Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Készítette: Horváth Gergely
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Memória.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Háttértárolók Mágneses tárolók 2.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
Merevlemezek (winchesterek)
A pendrive.
Számítógép memória jellemzői
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Készítette: Nyilas Árpád.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Áttekintés:  A merevlemezek működési elve  A merevlemezekkel kapcsolatos fogalmak  A merevlemezek története és jövője.
Mágneses háttértárolók
Merevlemez.
Háttértárak.
Mágneses tárolók.
Háttértárak és adathordozók
Csatlakozók A számítógépen levő csatlakozók. A számítógépek hátán portok(csatlakozók találhatók) Ennek a segítségével lehet összekapcsolni -külső eszközökkel.
A háttértárak felépítése és működése
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP
Merevlemezek tegnap, ma holnap! Készítette: Kőszegi Dávid; EHA: KODSAEI.ELTE; Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
A merevlemez(winchester)
Háttértárak.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Processzorok és típusai
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Honka Ádám. RAMAC szeptember 13 5 megabájt 15 darab, hatalmas 24 hüvelykes tányér író-olvasófej függőlegesen mozog.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. A kezdetek kezdete - RAMAC TULAJDONSÁGÉRTÉK lemezek száma50 db Cilinderek száma100 db Tányérok mérete24” Fejek száma2.
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap ma holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
Bevezetés az informatikába
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Háttértárak By: TR .
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Előadás másolata:

Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)

Mi a merevlemez? Általában minden számítógépben megtalálható Adattároló eszköz Mágeses elven működik Nagy tárolókapacitású és sebességű

Története 1950 – RAMAC 350 (Reynold Johnson) 1962 – IBM 1311 (7,25MB) IBM 62 PC „Piccolo” 1982 – Hitachi (14 hüvelyk) ,8 GB IBM Giant Magnetoresistive (Nobel-díj)

Feladata Szükséges egy fixen beépíthető nagy kapacitású tároló eszköz A rajta levő adatok/fájlok bármikor elérhetőek legyenek Az adat kikapcsoláskor nem „veszik el”.

Felépítése Több korongból áll melyek mágneses tulajdonságokkal bíró anyaggal vannak bevonva A korongok közös tengelyen mozognak Író – olvasó fejek

Működése A korongok közös tengelyen forognak egy adott fordulatszámon. A fejek a korongok sugarának irányában mozognak. A felületek általában koncentrikus gyűrűkre, az úgynevezett sávokra (track) vannak osztva. Ezek pedig szektorokra (sector) oszlanak. A felosztás a merevlemezen való helymegadás és a lemezterület fájloknak történő lefoglalásában játszik szerepet. A merevlemez egy helyének meghatározásához mondhatjuk pl. hogy ''3. felület, 5. sáv, 7. szektor''(Általában egy szektor 512 byte-nyi adatot tartalmaz.). A processzor (CPU) és a merevlemez a lemezvezérlőn keresztül kommunikálnak egymással.

Fontos paraméterek -Méret (A tárolt adatok mennyisége) -Adatelérési sebesség: -Csatlakozás típusa:

Csatlakozás -IDE/ATA: -Sebesség:133Mb/s (egy usb2 sebessége: 60Mb/s) -Elterjedt -Párhuzamos adatátvitelt alkalmaz.

Csatlakozás -SATA(Serial ATA): -Sebesség:150Mb/s -Az ATA egy fejlettebb verziója. -Kisebb méret mint az ATA -Elterjedt -Soros adatátvitel