Levegőtisztaság-védelem 9. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Advertisements

Levegővédelmi jogszabályi előírások alkalmazása a megújuló energiaforrás engedélyezése során, különös tekintettel a biogáz-, biofermentáló üzemekre és.
Az új épületenergetikai szabályozás
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
monitoring rendszerek
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Állam munkavédelmi feladatai
A környzetjogi szabályozás módszere. A szabályozás lényege (különösen a jogi szabályozásé), hogy nem organikus, természetes módon fejlődik, hanem szabályok.
Természeti erőforrások védelme
Előnyök és alkalmazási területek
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Környezeti kontrolling
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Bemutatkozás Ágosrton Csaba1 – Béres András2
Némethy Tímea igazgató ATI-KTVF
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Felszín alatti vizek minősítése
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
EU szabályozás Légszennyezettség. EU szabályozás: Légszennyezettség A légszennyezettség csökkentésére számtalan európai rendelet és jogszabály létezik,
Levegőtisztaság védelme
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
OKIR - LAIR Levegőtisztaság-védelmi Információs Rendszermodul
Fővárosi Vízművek Zrt. és a vízbázisok védelme
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Levegőtisztaság- védelem 6. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozása.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI JOGSZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSI.
TÁJÉKOZTATÁS TÁJÉKOZTATÁS A LEVEGŐTISZTASÁG - VÉDELEM ÚJ SZABÁLYOZÁSÁRÓL március 8. Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
CÍM: 1081 Budapest, Alföldi u. 7. TEL.: FAX: WEB: A Budapesti Hulladékégető Mű.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

Levegőtisztaság-védelem 9. előadás Az emisszió jogi szabályozása, BAT-elv, emissziós határérték típusok. Ipari technológiák határértékei. Védelmi övezetek.

Emisszió jogi szabályozása 4/2011. (I. 14.) VM rendelet A levegőterheltségi szint határértékeiről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről. 10/2001. (IV. 19.) KöM rendelet Az egyes tevékenységek és berendezések illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról. 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet A 140 kWth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről. 2011. november 7.

Emisszió jogi szabályozása 32/1993. (XII. 23.) KTM rendelet A helyhez kötött földgázüzemű gázmotorok technológiai kibocsátási határértékeinek és azok alkalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról. 3/2002. (II. 22.) KöM rendelet A hulladékok égetésének műszaki követelményeiről, működési feltételeiről és a hulladékégetés technológiai kibocsátási határértékeiről. 10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet Az 50 MWth és annál nagyobb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések működési feltételeiről és légszennyező anyagainak kibocsátási határértékeiről. 2011. november 7.

BAT-elv Best Available Techniques – elérhető legjobb technika. A BAT alapú engedélyezési rendszerek alkalmazásának egyik alapfeltétele a működő létesítmények környezeti teljesítményének, valamint a legújabb megoldások naprakész ismerete. Ennek biztosítása érdekében az Európai Bizottság dolgozza ki az ún. BREF dokumentumokat (BAT Referencia Dokumentumok). 2011. november 7.

BAT-elv Először fel kell mérni az iparág környezeti hatásait, ehhez át kell tekinteni a teljes technológiai folyamatot, és külön-külön vizsgálni, hogy azoknak milyen környezeti hatása lehet. A következő lépés a „BAT” meghatározásakor megfontolandó technikák felkutatása, kiválasztása. 2011. november 7.

BAT-elv A technikákat a következő általános szerkezet szerint tekintik át: • A technika leírása, beleértve az alkalmazhatóságát új és meglévő létesítmények esetében • Az előnyök és hátrányok • A fő kibocsátási értékek • Kereszthatások • Gazdaságosság • Referencia üzemek • Referencia irodalom 2011. november 7.

BAT-elv Áttekintik az egyes, környezeti szempontból ké-nyes anyagok helyettesítésének lehetőségét, végig-mennek a technológia egyes lépésein, felmérik a lehetőségeket, majd javas-latot tesznek az elérhető legjobb technikákra. A BAT Referencia dokumentumokat rendszeresen felülvizsgálják, a legújabb kutatási eredmények, technológiai fejlesztéseket figyelembe vétele érdekében. 2011. november 7.

