Társadalmi mobilitás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Advertisements

12. Témakör: A társadalmi viszonyok Tétel : A t á rsadalom r é tegződ é se é s a t á rsadalmi mobilit á s Fogalmak: • társadalmi szerkezet, a t á rsadalom.
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
A tanári munka értékelése
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
Regionális gazdaságtan 4.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Urbanizáció a fejlődő országokban
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
Társadalmi rétegződés, egyenlőtlenségek, mobilitás
A BELFÖLDI VÁNDORMOZGALOM JELLEMZŐ VONÁSAI MAGYARORSZÁGON
A népesség térbeli eloszlása
Demográfia 2. A Világ népessége.
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Társadalmi szerkezet Szerep és státusz.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
A turizmus alapfogalmai
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓINK ÉS A KÖZLEKEDÉS Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2007.
Házasodás és válás Pest megyében, 1900–2001 A demográfiai viselkedés térszerkezetének változásai Őri Péter
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Turizmus gazdaságtan 3..
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
A világnépesség növekedése
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
A népességnövekedés tényezői és következményei
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Társadalmi mobilitás és vándorlás
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
MUNKAERŐPIACI ELMÉLETEK, KATEGÓRIÁK
Regionális gazdaságtan 7.
A latin-amerikai kultúrrégió társadalomföldrajza
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
XI. TÁRSADALMI MOBILITÁS. 1. Alapfogalmak Társadalmi mobilitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az egyén vagy a család társadalmi helyzete megváltozik.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
A latin-amerikai kultúrrégió társadalomföldrajza
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
A legősibb települések
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A második ipari forradalom és hatásai
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Globális problémák Globális problémák.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Európai Uniós ismeretek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Az európai nagyvárosok népesedés szerinti típusai
Tantárgyunk a történelem
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A latin-amerikai kultúrrégió társadalomföldrajza
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
III. Demográfia Termékenység
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

Társadalmi mobilitás

Alapformái Társadalmi mobilitás Földrajzi mobilitás, vándorlás Egyén vagy a család társadalmi helyzete megváltozik. Általánosan a foglalkozási vagy a más alapon definiált társadalmi kategóriák közötti elmozdulásra vonatkozik. Földrajzi mobilitás, vándorlás Olyan időszakos vagy állandó lakóhely-változtatási folyamat amely az eredeti lakóhely települési határainak az átlépésével jár.

Vándormozgalmi folyamatok. Földrajzi mobilitás típusok Attól függően, hogy az elmozdulás politikai fennségváltással jár vagy sem. Belső vándorlás. Külső vándorlás. Az elmozdulás időhorizontja függvényében Ideiglenes (ingázás) Állandó (átköltözés)

Vándorlás Településtípusonként és regionálisan eltérő termékenység. Asszimetrikus gazdasági szerkezeti fejlődés. Venczel József a Székely népfelesleg 1880-1940 (első demográfiai átmenet) legalább 140 ezer ember hagyta el a régiót 1940-ben 500 ezer ember, de csak 300 ezer számára tudott az akkori gazdasági szerkezet elfogadható jövedelmet biztosítani Relatív népességtöblet.

Belső-külső vándorlás Nem lépi át a határt. Határ: fennhatóság, munkaerőpiac, a tartózkodás engedélyezéshez kötött. Belső vándorlás a bejelentés kötelezettsége. Külső vándorlás a belépés és a tartózkodás engedélyezése.

Belső vándorlás A nyilvántartás kötelezettsége: ideiglenes tartózkodás, lakhelyváltás. Folyamatok: Urbanizáció – Ruralizáció Régiók közti migráció Belső állandó és ideiglenes vándorlás (ingázás) Állandó és lakónépesség

Belső vándorlás átmenete Premodern – területileg cirkuláris, térségi kiegyenlítődés. Korai átmenet (indusztrializáció) falu – város, a gyéren lakott területek benépesedése. Az iparosodás végén – csökken falu – város, növekszik cirkuláris, régiók közti Növekszik város – város

Nemzetközi vándorlás Gyors demográfiai növekdedés – kolonizáció jellegű masszív vándorlás fejlett régiókból vagy fejlett vagy fejletlen. Népességcsökkenés a fejletelen de termékeny országokból a fejlettebbekbe. Átemenetek Európában. XX. század elő: Észak, Dél Amerika. XX. század második fele Dél – Észak XX. század utolsó évtízed Kelet-Nyugat Népességhelyettesítő migráció.

Településtípusok közötti elmozdulás Folyamatos városi népességnövekedés 1992-ig. Erőltetett urbanizáció. (rurbanizáció). Megtorpanás, visszaesés 2002-re. Deindusztrializáció. A tulajdonszerkezet megváltozása

Régiók közötti elmozdulás 1992 236 125 314 768 71206

Az osztályrétegződés és mobilitás Mint a rétegződés történelmi formája elvben nyitott társadalom. Az egyenlőtlenségek kialakult formát sem jogilag, sem ideológiailag nem rögzítik. A társadalmi pozíciókat/státusokat szerzik (teljesítmény elv) és nem öröklik (származási alapon történő hozzárendelés). Nyított társadalom Meritokrácia mint ideál.

Társadalmi mobilitás típusai IRÁNY Vertikális Fölfele irányuló mobilitás. Lefele irányuló mobilitás. Horizontális A társadalomszerkezet viszonylag azonos hierarchikus szintjén elhelyezkedő poziciók közötti elmozdulás.

Társadalmi mobilitás típusai VISZONYÍTÁSI HORIZONT Intragenerációs, nemzedéken belüli, karrier mobilitás Azonos évjáratokon (kohorszokon belüli) mobilitási pályák. Az egyéni élet során bekövetkezett pozicióváltások folyamata. Intergenerációs, nemzedékek közti A gyermekeknek a szülőkhöz viszonyított mobilitási pályájának az alakulása.

A mobilitásvizsgálatok módszerei ISA paradigma Kilépési mobilitási arányszámok Egy adott kategóriából származok közül milyen arányban kerülnek a különféle társadalmi kategóriákba. Belépési mobilitási arányszámok. Egy adott kategóriába tartozók hogyan oszlanak meg a származási kategóriák szerint.

Példa az ISA paradigmára Kilépési mobilitási arányszámok

Példa az ISA paradigmára Belépési mobilitási arányszámok

Nehézségek a mobilitási folyamatok értelmezésében Imobilis

Belépési kilépési mobilitás

Belépési kilépési mobilitás (arányszámok)

Strukturális mobilitás Az apák nemzedékének a társadalomszerkezete eltér a fiúk nemzedékének a társadalomszerkezetétől. A fiúk nemzedékének egy része azért lett mobilis mert megváltozott maga a társadalom szerkezet – strukturális mobilitás. Imobilis 57,% Összesen mobilis 42,8% Strukturálisan mobilis 26,5% Cirkuláris mobilitás (16,3%) = Összesen mobilis(42,8%) - Strukturálisan mobilis (26,5)

Könyvészet Andorka Rudolf (1997) 220-228, 232-242, 256-263 Giddens 244-249