Politikai PR VII. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
A Sajtóinfo online kommunikációs szolgáltatásáról Batki Zsolt kommunikációs tanácsadó (ELTE BTK Kommunikáció Tanszék, Sajtóinfo szolgálat),,Marketing,
Mozgókép és médiaismeret
Keresőoptimalizálás Fizetett hirdetések a keresőkön Fizetett hirdetések tartalmi oldalakon Fizetett helyezések vagy regisztrációk Internetes hirdetések.
A direkt marketing fogalma
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Alaphelyzet: Miért kell együttműködni az elektronikus sajtóval?
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
Új trendek a marketing stratégiai szemléletében Marketing Menedzsment előadás Omegaglen, DMS Molnár Attila december 18.
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Előadó: Bordás Bertalan
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Demokrácia és diktatúra
Marketingkommunikáció
Közönségkapcsolat (public relations)
Vasné dr. Egri Magdolna Kommunikáció -marketingkommunikáció
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Politikai marketing – kampánystratégiák
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Logisztika bevezető elemek.
SZEMÉLYZETI MARKETING
1,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, február
„ Átszűrődő üzenetek'‘ Liliom programok Paplanos Péter PR Manager Lilly Hungária Kft.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Választási rendszerek
Reklámozás, Public Relations
PUBLIC RELATIONS TEMATIKA
A marketing piac tartalma
E-learning Kovácspál Eszter.
Kérdések a második zh-hoz
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
A „HÁZASSÁG HETE SZEGEDEN” KOMMUNIKÁCIÓS KAMPÁNYÁNAK ALAPPILLÉREI: KIINDULÓPONT A társadalomban tapasztalható individualizmus propagálását egyfajta intenzív.
Hány szavazó hiányzik az ellenzéknek? január 30.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Avagy mire is emlékezem…
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
A tömegkommunikáció.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Kérdések a második zh-hoz A vizsgán mindkettő lesz.
Vállalkozásmenedzsment I.
Egy regionális rádió szerepvállalása B.-A.-Z. megye falvainak kulturális és társadalmi életében.
Országgyűlési választások Magyarországon. A választásokat szabályozza: az1989. évi XXXIV. törvény Ideje: négy évente tavasszal A köztársasági elnök írja.
Manipulál-e a média?.  Média és a közönség viszonyának kérdése?  Befolyásol-e vagy sem?  Média legfontosabb információ forrás  Szabadidőnk többségét.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
2. Helyzet- és igényfelmérés (Kutatás 1.)
A piac és a piacgazdaság
ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ
Iszlámellenesség ellen-narratívái – kvalitatív kutatás
A politikai rendszerek tipológiája I.
2. Helyzet- és igényfelmérés (Kutatás 1.)
Előadás másolata:

Politikai PR VII. előadás Politikai kampány Politikai PR VII. előadás

7.1. A választási kommunikáció A választási kampányok tudományos vizsgálata Választási kommunikációval foglalkozik a politikai kommunikáció szakirodalmának 2/3-a A választási kampányok: Erőteljes, szimbolikus események Legitimálják a politikai rendszert és a rendszer különböző szereplői közötti kapcsolat formáját Két kommunikatív folyamatot kapcsolnak össze: a konszenzus megszerzése a népi akarat mobilizálása “permanens kampány” fogalma: némiképp a választásokra kihegyezetté válik minden politikai tett (pártok, kormányoké) a választási kampány/viták három fontos – tudományosan vizsgált – jellegzetessége: 1. Küzdelem, drámai jelleg; 2. A pártverseny és piaci verseny analógiája; 3. Az a terület, ahol a média politikát befolyásoló képessége mérhető Bodó Barna: Politikai PR

Bodó Barna: Politikai PR 7.2. A választási kampány A választási kampány mint verseny a horse-race (versenyló) metafora: még Andrew Jackson (1840…) elnöksége idejéből származik még a legdemokratikusabb politikai kultúrák esetén is a választási kampányokban számolni kell: trükkökkel, inzultusokkal, látványos eseményekkel a választási kampány azon legfontosabb “játszma”, amelyben egy teljes társadalom/nemzet részt vesz. A „választási piac” a gazdasági modell ▬► kiterjesztése a politika értelmezésére: az állampolgár-fogyasztók kereslete találkozik a pártok-vállalkozók kínálatával meggyőzés, eladási taktikák, melyek a kelendő javakként ajánlják a politikai programokat. A média hatalma a média mérhető hatalmának vizsgálata Lazarsfeld kutatásaival kezdődött a választási kampány – kommunikációs kampány – a politikai kommunikáció egyéb formáinak is alaptípusát jelentik összehasonlító kutatások: például Swanson–Mancini szerkesztésében 1996-ban egy komparatív mű jelent meg az európai (Nagy-Britannia, Svédország, Németország, Oroszország, Lengyelország, Spanyolo., Olaszo.) és Európán kívüli országok (Egyesült Államok, Izrael, Argentína, Venezuela) választási kampányainak elemzésével – fontos a nemzeti jegyek megállapítása professzionalizálódás Bodó Barna: Politikai PR

