FRANCIA ETIKETT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Advertisements

Mondások férfiaktól, nem csak férfiaknak.
Francia etikett.
Viselkedési szabályok
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Készítette: Péterfi Csaba Attila
Készítette: Trubin Beáta
Közösségi oldalak használata
Diplomáciai protokoll és etikett 10.
Készítette: Nagy Alexandra
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
Etikett és protokoll 3 – Tóth Attiláné dr.
Olaszország Legfontosabb Protokolláris Sajátosságai
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Japán és amerikai üzleti partnerrel
Az állásinterjú legfontosabb „aranyszabályai”
A NYILVÁNOSSÁG KELEPCÉI A közoktatás-vezetők protokollja
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Albert Einstein idézetek.
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
2008/09 Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna tanár Eszterházy Károly Főiskola
Zsikazsu Emlékkönyve.
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
Albert Einstein idézetek.
Női önbizalom....
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Közösségi portálok használata
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Vadászetika.
Közösségi oldalak használata
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Készítette: Antal Adrienn
BOHÓCOK ÉS BÖLCSESSÉGEK.
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
AUTOMATIKUS VETITÉS ! A bőlcs öregkor akkor jön el, amikor annyira egyedül vagy,hogy csak magaddal tudsz vitatkozni.
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
Szülőhazám! Zenével:.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Diplomáciai etikett és protokoll
Olvasd lassan és csendben!.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
Viselkedéskultúra.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Könyvtári protokoll Fodor Péter előadása október 6.
EURÓPAISÁG – HITELESSÉG – PROTOKOLL Bevezetés
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
A pontos idő: 18:58.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Olvasd lassan és csendben!
Énekel: Zdenka Lorencová
Az Élet Igéje szeptember.
Bölcsességek, aforizmák
Névjegy és névjegykártya használat
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Üzleti etikett és protokoll az USA-ban
Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai
A római férfiak viselete
Alexander Fleming igaz története.
Tantra Indiából
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
KONFLIKTUSKEZELÉS, KÉSZSÉGFEJLESZTÉS
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
Női ‚Dresscode’ Az elvárt öltözék protokollja.  White Tie  lehető legelegánsabb öltözet  kötelező az estélyi ruha könyékig érő kesztyűvel  Black Tie.
Előadás másolata:

FRANCIA ETIKETT

„Egy  bolond százat csinál" - jellemezhetnénk a  francia etikett világának utánzását Ma már csak mulatni lehet a 17. század megtörtént esetein: amikor az uralkodó vendéghajjal fedte be kopaszodó fejét, az előkelő világ férfiúi egy csapásra elkezdtek parókát hordani.  Amikor XIV. Lajos egy orrműtét után sebkötéssel az arcán jelent meg a nyilvánosság előtt, vagy harminc főnemes igyekezett a legkülönfélébb módokon utánozni az uralkodó szokatlan külsejét. Ha egy király bőrbetegsége miatt egyszer levágatta a haját, másnap nemcsak az udvaroncok és az egész udvar, hanem a meghívott előkelő férfisereg is kopasz fejjel jelent meg a fogadáson.

Maga az etikett (etiquette) szó francia eredetű, a magyar nyelvben 1789 óta létezik, már Kazinczy Ferenc is használta e formában. A társadalmi érintkezés, viselkedés formáinak, szabályainak előkelő körökben (pl. a diplomáciában) megszabott, s rendszerint megmerevedett rendszere.

Sok tekintetben az etikett szülőhazája Sok tekintetben az etikett szülőhazája. Miként a francia nyelv a diplomáciai érintkezés eszközévé vált, akként a francia etikett és protokoll szabályai is átmentek a nemzetközi gyakorlatba. A francia nyelv nagyon udvarias, ha franciául beszélünk, erre okvetlenül fordítsunk gondot. A franciákkal egy bizonyos fokig könnyű személyes, sőt jó kapcsolatokat létesíteni, de náluk is – akárcsak az angoloknál – fennáll a külfölditől való elkülönülés. Francia földön az üdvözlés, a köszönés szívélyesebb, mint az angoloknál vagy a németeknél. Jó ismerősök, barátok között nem ritkaság az arcra adott puszi, az összeölelkezés. A kézcsók ismeretes, de nem használatos.

