Arzén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S Sulfur.
Advertisements

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Az ezüst és az arany. Tk oldal
Készítők: Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola
Kristályrácstípusok MBI®.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az arany Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
Az anyag és tulajdonságai
Készítette Radványi Róbert
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
SO2.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szervetlen kémia Hidrogén
HIDROGÉN-KLORID.
keménység Alkálifémek és vegyületeik Alkáliföldfémek és vegyületeik
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2
Kénsav H2SO4.
A MÉSZKŐ.
SZÉN-MONOXID.
phosphorum = „fényhordozó”
Készítette:Majoros Péter Ásvány és kőzettan tantárgy bemutatása
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Bevezetés az ásványtanba
Ásvány és Kőzettan SZULFÁTOK
Az anyag tulajdonságai és változásai
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
A HIDROGÉN.
Széncsoport elemei.
Platinacsoport elemei
Mangáncsoport elemei.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
V. A vanádium-csoport Nb régen columbium Előfordulásuk, ásványaik
Szervetlen kémia Hidrogén
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
A cink, a kadmium és a higany
Az óncsoport 8.Osztály Tk
A kén Sulphur (S).
A réz-csoport I. A réz.
Az oxigén 8. osztály.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A szén és vegyületei.
Szervetlen kémia Oxigéncsoport
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Készítette: Madarász Ferenc
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Egyed alatti szerveződési szintek
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Juhász Levente (YEA3G2) Ásvány- és kőzettan.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Ásvány - és kőzettan alapjai
Elemek csoportosítása
Helyük a periódusos rendszerben Felhasználásuk Közös tulajdonságaik Kivételek Szabadon mozgó elektronfelhő Fémes kötés.
A Vas. Általános tudnivalók Elemi állapotban szürkésfehér színű rendszáma a periódusos rendszerben 26 jól alakítható,nem amfoter fém 1538 °C-on olvad.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
A KÉN
Ásványok Képletek & Tudnivalók.
A kén=Sulfur.
A FÖLDKÉREG ANYAGAI Készítette: Hoffer Vivien, Kovács Barbara,
Előadás másolata:

Arzén

Leirása: Légykő; régi kohászati és gyógyszerészi neve cobaltum, nyelvújításkori magyar neve: mireny relatív atomtömege 74,9. szürke, fémfényű, törékeny elem fajhője 0,083 Az elemi arzén négyatomos arzénmolekulák halmaza.

Fizikai tulajdonságok: Módosulatai közül a szürke arzén a leggyakoribb, ez félfémes, az elektromosságot kissé vezeti. Rácsa romboéderes szimmetriájú atomrétegrács. Hevítve As4 molekulákból álló gőzzé alakul, megolvasztani csak nyomás alatt lehet. Jellegzetes fokhagyma szaga van. Arzéngőznek cseppfolyós levegővel történő hűtésekor sárga arzén keletkezik, amely lágy, monoklin kristályalakból áll, szén-diszulfidban jól oldódik. Olvadáspontja (36 atm nyomáson) 817 °C. Szublimációs pontja 633°C. Sűrüságe 5,73 g/cm3

Kémiai tulajdonságai: Kevésbé aktív mint a foszfor. Levegőn elégethető. Klórral és más Halogénekkel érintkezve hevesen egyesül. Kénnel összeolvasztva különböző arzén-szulfidok keletkeznek. Fémekkel arzenideket ad. Oxidáló anyagok arzénsavvá oxidálják. Tömény lúgokban hidrogén fejlődéssel oldódik. Negatív elemekkel molekulavegyületeket alkot, 3 vagy 5 vegyértékü,Halogenidjei könnyen hidrolizálnak. Hidrogénnel és oxigénnel savakat alkot, ezek anionjai izomorfok a megfelelő foszfátanionokkal.

Természetes előfordulása: A földkéregben 0,0002 %-nál kisebb mennyiségben van jelen. Anionként és kationként is számos ásvány összetételében szerepel, többnyire a kénnel együtt. Legfontosabb ásványa az arzenopirit. Bár önálló — pontosabban, a higannyal és/vagy az antimonnal közös — lelőhelyei is vannak, a világtermelés javát az arany-, réz-, cink- ólom- és kobaltbányászat melléktermékeként nyerik ki. Az arany, réz, cink terepi felderitését könyítheti meg mivel index ásványként több száz méterről jelezheti az érc jelenlétét. Számos ásványa van ezek mindenütt elterjedtek, de csak kis mennyiségben. Ilyen az arzenoli(As4O6), a realgár(As4S4), az auripigment(As2S3), az enargit (Cu3AsS4), arzenopirit(FeAsS), stb.

Képződése: Fémekkel, kénnel ritkábban oxigénnel képez kötéseket. Az As, Bi, Sb, Te szerkezetben történő változatos megjelenésével intermetallikus vegyületekhez hasonló fémes rácsúak, ketős szulfidok, kénnel trigonális piramisos felépítésű csoportokat tartalmazó vegyületek (szulfosók), végül kénnel nemfémes jellegű szulfidok jönnek létre. A legtöbb szulfid magmás folyamatok során keletkezik. Az előkristályosodás során főként réz- és nikkelszulfidok, míg a legtöbb fém szulfidja az utómagmás folyamat hidrotermás szakaszában jön létre. A Föld gazdaságilag fontos szulfidos érctelepei ide tartoznak. De képződhetnek szulfidok üledékes viszonyok között is, reduktív körülmények között (elsősorban vas- és rézszulfidok). Végül esetenként metamorf folyamatokhoz is kapcsolódhatnak szulfidos érctelepek.

Élettani hatásai: A legmérgezőbb félfém. Az arzén egészen kis mennyiségekben esszenciális, de leginkább toxikus hatásai jelentősek. Az emberi szervezetnek naponta 0,012–0,025 mg arzénre van szüksége. A jóval ritkábban előforduló As(III) vegyületei sokkal mérgezőbbek, mint az As(V)-éi. Szerves vegyületei kevésbé toxikusak, mint a szervetlenek. Főleg az emésztőrendszert, a csontvelőt és az idegrendszert károsítja (nagyobb dózisokban gyorsan ható méreg). Átlagos mennyisége az emberi szervezetben 0,05 mg/kg — a legtöbb arzént a dohányfüstből és a tengeri élőlények fogyasztásával vehetjük fel. Az ember napi átlagos arzénfogyasztását 0,01–0,3 mg közé teszik; 5–50 mg/nap fölött az arzénterhelés mérgezővé, a 100–300 mg/nap tartományban halálossá válik. Ez a mennyiség szoktatással növelhető: aki hozzászokott, napi 0,5 g arzént is elfogyaszthat anélkül, hogy egészsége akár a legcsekélyebben károsodna. Az egyes élőlények rendkívül eltérően reagálnak az arzénterhelésre — a növények többnyire jóval érzékenyebben, mint (az édesvízi halak kivételével) az állatok. A biotranszformáció növelheti, de csökkentheti is hatását. Így például a Penicilium brevicaule egysejtű gombafaj az arzént nagyon mérgező trimetil-arzénné alakítja, viszont a meleg tengerek táplálékláncában az arzén a faunára veszélytelen arzén-betainné alakul át, és az további biotranszformáció nélkül kiürül a szervezetből. Éppen ezért a tengervízben élő halak, rákok és kagylók hihetetlenül sok — akár 10 mg/kg — arzént is képesek felhalmozni a legcsekélyebb károsodás nélkül.

Biblográfia: Periódusos rendszer Szakáll Sándor – Ásványrendszertan Valdman István-Egyetemi jegyzetek

Ivácson Endre II mérnök geológia Geokémia gyakorlat