Operációs rendszerek gyakorlat 2010. 02.15. Fájlműveletek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Programozási feladatok
Operációs Rendszerek I.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Virtuális méréstechnika levelező Mingesz Róbert 5. Óra MA-DAQ – Műszer vezérlése November 26.
A számítógép alapegységei
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Bevezetés a Java programozásba
Mérés és adatgyűjtés Kincses Zoltán, Mingesz Róbert, Vadai Gergely 10. Óra MA-DAQ – Műszer vezérlése November 12., 15. v
Operációs Rendszerek Példák
Virtuális méréstechnika MA-DAQ műszer vezérlése 1 Mingesz Róbert V
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Fájlrendszerek: Linux EXT Csernik Márió 9.A.
A Java programozási nyelvSoós Sándor 1/28 Java programozási nyelv 10. rész – Input/output kezelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai.
Scriptnyelvek 9. gyakorlat Papp Gyula április 29.
2012. március 7. Paulik Áron Prog szakkör.
Jogosultságkezelés.
Operációs rendszerek gyakorlat 3. Gyakorlat Vakulya Gergely.
Operációs rendszerek gyakorlat 5. Gyakorlat Vakulya Gergely.
Operációs rendszerek gyakorlat 6. Gyakorlat Vakulya Gergely.
Ismerkedés az Intézővel
MOS integrált áramkörök Mikroelektronika és Technológia BME Elektronikus Eszközök Tanszéke 1999 október.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
KÉSZÍTETTE: LENKES DÁNIEL Parancssori feladatok. Alapfeladat Ismerkedjünk meg az „alap” parancsokkal, standard input-, output- és errorral  ls  find.
Funkcionális programozás 2. gyakorlat
Mappák és állományok kezelése
Hálózati beállítások és szolgáltatások
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Web-grafika II (SVG) 9. gyakorlat Kereszty Gábor.
Java programozási nyelv Filekezelés
Java programozási nyelv Adatbekérés konzolról
Rodek Lajos munkája alapján (Szegedi Tudományegyetem)
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
Objektum orientált programozás
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Az operációs rendszer feladata
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Mappa- és fájlműveletek
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
SZOFTVEREK (programok)
Robotok üzembehelyezése. A minimális biztonsági távolságot az érvényes szabványok adják meg. Ha a veszélyes területen a veszély alacsony, a minimális.
Kép készítése számítógép segítségével
Fájlkezelés Programozási tételek
Bevezetés az informatikába 3. előadás Software alapismeretek II Operációs rendszerek 1. A DOS operációs rendszer.
Biztonság és védelem. AppArmor Alkalmazás biztonsági modul a Linux kernelhez Az Immunix fejlesztette ki A biztonsági szempontból sebezhető alkalmazásoknak.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Az operációs rendszer feladatai
Fájlrendszerek.
Cím elrendezés Alcím.
01. GYAKORLAT Futófény.
Operációs rendszerek I.
Cím elrendezés alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezése képpel
5 tipp a munka egyszerűsítésére
B M Java Programozás 5. Gy: Java alapok IT A N Adatkezelő 1.rész
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés alcím.
Cím Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím elrendezés Alcím.
Cím és kép elrendezés Alcím
Előadás másolata:

Operációs rendszerek gyakorlat Fájlműveletek

Speciális eszközök, fájlok /dev – fájlon keresztüli hozzáférés eszközökhöz /dev/hda1 – első IDE csatornán lévő merev lemez első partíciója /dev/hdb2 – ??? /dev/fd0 – ??? /dev/null – „fekete lyuk” /dev/zero – „csupa nulla” Első floppy Második IDE-n lévő merevlemez második partíciója

Rendszerinformáció /proc/cpuinfo /proc/meminfo /proc/version /proc/uptime Próbáljuk ki az uptime parancsot! Feladat: Irassuk ki ezen fájlok tartalmát, és böngésszük át!

Csatornák Szabványos bemenet Szabványos kimenet Szabványos hibacsatorna

Átirányítás < : standard input fájlból > : standard output fájlba >> : standard output fájlba hozzáfűzés << : standard input adott szövegig

Példa Parancs < állomány bemeneti csatorna $ mail root <main.c $ ls -l > lista $ ls -l >> lista Parancs > állomány kimeneti csatorna

Átirányítás duplikálás Mind a hibaüzenetet, mind a kimenetet átirányíthatjuk n: melyik fájlt m: melyik fájlba Pl.: cat lista 1> &2 cat lista 2> hiba 1> &2 n > &m

Feladat Irányítsuk át a csoport fájl (/etc/group) tartalmát egy saját fájlba, melynek neve legyen sajat_csoport! Ellenőrizzük! Készítsünk egy fájlt szem_adat néven, mely tartalmazza a személyes adatainkat. Fűzzük hozzá a szem_adat tartalmát a sajat_csoport tartalmához! Ellenőrizzük!

Feladat Hozzunk létre fájlt úgy, hogy begépeljük a tartalmát, és nem a Ctrl+C-re lép ki, hanem mikor begépelünk egy adott szöveget, pl. VÉGE. Segítség: szabványos kimenetnek a fájlt jelöljük meg (cat >fajlnev) és a bemenetnek pedig az adott karaktersort, hozzáfűzéssel (<<VÉGE) $cat >fajlnev <<VÉGE Szöveg szöveg VÉGE

Összetett feladat Tároljuk az etc könyvtárban található fájlok listáját egy etc_listam nevű fájlban a saját könyvtárunkban. Nézzük meg a tartalmát! Másoljuk át a fájl tartalmát az etc_listam2 nevű fájlba a cp parancs használata nélkül! (Segítség: használjunk átirányítást)

Csővezetékek Egyik program kimenete a másik bemenete jele:| (AltGr+W) Pl.: $ ls | cat Próbáljuk ki: $ ls –l /usr/lib $ ls –l /usr/lib | more

WC parancs wc - word count Nézzük meg a parancs működését, kapcsolóit! Mit ad eredményül a következő parancssor? $ cat /etc/passwd | wc Feladat: Számoljuk meg, hoyg hány szó van az etc_listam nevű fájlban?

Linkek Link létrehozása ln paranccsal Fajtái: 1.Közvetlen link - hard link (jele: -) Létrehozása: $ ln mire linkneve 2.Közvetett - szimbolikus link – soft link (jele: l) Létrehozása: $ ln –s mire linkneve

Feladat Hozzunk létre közönséges és szimbolikus linkeket egy fájlra, a nevük legyen sajat_link, sajat_s_link! Nézzük meg a létrehozott fájlok tulajdonságait (különösen a fájltípust, hivatkozás számot)! Próbáljuk törölni fájlt, amire hivatkozunk, illetve a linkeket külön-külön! Mit tapasztalunk?