NUMERIKUS MÓDSZEREK II

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízminőségvédelem HF-hez kiegészítések
Advertisements

CSATORNAMÉRETEZÉS Egy adott vízhozam (Q) szállításához szükséges keresztszelvény meghatározása a cél, műszaki és gazdaságossági szempontok figyelembevételével,
Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
Adatelemzés számítógéppel
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Érzékenységvizsgálat
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
A korlátozott síkbeli háromtestprobléma
Térbeli infinitezimális izometriák
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Vízmozgások és hatásaik a talajban
Ideális kontinuumok kinematikája
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
III. előadás.
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
Folyadékok mozgásjelenségei általában
piezometrikus nyomásvonal
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Lineáris egyenletrendszerek megoldása
Csővezetékek tervezése László Ormos
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF VICSA szakmérnöki Vízellátás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Transzportfolyamatok II. 3. előadás
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Ideális folyadékok időálló áramlása
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
A derivált alkalmazása a matematikában
Kenyér kihűlése Farkas János
A vízfolyás-szabályozás alapjai Az áteresz-tervezés elve Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék.
Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Integrátorok alkalmazása a számítógépes szimulációban
Lakosság létszámának változása Farkas János
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Az áramló folyadék energiakomponensei
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
Egyenletes vízmozgás prizmatikus medrekben
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Elvárásoknak való megfelelés Tervezés szilárdságra Végeselem módszer Termékszimuláció tantárgy 5. előadás március 25. Előadó: Dr. Kovács Zsolt.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Szerkezetek Dinamikája
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
Kontinuum modellek 1.  Bevezetés a kontinuum modellekbe  Numerikus számolás alapjai.
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
Hidrodinamika – áramlástan A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola tananyaga Vízgazdálkodásból 13.
Áramlástani alapok évfolyam
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Numerikus differenciálás és integrálás
III. előadás.
Előadás másolata:

NUMERIKUS MÓDSZEREK II Permanens felszíngörbe számítás prizmatikus és természetes medrekben

Permanens felszíngörbe számítás prizmatikus medrekben A felszíngörbe numerikus maghatározása akkor lehetséges, ha ismerjük a nyílt felszínű csatorna (vagy vízfolyás) keresztszelvényeinek alakját, az érdességi tényezőt, a hossz mentén állandó vagy változó vízhozamot és a legalsó szelvény vízszintjét (áramló vízmozgás esetén!).

A felszíngörbe számításának matematikai modellje és számítógépes algoritmusa A matematikai modell felállítása

A matematikai modell felállítása Kiindulás: A permanens áramlás teljes keresztszelvényére kiterjesztett Bernoulli-egyenlet:

A képletben szereplő tényezők: 1 és 2 - alsó indexek az egyes hidraulikai jellemzők vízfolyás irányában a felső ill. az alsó értékére utalnak, valamint Z - a vízszint a viszonyítósík felett, p - a nyomás, v - a szelvény középsebessége,  - az egyenlőtlen sebességeloszlást figyelembe vevő tényező (diszperziós- vagy Coriolis tényező),  - a folyadék fajsúlya, g - a nehézségi térerősség, hv - az 1-2 szakaszon az energiaveszteség.

Tüntessük fel az előbbi ábrán az energiavonalat is! Lagrange szerint: ha az energiavonal folytonos és a x tartományban folytonosan differenciálható. - az energiavonal átlagos esése az 1-2 szakaszon, - az 1-2 szakaszon az energiavonalat egy közbenső i pontban érintő egyenes esése.

A két szelvény (1-2) közötti energiaveszteség: Chézy szerint ebből következően: itt: az energiaveszteség:

Egyszerűsítések - a nyílt felszínről lévén szó p1 = p2, - megfelelően kicsi x távolságot választva, a szelvények közötti sebességváltozástól eltekinthetünk, azaz - a C sebességi tényezőre alkalmazhatjuk a Manning-Strickler-féle összefüggést

A Bernoulli-egyenlet ezek után: Marad tehát Ebbe hv-t behelyettesítve: Figyelembe véve, hogy

Áttérve infinitezimális hosszúságokra Állandó S0 fenékesést véve az ábra jelölései alapján:

a matematikai modellt jelentő differenciálegyenlet - elsőrendű nemlineáris közönséges differenciál egyenlet - analitikus megoldása a legegyszerűbb négyszögszelvény esetében sem lehetséges - közelítő numerikus módszert kell alkalmazni

Számszerűsítsük a feladatot! B0= 2,0 m - a fenékszélesség,  = 1,5 - a rézsűhajlás, S0= 0,0001 - a mederfenék esése, k = 40 m1/3/s - a Manning-Strickler-féle simasági tényező, és Q = 6,28 m3/s - a vízhozam. A határfeltétel a legalsó szelvény vízszintje h0 = 1,8 m

