Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A belek „alagútjain”.
Anatómia-élettan óra Ureczky Dóra.
Készítette: Nákám Róbertné
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Enzimek az élet esszenciái
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Emésztőrendszer.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
TÁPLÁLKOZÁS.
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Emésztés, felszívódás, transzport
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A máj és a hasnyálmirigy anatómiája
A máj és a hasnyálmirigy anatómiája
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A belek „alagútjain”.
A helyes táplálkozás.
A szájnyílástól a belekig
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Munkaélettan Munkaélettan
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Enzimek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM
Emésztés, felszívódás, transzport
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Az anyag és energiaforgalom élettana
Testünk építőkövei – a vitaminok
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Apparatus digestorius - Emésztőrendszer
A tápanyagok útja a szervezetben, emésztés és felszívódás, fehérjék, szénhidrátok és zsírok útja a tápcsatornában és szerepük az intermedier anyagcserében.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Nem kórokozó baktériumok
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei Egészséges táplálkozás az egyes korcsoportokban

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI

TÁPANYAGOK ENERGIÁT SZOLGÁLTATÓ TÁPANYAGOK (MAKROTÁPANYAGOK) Fehérjék - 1 g fehérje égéshője 17,2 kJ (4,1 kcal) – 10-15% Zsírok - 1g zsír égéshője: 38,9 kJ (9,3 kcal) – 15-25% CHO-ok - 1g CHO égéshője: 17,2 kJ (4,1 kcal) - 50-70% ENERGIÁT NEM ADÓ TÁPANYAGOK vitaminok ásványi anyagok víz TÁPANYAGNAK NEM SZÁMÍTÓ, EMÉSZTÉSBEN SZEREPET JÁTSZÓ ANYAGOK ballasztanyagok (pl. cellulóz) - rákmegelőző

A gyomor Alsó nyelőcső-záróizom Test Pilorus Patkóbél

A gyomor Funkció: a táplálék fehérjetartalmának emésztése (pepszin: fehérjebontó enzim) a táplálék fertőtlenítése, amelyet a gyomorsav végez (pH-ja 1-2) a táplálék homogenizálása, összekeverése a gyomorfal körkörös simaizmával

A gyomorfal Mucinosus sejt Fedősejt Fő sejt -nyáktermelés -a gyomorsavtermelésért felelős Fő sejt -pepszint termel

A máj

A máj Fő funkciói a zsírok emésztéséhez elengedhetetlen epét termeli az anyagcsere folyamataiban nélkülözhetetlen fehérjéket termel, amely a szervezetben lezajló transzportfolyamatokhoz, a véralvadáshoz szükségesek

A hasnyálmirigy Langerhans-szigetek

A hasnyálmirigy Egyrészt emésztőmirigy, másrészt hormont termel (exokrin és endokrin része is van) emésztőnedv: lipáz, amiláz, peptidáz, szacharáz hormonok: (Langerhans-szigetek): inzulin, glukagon (+gasztrin, cholecisztokinin, szomatosztatin)

A tápanyagok Fehérjék (10-15%) Zsírok és olajok (15-25%) aminosavakból állnak állati és növényi fehérjéket különböztetünk meg Zsírok és olajok (15-25%) állati és növényi zsiradék Szénhidrátok (50-70%) egyszerű és összetett szénhidrátok

A vékonybél Éhbél - jejunum Csípőbél - ileum Hossza: 6-7 m

A vékonybélfal Bélbolyhok

A bélbolyhok Nyálkahártyasejt Epithelsejt

A bélbolyhok Ezeken keresztül történik a táplálék alkotóelemeinek felszívódása, miután az emésztés megtörtént aminosavak és cukrok - a vérbe jutnak a zsírsavak pedig a nyirokerekbe végső soron a portalis keringés révén a májba jutnak a felszívódott tápanyagok

A vastagbél Felszálló vastagbél Haránt vastagbél Leszálló vastagbél Vakbél Féregnyúlvány Sigmabél Végbél Végbélnyílás

Megjegyzések Keresztesvirágúak (káposzta, kelbimbó, kelkáposzta) – vastagbél-cc. Protektív hatás Teljes kiörlésű gabonafélék (magas cellulóz tartalom) a szénhidrátok elhúzódó felszívódása Egyszerű szénhidrátok – hiperglikémia, hiperinzulinémia Napi kalóriabevitel – felhasznált kalóriamennyiség egyeztetése (norm., ülő életmód, max. 2000 kcal - felnőttben) Zsíros ételek fogyasztása: vastagbélrák kockázatának növelése Füstölt ételek (nitráttartalom) – gyomor carcinoma vaószínűségét növelik

Táplálkozási zavarok Anorexia nervosa Bulimia nervosa elhízás-feszültségevés

Táplálkozási zavarok