik át. A párhuzamos csövek hidraulikailag érdesek. Kérdés, hogy a csőrendszeren áthaladó teljes qV térfogatáram hogyan oszlik meg a párhuzamos csövek között (qVA és qVB)? Megoldás: Az A csőszál nyomásvesztesége: Az B csőszál nyomásvesztesége:

A veszteségekben a kilépési veszteségek is bennfoglaltatnak A veszteségekben a kilépési veszteségek is bennfoglaltatnak. Mivel az elosztó és gyűjtőcső igen nagy keresztmetszetű, bennük egyenletes nyomáseloszlást tételezhetünk fel. Ezért kell, hogy legyen. Ebből a feltételből a párhuzamos csőszálakbeli sebességek aránya: