A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Advertisements

Mese várandósságról és születésről.
Élet a falusi közösségben
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
A GYERMEKKOR-TÖRTÉNET ALAPMŰVEI
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem március 9. Körmendy Zsolt
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Gyermek, család, társadalom
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A cigányság integrációja Magyarországon
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
SPÁRTA, A KATONAÁLLAM.
Szociális tanulás formái
A szülő-gyermek szeparáció hatásai
A gondozás,nevelés egysége
A pszichoszociális fejlődés elméletei
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
ALAPIGE: 1Kir 3,
KÖZÉPKORI KULTÚRA I..
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Móra Ferenc
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Wekerle Telep - Kós Károly tér -
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Új társadalomtörténeti interdiszciplína: a gyermekkor története
Bevezetés a nevelés történetébe
A gyermekkortörténeti alapfogalmak lehetséges rendszerezése
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Baba Etológia.
Apor Vilmos Katolikus Főiskola A gyermekek helyzete a családban
Nevelés és nevelői attitűdök
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
Goethe: Faust 23/C.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
1. Anya – gyermek kapcsolat
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Szent Bernadette.
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
Szabolcs Éva, Pedagógiai Doktori Iskola, 2005/2006. tanév, I. félév Gyermekkor: művelődéstörténeti tények, történeti értelmezések.
Generációk és család.
Engem szeret Jézusom, Bibliámból jól tudom, Mind övé a kisgyermek,
Internet a családban Székely Levente –
A gyermekkép történeti alakulása
A gyermekkor történeti alakulása
Aga Gyermekotthon. ....Kezdetek 1961-ben létesült a kezdetben csak alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozó Aga utcai Gyermekotthon. Később felsőbb tagozatos.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Munka – magánélet egyensúly Mintaprojekt és a jövő Hidegkúton és környékén Pénzes Erzsébet Hidegkút „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Generációk és család.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Az érzelmi és az értelmi szabályozás egyensúlya a kisgyermek fejlődésében  (Az iskolai életre való felkészülés érzelmi társas meghatározói) A játék, mint.
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
Esély a szülőknek, lehetőség
A gyermekkortörténet története
Előadás másolata:

A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása

A gyermekkor történet egyik legvitatottabb kérdése a középkori gyermek helyzetének megítélése. A vélemények két csoportba oszthatók: 1. - a középkóri ember a gyermekeket kicsinyített felnőtnek (homonculus) tekintette. 2. - a gyermekkort már a középkórban sajátos értékkel felruházott életszakasznak tartották a szülők és a felnőttek.

1. –Ariés szerint a középkor vége felé és az újkor elején alakult ki a gyermekek iránti gyöngédség és szeretet amely egy újabb keletű érzés volt. - a középkori ember személyében a gyermekkor nem létezett.

- a korai középkor évszázadaiban az édesanyák nem alakítottak ki bensöséges kapcsolatot kicsinyeikkel.

2. – az eddigiekkel ellentétben DeMaus már humánosabbá és elfogadóbbá teszi az édesanya – gyermek kapcsolatot.

Ariés es DeMaus feltételezését, hogy a középkori ember nem ismerte volna a gyermekkort – ma már sok kutató vitatja. A választ Shulamith Shahar adja meg, aki szerint létezett a gyermekkór felfogása és ennek következtében léteztek nevelési elméletek és normák is.

A gyermekkép pozitív elemei - sok érv szól amellett, hogy a gyermekkor megítélése pozitív volt. - a középkori szerzők többségének felfogása szerint a gyermekkel 7 éves koráig gyöngéden kell bánni és nem szabad vele szemben túlzott fegyelmi és önmérsékleti követelményeket támasztani.

- a csecsemők magára hagyását az egyház jog és a zsinati határozatok tiltották. - korházakat és gyermekmenhelyeket hoztak létre. Az első árvaházat Dateo, Milánó püspöke alapította 787-ben. - a középkorban a gyakori gyermekbalesetek okát Shahar abban keresi, hogy az emberek gondolkodása más volt, mint a mai:nem voltak képesek előre látni azokat a körülményeket, amelyek balesetet okozhattak.

A gyermekkor szakaszai Középkóri szerzőket idézve Shahar a gyermekkor következő szakaszait írja le: Születéstől 7 éves korig – infantia (kisgyermekkor) 7-től 12 éves korig lányoknál, 7-től 14 éves korig fiúknál – pueriti a (gyermekkor) 12-től a felnőttkorig lányok, ill. 14-től felnőtt korig fiúk – adolescentia (ifjúkor)

A kisgyermekek életkörülményei a 13-16. században A Madonna- képek jelentős részén kimutathatók bizonyos tipikus vonások az anya – gyermek kapcsolat ábrázolását illetően. A Szűzanya szép fiatal asszony képében jelenik meg. A kis Jézus szinte mindig jól táplált fiúgyermek alakjában.

- az ókortól kezdve évszázadokon át fennmaradó szokás volt, hogy az újszülöttet hónapokon keresztül szorosan bepólyázták. - a szoros szalagok többnyire 4 hónapos koráig rajta maradtak és lábától a nyakáig mozdulatlanságra kényszerítették a csecsemőt.(kep) - a kisdedek többsége távol kerül anyjuktól, szoptatós dajkánal töltötték életük első két esztendejét.

- a dajkaságból visszatérve a szülői házba újabb nehézségekkel kellett szembenézniük: idegen édesanya. - A gyerekek többsége nem élt sokáig együtt szüleivel. -6-7 éves korban a szegényebb családok gyerekeit szolgálni küldték, a tehetősebbek iskolába kerültek vagy kolostorba.