7.3. A választási kommunikáció típusai Intézményi vonatkozásban két nagy kommunikációs szereplő: a politikai rendszer a média rendszere Következésképpen két típusú választási kampányról beszélhetünk a politikai alanyok választási kampánya: irányított kommunikáció, bevallott célja: a szavazatok elnyerése. Az üzenet meggyőző típusú (reklám, propaganda), a média juttatja el fizetségért vagy sajátos normatívák alapján a tömegtájékoztatási eszközök választási kampánya: nem a meggyőzésre irányul, inkább informatív-referenciális vagy kritikus jellegű. Bodó Barna: Politikai PR

7.4. Pártok és jelöltek kampánya A választási kampány politikai szubjektumok (pártok, politikusok) által vezetett olyan propaganda-tevékenység és meggyőzési technikák sora, amelyeket demokratikus rendszerekben és politikai kultúrákban alakítottak ki. ahol a pártok erősek (az európai államok ilyenek), a kommunikációs erőforrásokat maguk a pártok mozgósítják. A modell ezekben az országokban a “mi és ők” szembenállásra épül: a jelölt megerősíti a saját választók hovatartozását, meggyőződését, s a médiát inkább arra használja, hogy újabb híveket szerezzen. Azokban a rendszerekben, amelyekben a pártidentitás és a pártok szervezettsége gyenge, amelyben a választók meglehetősen közönyös tömeget tesznek ki (pl. az Egyesült Államok), a média és a kifinomult kommunikációs technikák használata azért szükséges, hogy az eredményeket maximalizálják. Itt nem két, identitásában is viszonylag jól körülhatárolt tábor (“mi – ők”, “mi szemben velük”) közötti új erőviszonyok kialakítása a cél, hanem az, hogy a választók összességének egyetértését elérjék. A két modell közötti különbség elhalványulóban van elsősorban a választási kommunikációs eljárások átvétele nyomán – a politikai marketing/választási marketing kommunikációs modelljei Amerikából a második világháború után át Európába, itt a választás nem többségi rendszerű volt, a politikai rendszer pedig nem elnöki rendszer. A választási kampányok “amerikanizálódása” főleg a televízió elterjedésével következett be: a televíziós választási reklám – az ún. spot a hetvenes évektől Európában is elterjedt, mintegy jelképezvén a politikai marketing amerikai jellegű modernizációját. Bodó Barna: Politikai PR

7.5. A kampány „modernizációja” A modernizáció többet, a következőket jelenti: 1. a politikai aréna elvilágiasodása és kommercializálódása. Elvilágiasodás: a politikai hitek – ideológiák és szubkulturális hovatartozások – szerepe csökken. Az elvilágiasodás nemcsak a pártok világlátására jellemző, hanem a választókéra is. Ez Európára jellemző folyamat (exkurzus: törésvonalak, kulturális beágyazódások), az AEÁ-t nem, mert más hagyományai, politikai kultúrája van. Kommercializálódás: a verseny piacelvű felfogása amerikai hatásra terjedt el. 2. a tömegkommunikációs csatornák diszponibilitása, hozzáférhetőségének növekedése. Megnövelte a választási piac terét, dinamikája bonyolultabb lett, beleszólt a politikai alanyok szelekciójába. a single issue pártok, mozgalmak ennek köszönhetik megjelenésüket 3. a választási kommunikáció és kampány professzionalizálódása. A politikusi szakma általában is professzionalizálódott (Schumpeter, Almond és Verba). A választás ma sikeres kommunikációt jelent, s ehhez sokszor szakemberek segítsége szükséges. Új szakterület: politikai-választási marketing. A csatornák nagyobb száma nem feltétlenül jelenti választási vetélkedés demokratizálását. A választási piac hasonlít a gazdasági piacra, de nem azonos azzal; a legnagyobb különbség: a választási piacon megszerezhető erőforrások (parlamenti és más természetű mandátumok) száma sokkal kisebb, mint a gazdasági piacon fellelhetőké, s ezért a kommunikációs csatornák használatának költsége sokkal magasabb, csak az erős pénzügyi háttérrel rendelkező jelöltek vehetik igénybe. G.A. Mauser (1989) a két piac közötti különbséget a következőképpen írja le: a kereskedelmi piacok számos vállalatot feltételeznek, míg a politikai piac csak korlátozott számú pártot visel el a politikai versenyzők kevésbé tudják ellenőrizni, mennyire érték el közönségüket, mivel a politikában a média sokkal erősebben szűri a közvetlen kommunikációt, mint a kereskedelemben a politikai versenytársak szigorúbb feltételek mellett versenyeznek, mint a kereskedelmiek (korrupció gyanúja, feddhetetlenség stb.) Bodó Barna: Politikai PR