A feladatot szemléltető ábra

Megoldási módszerek Az alapegyenlet: Ezt kell integrálnunk x0 és x1 intervallumban: A bal oldal egyszerűsítve és megoldva:

Megoldási módszerek Ezt behelyettesítve az általános formula: Kétféle numerikus módszer jöhet szóba: Prediktor-korrektor módszer Runge-Kutta módszer

Prediktor-korrektor módszer Prediktor lépés az Euler-Cauchy-féle közelítés: Korrektor lépés előtt számítjuk a következő középértéket: Az újabb közelítés:

Runge-Kutta módszer - Pontosabb numerikus integrálás pontosabb megoldást ad. - Trapézszabálynál nagyobb pontosságot ad a Simpson-formula. - Előnyei, a nagy pontosság és a stabilitás. - Hátránya a viszonylagos komplikáltsága, nagy számítási igénye.

PERMANENS FELSZÍNGÖRBE SZÁMÍTÁS TERMÉSZETES MEDREKBEN - A gyakorlati esetek igen nagy százalékában a természetes vízfolyásokon a prizmatikusság nem teljesül - Kvázi permanens egyenletes felszíngörbe alakul ki. - Vízszintszabályozó műtárgy (duzzasztómű, fenéklépcső, stb.) beépítésekor fokozatosan változó vízmozgás alakul ki. (duzzasztási vagy süllyesztési görbék)

A feladat Legyen adott egy L hosszúságú folyószakasz, ismert geometriai és érdességi adatokkal, melynek alsó szelvényében a vízszint egy duzzasztóművel szabályozható. Határozzuk meg különböző vízhozamok és az alsó szelvény különböző vízszintjei esetén a műtárgy fölött kialakuló felszíngörbéket!

Alapegyenlet A hossz mentén változó medret kisebb szakaszokra osztjuk fel. A szakaszokra az energia egyenletet írjuk fel, és azt fokozatos közelítéssel oldjuk meg. Kiindulási egyenletünk az áramlás teljes szelvényére kiterjesztett Bernoulli-egyenlet permanens alakja:

Egyszerűsítések - a nyílt felszínből következően P1 = P2, - a sebesség diszperziós tényezője 1  2  1. Most a két szelvény közötti sebességkülönbséget nem hanyagoljuk el. Az energiaveszteség:

A Bernoulli-egyenlet ezek figyelembevételével A w alsó index a x szakaszra vonatkozó középértékeket jelöli. Az egyenlet megoldásához ismernünk kell az A és R változók számításának matematikai modelljét is.

Geometriai jellemzők a víztükör szélessége a medertágulási tényező a nedvesített szelvényterület nedvesített kerület, közelítőleg a hidraulikus sugár

A numerikus megoldás - Zi és Zi+1 a két ismeretlen. - A vízhozamok, a geometriai alakot jellemző adatok Z0, B0, P0, A0, m és a simasági tényezők adottak!) - A számítást a legalsó szakasznál kezdjük, ahol az alsó szelvény vízszintje Zi adott - Zi+1-et Explicit formában nem lehet kifejezni.

Az iterációs képlet C az alsó szelvény adataiból közvetlenül számítható, szakaszonként az iteráció során változatlan állandó.

A fokozatos közelítés lépései a.) A legalsó szelvény adott Zi értéke alapján, vagy az előző szakasz számításának befejezése után, a szakasz ismert alsó szintje alapján számítjuk a C értékét. b.) Az i+1-ik szelvény szintjét megbecsüljük. Pl, első közelítésben Zi+1 = Zi. c.) Kiszámítjuk a Zi+1-hez tartozó Ai+1 és Ri+1 értékeket a korábbiakban ismertetett módon. d.) A egyenletből kiszámítjuk az i+1-es szelvény vízszintjének közelítő értékét a Zi+1-t.

A fokozatos közelítés lépései e.) Ha a b.) pontban feltételezett Zi+1 és a számított Z’i+1 értéke egymástól csak egy megadott vízszinthibával () tér el, vagyis , akkor a számítás az aktuális szakaszra befeje- zettnek tekinthető, és áttérhetünk a következő szakasz számítására. f.) Ha az előző pontbeli feltétel nem teljesül, akkor az újonnan számított Z’i+1-el a c.) ponttól kezdve ismételjük meg a számítást. Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg az eltérés a megadott hibakorlátnál kisebb nem lesz. g.) Ezt az iterációs folyamatot ismételjük, amíg vala-mennyi x szakaszra el nem végeztük a számítást