Egyeskő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Siófok és környéki hungarikumok
Látnivalók Erdélyben Készítette: 7. osztály.
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Készítette: Tóth Evelin
Budapest védett természeti értékei
HATÁRTALANUL! • A pályázati program célja: minden magyar diák tanulmányai alatt legalább egyszer eljusson határon túli, magyar lakta területekre ( Felvidék,
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
ROMÁNIA.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
ROMÁNIA.
Talpon maradni.
Budapest mint világváros
5. NAP.
3. nap.
FÖLDRÉSZEK.
A Balaton földrajza.
Változó földfelszín.
Törökország.
Varázslatos Székelyföld Székelyföld Románia közepén fekszik. Három megyéből áll: Marosból, Hargitából és Kovásznából.
Az Adriai-tenger szele
Esztergom.
Dunakanyar Bemutatása.
A U S Z T R Á L I A.
Csalhó Nemzeti Park Neamt megye.
Ausztrália Egyenes Henrik.
„Dunának, Oltnak egy a hangja” Irodalmi barangolás Erdélyben május
Erdély földrajza Tordai hasadék.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
A CSÖRSZ-ÁROK (KISÁROK) ÉS A KISKÖREI TURISZTIKA
Itt vagyunk mi.
Magyarország természeti kincsei
Csíkszentdomokos Készítette: Szőcs Kurkó Sebestyén
A Tisza.
Magyarország.
A kárpát-medencei földrajzi környezet jellemzői és azok változásai a történeti korszakokban
Honfoglalás.
Pannon tenger A Kárpát-medence területén helyezkedett el.
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Földrajzi nevek helyesírása
ERDÉLY.
Harang szól a kisfaludban, szent karácsony éjjel,
Francia Köztársaság.
Szlovénia.
DUNAKANYAR I. rész A Dal eredeti címe:Alegria
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Készítette: Oláh Péter meteorológus
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
2016. május 20. ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI GEOLÓGIAI FORMAKINCSEK NYOMÁBAN.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Erdély.
Képekben automatikus.
Erdély Ismertető.
régi magyar nevén: Veres-tó)
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
TÚRA A A FOGARASI HAVASOKBAN
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
Erdély   Az egyik legnépszerűbb külföldi élményportál, a Bored Panda pazar gyűjteményt tett közzé a honlapján, miután az elmúlt nyáron a fotósok bebarangolták.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Varázslatos Székelyföld
Ázsia természetföldrajzi képe
Európa földrajzi helyzete, határai
Előadás másolata:

Egyeskő

Tudnivalók Az Egyes- kő egy kiálló sziklatömb a Hagymás- hegységben, Hargita megye keleti részén. Délnyugati oldalában, 1504 m-en található az Egyes- kő menedékház, amelyet 1932-ben építettek.

Székelyföld Székelyföld messze földön is ismertebb hegyvidéki látványosságai, a Hargita, a Békás-szoros, a Gyilkos-tó és a Szent-Anna-tó mellett bizony van még jó néhány figyelemre méltó természeti képződmény. Ilyen az üledékes kőzetekből felépült Hagymás-hegység számos megkapó sziklaformációja: a Nagy-Hagymás, a Fekete-Hagymás, vagy az Öcsém (Ecsém) oldalában lévő Ördögmalom, de talán mind között a legszebbek az Egyeskő dacosan, ellentmondást nem tűrő módon égbe magasodó tornyai.

Egyeskő nyugati sziklaormai

Olt- forrás legendája A Balánbánya fölött élő Tarkő nevű tündérnek volt két szép lánya, az egyiket Marosnak a másikat Oltnak hívták. A két lány örökösen vitatkozott, ezzel is növelve édesanyjuk bánatát. Tarkő férje után epekedett, akit a tündérkirály a Fekete-tenger partjához űzött. A két lány egyszer felajánlotta édesanyjuknak, hogy megkeresik édesapjukat. A tündér folyóvá változtatta őket, s szigorúan meghagyta nekik, hogy mindig együtt haladjanak. A civakodó testvérek azonban megint nem tudtak megegyezni, és külön utakon indultak el. Maros szép csendesen átfolydogált a mezőkön, réteken, míg a Dunába nem ért. Olt átvágtatott a hegyeken, de mire a Vöröstoronyi-szoroshoz ért, igencsak elfáradt. A végkimerülés határán egyszer csak meghallotta testvére, Maros hangját. Boldogan ölelkeztek össze a Duna habjaival. Ahol a Duna beömlik a Fekete-tengerbe, meglátták édesapjukat, de mire megszólították volna, örökre elnyelték őket a tenger hullámai.

Futása Erdélyben a Gyergyói-havasokban ered, a Magas-bükk (1416 m) nyugati oldalából. Délnek halad a Csíki-medencében. A Hargita-hegység déli végén a folyó völgye választja el az előbbit a Csomád-hegységtől. A hegyek közül a Brassói-medencébe kijutva nyugatnak, majd északnak fordulva megkerüli a Baróti-hegységet, majd nyugat felé tartva átvág a Persányi-hegységen. Ezután a Fogarasi-medencében továbbra is nyugatnak tart. Itt öt vízerőmű létesült a folyón. Ismét délnek fordulva a nyugatról a Szebeni-havasok és a Lotru-hegység, keletről a Fogarasi- havasok által határolt Vöröstoronyi-szorosnál töri át a Déli-kárpátokat. Erdélyt és az egész Kárpát-medencét elhagyva az Előkárpátokban fut, majd a Géta-fennsíkon halad át, végül a Román-alföldön folyik végig dél felé. Itt Olténia és Munténia határát alkotja. A havasalföldi szakaszon 16 víztározó és erőmű található. Islaz alatt ömlik a Dunába.

Olt-forrás

2.Nap Készítette : Kovács Martina Tóth Móni Tóth Fruzsina Antal Viktória Csendom Anna