Az elérhető legjobb technika meghatározásának szempontjai BAT-elv Az elérhető legjobb technika meghatározásának szempontjai Az elérhető legjobb technika meghatározásánál figyelembe kell venni különösen a következő szempontokat, az intézkedés valószínű költségeit és előnyeit, továbbá az elővigyázatosság és a megelőzés alapelveit is: 1. kevés hulladékot termelő technológia alkalmazása, 2. kevésbé veszélyes anyagok használata, 3. a folyamatban keletkező és felhasznált anyagok és hulladékok regenerálásának és újrafelhasználásának elősegítése, 2011. november 7.

BAT-elv 4. alternatív üzemeltetési folyamatok, berendezések vagy módszerek, amelyeket sikerrel próbáltak ki ipari méretekben, 5. a tudományos ismeretekben és ezek megértésében rejlő technológiai előnyök és változások, 6. a szóban forgó kibocsátások természete, hatásai és mennyisége, 7. az új és a meglévő létesítmények engedélyezésének időpontjai, 8. az elérhető legjobb technika bevezetéséhez szükséges idő, 2011. november 7.

BAT-elv 9. a folyamatban felhasznált nyersanyagok (beleértve a vizet is) fogyasztása és jellemzői és ezek energiahatékonysága, 10. annak igénye, hogy a kibocsátások környezetre gyakorolt hatását és ennek kockázatát a minimálisra csökkentsék vagy megakadályozzák, 11. annak igénye, hogy megelőzzék a baleseteket és a minimálisra csökkentsék ezek környezetre gyakorolt következményeit, 2011. november 7.

BAT-elv 12. a magyar környezetvédelmi háttérintézmény vagy a nemzetközi szervezetek által közzétett információk, továbbá az Európai Bizottság által a tagállamok és az érintett iparágak között az elérhető legjobb technikákról, a kapcsolódó monitoringról és a fejlődésről szervezett információcserének a Bizottság által közzétett tapasztalatai. 2011. november 7.

Emissziós határérték típusok Technológiai kibocsátási határértékek általános technológiai kibocsátási határértékeket szennyezőanyag csoportokra határozzák meg a szennyező anyag fizikai, kémiai és a környezetre gyakorolt hatása alapján (szilárd: O, A, B, C; szervetlen anyagok: A, B, C, D; szerves anyagok: A, B, C; rákkeltő anyagok: A, B, C). Minden technológia forrása ide tartozik, ami nem eljárásspecifikus és nem egyedi határértékkel szabályozott. 2011. november 7.

Emissziós határérték típusok 2011. november 7.

Emissziós határérték típusok 2011. november 7.

Emissziós határérték típusok 2011. november 7.

Emissziós határérték típusok eljárásspecifikus technológiai kibocsátási határértékek olyan technológiákra amelyek fejlettségi szintje bizonyos szennyezőanyagok tekintetében szigorúbb vagy enyhébb határértékek betartását teszi lehetővé. Az adott eljárás meghatározott anyagaira alkalmazható, az egyéb szennyező anyagokra az általános technológiai kibocsátási határértékeket kell alkalmazni. Ilyen eljárások pl.: cementgyártás, üveggyártás, aszfaltkeverés, cukorgyártás, növényvédőszer gyártás, klórgyártás, kéngyártás, acélgyártás, fémolvasztás, termékek festése, faforgácslap gyártás, szemestermény szárítás, húsfüstölés, belső égésű motorok tesztelése, hegesztés ill. plazmavágás …) 2011. november 7.

Emissziós határérték típusok egyéb technológiai kibocsátási határértékek (külön jogszabállyal szabályozottak) pl.: - tüzelőberendezések, - hulladékok égetése, - VOC felhasználás, - gázmotorok. Egyedi kibocsátási határértékek Jogszabályban meghatározott esetekben a környezetvédelmi hatóság határozatban állapítja meg. 2011. november 7.

Emissziós határérték típusok Össztömegű kibocsátási határértékek Adott területre, termelési ágra, szennyező forrás csoportra megállapított szennyezőanyag összmennyiség. Cél: fokozatos, tervszerű szennyező anyag mérséklés. Külön jogszabályok állapítják meg. 2011. november 7.

Ipari technológiák határértékei 4/2011. (I. 14.) VM rendelet A levegőterheltségi szint határértékeiről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről. 7. számú melléklet. 2011. november 7.

Ipari technológiák határértékei 2011. november 7.

Ipari technológiák határértékei 2011. november 7.

Ipari technológiák határértékei 2011. november 7.

Ipari technológiák határértékei Korábban említett, külön jogszabályok (hulladékégetés, gázmotorok, VOC felhasználás, erőművek) 2011. november 7.

Ipari technológiák határértékei 2011. november 7.