A megszólítás Monsieur, Madame, esetleg - ha szemlátomást nagyon fiatal a megszólítandó hölgy - akkor Mademoiselle. Bemutatkozásunkat követően e szavakat a családnév követi. Nem illik üzleti partnerünket keresztnevén szólítani, és ott szigorúan kötelező a magázás. A kézfogás módjában a franciák igazán hűen reprezentálják az európai illemtant, nem fordulhat elő tehát, hogy férfi nyújtson előre kezet nőnek. Bemutatkozáskor és távozáskor mindenkivel kezet kell fogni, de sem a kézszorítás, sem a kéznek a rázogatás nem szokás. Roppant fontos dolog, hogy emlékezzünk arra, aznap már kivel ráztunk kezet, mert a franciák rút és modortalan dolognak tartják, ha valakivel kétszer fognak kezet ugyanazon a napon. Ez olyan, mintha nem figyeltek volna az illetőre eléggé az első alkalommal. Általános jó tanácsunk arra, hogyan szabaduljunk meg a kellemetlen, hosszan tartó kézrázástól: nyissuk ki a kézfogásban a tenyerünket, így a partner abbahagyja a hosszú és szokatlan kézfogást!

A pontosság meghíváskor és különösen a hivatalos érintkezésben kötelező. Az üzleti életben, az öltözködésben a franciák a hagyományos sötét öltöny, világos ing és nyakkendő hívei, a nők általában klasszikus kosztümöt viselnek. Egyértelműen kerülni kell a sportos öltözetet. Még ha lakásra hívnak is bennünket, viseljünk öltönyt, kosztümöt! Ha lakásra hívnak meg vacsorára (ami egyébként nagy kitüntetés), a háziasszonynak feltétlenül küldjünk virágot, de soha ne rózsát! Kötetlenebb alkalmakkor a néhány perces késést nem tekintik sértésnek.

Ha nem vagyunk tájékozottak a borfajtákat illetően, hagyjuk, hogy francia házigazdánk vagy vendégünk válasszon! Választását dicsérjük meg! Jó tudni, hogy a salátát a főétel után tálalják, és nem illik azt vágni: a salátalevelet hajtogassuk össze, és úgy szúrjuk a villánkra. Mind a tárgyalásokra, mind az étkezésre több időt szánjunk! A franciák nem hívei a gyors döntésnek és a gyors étkezésnek. Saját nemzetük történelmét és művészetét ismerik a franciák, szeretik, de kevés érdeklődést tanusítanak más országok földrajza, történelme, művészete iránt. Nagyon büszkék törétnelmükre, Franciaország dicsőséges múltjára. Nem szívesen beszélnek anyanyelvükön kívül más nyelvet. A világszerte ismert és követett francia konyha híres, eltér a magyar konyhától abban, hogy kerüli az erős ízeket.

Szigorúan betartják az etikett szabályait, és meg vannak győződve arról, hogy bizonyos dolgokat nem szokás nyilvánosan csinálni. A francia férfiak például sohasem fésülködnek az utcán, s a nők sohasem igazítják meg a sminkjüket a nagy nyilvánosság előtt. Lehet akármilyen kánikula, mégsem szabadulnának meg egy réteg ruhadarabtól, ha az utcán sétálnak. (…) Egyetlen kivétel van ez alól, mégpedig a Férfihólyag Ürítése. A francia férfiak mindenhová pössentenek - az utak mentén (akár forgalommal szemben vagy háttal neki), folyókba, tavakba és csatornákba, fák, avagy bokrok alá, lámpaoszlopok tövébe, boltok, garázsok vagy pályaudvarok mögé. Pössentenek cigarettázás, beszélgetés, horgászás vagy kertészkedés, karburátor-szerelés, cementkeverés vagy lófuttatás közben is… Egy Franciaországba látogató turista a tengerparton időzött. Éppen éjfél volt. A tenger csöndesen hullámzott, a telihold ragyogott. Már-már a Paradicsomban érezte magát, amennyire egy földi halandó teheti még a síron innen. Ekkor a sötétből felbukkant három francia férfi és belehugyozott az óceánba. A varázslat azonmód megtört. Turistánkat leginkább az kavarta fel, hogy mindhárman barátságosan (bonne nuit-t, jóéjszakát!) kívántak neki, sliccükön felhúzták a cipzárt, majd beleolvadtak az éjszakába.