7.6. A választási marketing A fogalom Machiavelli 500 évvel ezelőtt politikai marketinget írt le, amikor két dolgot javasolt: a fejedelem hirdesse minden cselekedetével, hogy nagy és kiváló személyiség, mutasson folyamatosan példát ünnepségekkel és látványosságokkal gyönyörködtesse népét Nimmo és Savage, két amerikai történész szerint az AEÁ-ban 1916 körül a kampányolás módja elveszíti katonai konnotációját (átfogó akció, lerohanás stb.) és piaci konnotációkat vesz fel (reklám, imázs, public relations). kézikönyvszerűen írják le, hogy 1968-ban hogyan alkották meg Nixon elnök imázsát. Amerika csak politikai marketinget ismer, nincs külön választási marketing – ez az előbbi előzményekre megy vissza Elterjedése Európában: a 60-70-es évek - Franciaország, Anglia már a hatvanas években, Olaszország a hetvenes évek második felében, ahhoz, hogy amerikai jelleget csak az 1994-es választásokon öltsön. Roland Cayrol szerint a következő “szentháromságról” van szó: Televízió - közvélemény-kutatás - hirdetés Bodó Barna: Politikai PR

Bodó Barna: Politikai PR 7.7. Kampánytechnikák Michel Bongrand: “A politikai marketing technikák összessége, céljuk, hogy elősegítsék egy jelölt hozzáidomulását a potenciális választóihoz, hogy megismertessék a lehető legtöbb választóval, és külön minden egyessel ezek közül, hogy megkülönböztessék más, konkurens jelöltektől – és az ellenfelektől –, s minimális eszközökkel optimizálják a kampányban megszerzendő szavazatok számát”. Technikák 1. Hagyományos technikák: interaktív technikák: házról házra járás, támogató bankettek, csoportokkal, mozgalmakkal való találkozások, nagygyűlések egyirányú technikák: nyomtatványok pártmunkások számára, pártújságok, szórólapok, plakátok, gadget (zászlók, sapkák, kulcstartók, pólók, kitűzők stb.) 2. Audiovizuális technikák fizetett politikai hirdetés a tévében; saját rendezésű megszólalások (sajtótájékoztatók); részvétel vita- vagy kulturális műsorokban 3. Direkt politikai marketing direct mail: közvetlen postai küldemények, internet – választási honlapok stb., telemarketing (telefonhívások), SMS (Fidesz példája, rákényszerült a hagyományos technikák helyett a direkt elektronikus marketingre). Bodó Barna: Politikai PR

7.8. Szociológiai módszerek A politikai-választási marketing eszközei a jelöltek kommunikációs stratégiájának végső, publikus momentumai. Ezt elemzés (lényegében: titkos) előzi meg a választási piac szegmenseiről. A politikai marketingterv az egyes választói csoportok/szegmensek szociológiai vizsgálatára alapozhat: közvélemény-kutatások eredményeinek másodlagos felhasználása, melyek a média megrendelésére készülő, fontos hírként tálalt közvélemény-felméréseket használnak szondázás a kampány idején fókuszcsoport (focus group - a leggyakoribb kvalitatív interjútechnika): a mintavételes közvélemény-kutatásnál olcsóbb, kvalitatív eszköz Bodó Barna: Politikai PR

Bodó Barna: Politikai PR 7.9. Politikai tanácsadók A szakértői politikai tanácsadás az AEÁ-ban jelent meg először: állítólag az 1934-es kaliforniai kormányzóválasztás ideje alatt. Ekkor tűnt fel a Whitaker és Baxter public relations-ügynökség/iroda a republikánus jelölt oldalán. Ez az iroda még 1967-ben is nyújtott politikai tanácsadást. 1952-ben Eisenhower reklámügynökséggel készíttette el televíziós hirdetéseit. 1956-ban Eisenhower vesztes ellenfele, Stevenson megvetően beszélt arról, hogy Eisenhower tv-reklámot használt, de ugyanakkor ezt olyan pártgyűlésen mondta, amelynek koreográfiáját szintén reklámszakemberek tervezték meg Európába: Franciaországba és Nagy-Britanniába a 60-as évekbe kezdtek kommunikációs szaktanácsadókat használni, Olaszországban a 80-as években a 70-es évektől a kampányok egyre hosszabbak, bonyolultabbak, drágábbak, a jelöltek “permanens jelöltekké” válnak, a politikai tanácsadás pedig szakmává Szakértők - díjazás ellenében szaktudásukat a szavazatok, pozíciók és megbízatások elnyerésében/megtartásában érdekelt politikusoknak. A következő területekről érkeznek a politikai kampányokba: kereskedelmi marketing közvélemény-kutató intézetek reklámügynökségek újságírás, média egyetemek public relations – közönség-kapcsolatok Más elnevezések a szakirodalomban: media adviser (média tanácsadó) kampánymenedzser spin doctor: feladata, hogy a média és a közvélemény számára a politikusok – gyakran sikerületlen, zavaros vagy “zavarba ejtő” – nyilatkozatainak egyszerre “autentikus” és mindenki által érthető értelmezését adja, s ezzel megvédje – amennyire lehet – a politikust a “rosszindulatú” kritikától és kommentártól Bodó Barna: Politikai PR

Bodó Barna: Politikai PR 7.10. Imázs-stratégia Az erősen mediatizált modern választási kampány az imázsok harcát helyezi a középpontba Az imázs kettős: vetített imázs: a megkonstruált és csomagolt politikai alany profilja észlelt imázs: a vetített imázs nyomán kialakuló szubjektív kép (“fénykép a fejekben”) A politikai marketing mai gyakori megnevezése: image management, vagy arra szűkítik az imázs ma: stratégiai erőforrás és cserealap a politikus számára: felismerték az imázs fontosságát: Margaret Thatcher, aki beszédórákat vett, megváltoztatta ruháit és frizuráját a francia politikában de Gaulle óta mindegyik politikus/államfő módszeresen foglalkozik imázsa alakításával – Mitterand volt a legsikeresebb (“nyugodt erő”) az olasz politikában: Berlusconi a román politikában: Ion Iliescu “sarac dar cinstit” imázs-stratégiája a legsikeresebb a spontaneitás megtervezése Bodó Barna: Politikai PR

Bodó Barna: Politikai PR 7.11. A televíziós hirdetés Hatékony a tévés hirdetés, ha megfelelés van helyi médiapiac és a választási körzet között a televízió országos színpada ismeretlen politikusokat könnyen ismertté tesz A választási politikai reklám (spot): 15-60 másodperces közlemény, amely rövid, közérthető állításokat tesz, elvont fogalmakat személyesít meg (kezdetben primitívek voltak – később finomodtak a technikák) típusai (Patrick Devlin szerint): “mellszobros” hirdetés (csak a jelölt maga beszélt – az első román választások idején nagyon sok ilyen volt, papírról olvastak fel) “negatív” hirdetések: az ellenjelöltet támadják “cinéma vérité” hirdetések: a jelölt mindennapi életét mutatják be “dokumentatív” hirdetések: azt mutatják meg, hogy mit tett a jelölt a politikában és szakmában “interjú a néppel”: egyszerű emberek nyilatkoznak a jelöltről “tanúskodó” hirdetések: híres személyiségek nyilatkoznak a jelölt mellett A képi nyelv elsődlegessége az információ/imázs hányados fontos jellemző, pl.: az AEÁ-ban a 70-80-as években a tévés választási hirdetések 15 százaléka tartalmazott programinformációt, 57 százalék a jelöltek személyiségről szólt a politikai reklám/hirdetés hatásosabb lehet, mint a hosszú választási műsorok – erről már végeztek méréseket Bodó Barna: Politikai PR

Bodó Barna: Politikai PR Könyvészet: Paul F. Lazarsfeld Mecanismul votului. Cum se decid alegătorii într-o campanie prezidenţială. Editura Comunicare, Bucureşti, 2004, pag. 244. Mihályffy Zsuzsanna: New Elements of Hungarian Political Campaign Strategies. IPS. Budapest, 2005. Böhm Antal: Kampánykultúra?. MTA.PTI, Budapest, 2006/2. Bodó Barna: Politikai PR